Dypt pudder og brede smil. Det er det vi alle dagdrømmer om nå.

Vinteren er allerede i gang der det er høyest og kaldest, og snart er hele fjellet den hvite lekeplassen vi lengter tilbake til.

Men før sesongens første (deilige, men kalde) topptur, eller skileik i bratte renner bortenfor heisen, er det noe du må gjøre.

Det er ikke bare lårene dine som bør være klare til sesongen, enda viktigere er utstyret som potensielt kan redde livet ditt om alt skulle gå skeis.

Vi har satt sammen en liste over sjekkpunkter før vinterfjellet kan nytes.

Skjermbilde 2021-11-05 kl. 13.22.51
Snart skisesong. Er utstyret ditt klart? Foto: Martin Andersen
 • Sjekk skredsøkeren din

Dette bør du gjøre før hver eneste tur. Skredsøkeren er det sentrale for å kunne redde eller bli reddet i et snøskred. Kameratredning er det viktigste i et uhell i fjellet, og uten å kunne bli funnet av skikompisene dine i et skred er oddsene dine dårlige. Tiden er knapp, den kalde statistikken viser at sjansen for å bli gravd frem i live synker dramatisk etter kun 15 minutter under snøen. 

 • Visuell sjekk

Se grundig over skredøskeren. Pass på at den ikke har sprekker, ødelagte batteripoler, ødelagt skjerm etc.

 • Batterier

Du husket jo selvsagt å ta ut batteriene etter sesongslutt i fjor? Bra. Hadde du glemt det, kunne resultatet fort blitt batterilekkasje, ødelagte batteripoler og opphør av garanti.

 • Sett i nye batterier

Med testvinneren Barryvox er det bare å skru på søkeren for å lese av gjenværende kapasitet i batteriene. Er den under 70%, bytt batterier. Husk også alltid å ha med en vanntett pose med ekstra batterier i sekken, om turkompisen har tomme batterier er det deg det går ut over …

 • Selvtest

Når du skrur på en Barryvox, kjører den en selvtest. Komponentene i søkeren, antenner og hardvare sjekker seg selv, og sier mest sannsynlig «Self Test OK».

Om du derimot får en feilmelding må du få sjekket søkeren av folk som kan det. Har du en Mammut- søker kan du oppsøke et av våre Avalanche Safety Centers, eller sende søkeren til Mammut Norge hos SNØ på Lørenskog.

Lurer du på noe rundt skredsøkere fra Mammut kan du også lese mer her!

 • Oppdater programvaren

Som på annen forbrukerelektronikk kan firmware’n i skredsøkeren din oppdateres.

Dette er en av grunnene til at Mammuts søkere har lang levetid. Forbedringer og nye funksjoner kan legges til, og fart og funksjon kan gjøres enda bedre.

Siste utgave firmware til Barryvox er BarryHeart 3.4, sjekk din versjon som dukker opp når du skrur på søkeren.

Om du trenger en oppdatering, oppsøk en av våre Safety Centers nevnt over. Eller: Har du en kompis med Barryvox og  nyeste firmware kan dere faktisk kjøre device-to- device upgrade!

Skiing_Zermatt_FW20-21_0501_C
Skiing_Zermatt_FW20-21_0501_C

Er skisekken klar for tur?

Du har forhåpentligvis hørt huskeregelen ASSS? Alltid Skredsøker Spade Søkestang. ABC- utstyret for kameratredning i skred. Vi vil gjerne legge til en S til: Skredsekk. Men mer om det senere.

Skredsøkeren skal alltid være på kroppen, festet i medfølgende bæresele eller i en glidelåslomme. Men i tillegg til skredsøkeren (eller mer korrekt sender/mottakeren, den søker tross alt ikke etter skred) må du ha annet vitalt utstyr i sekken: Spade og søkestang.

 • Spade:

Sjekk at spaden er hel, og at du har alle delene. Teleskopskaftet er gjerne i to deler, kjipt å glemme den ene under klatreutstyret i boden.

Kontroller at spadebladet er helt, uten bulker, hakk eller sløv kant.

Skredsnø blir hard som sement, så et skarpt spadeblad du kan tråkke skikkelig til på kan være avgjørende.

I løpet av sommeren kan også vann og rusk ha gjort funksjonen i telskopskaftet litt mindre smooth, eller små overflatiske rustflekker kan ha dukket opp. Rengjør, gå over med litt WD-40 og gjør spaden god som ny.

Visste du at ALLE Mammuts skredspader er sertifisert etter UIAAs standard for skredspader? Dette er en sikkerhet for at spaden tåler å bli brukt til skredredning, og ikke bare til å grave solgrop i påsken…

Skjermbilde 2021-11-05 kl. 14.37.53
Skjermbilde 2021-11-05 kl. 14.37.53
 • Søkestang:

Sett den sammen, ta den fra hverandre, sjekk at låsemekanismen funker og at kabelen i sonden er hel og ikke har slark. Puss over overgangene mellom leddene med en tørr klut, sørg for at de glir smidig.

 • Skisekken:

Den fjerde S’en for oss i Mammut er skredsekken. En sekk med skredballong kan holde deg flytende i toppen av et skred istedenfor at du blir begravet.

En ekstra sikkerhet, forskjellen på en tre-punkts og en fire-punkts sikkerhetssele, om du vil. De tre første S’ene er vel etablerte, vi håper den fjerde også blir med i gjengen snart.

Men uansett om du har skredballong eller ikke: Gå over skisekken.

Sjekk at de viktige elementene for en god og sikker tur er på plass.

Førstehjelpssettet bør være med, og sjekk at det er komplett. Teip, plaster, enkeltmannspakke, nødteppe, smertestillende? Check. Reperasjonsutstyr, multitool? Dette er saker som alltid bør være i sekken. I tillegg er det greit å sjekke spenner, reimer og glidelåser.

Dumt å oppdage at glidelåsen er gåen, eller å hekte seg i en løs reim mens du cruiser pudder i skogen i Sudndalen eller Hodlekve.

AS_skiing_US_DSC0832
AS_skiing_US_DSC0832

Skredballong, sier du?

Mange produsenter tilbyr forskjellige ballongsystemer for skisekker, men fokus her blir på Mammut. Men hva er egentlig en skredballong?

Skredballongsystemet, Removable Airbag System 3.0, er som navnet tilsier mulig å ta ut av sekken om man ikke trenger den ekstra sikkerheten (og vil redusere vekten), og å bruke det i andre Mammut skredsekker klargjort for Airbag 3.0- systemet.

Skredballongen er svært enkel og intuitiv i bruk, og veier svært lite. Systemet og karbonpatronen veier til sammen kun 1010 gram.

Utløserhåndtaket er høydejusterbart, og fra du trekker i det blåser ballongen på 150 liter seg opp på ca 3 sekunder.

Skjermbilde 2021-11-05 kl. 14.40.53
Skjermbilde 2021-11-05 kl. 14.40.53

Om du skulle bli fanget i et skred, vil det ekstra volumet i skredballongen kunne løfte deg opp i snømassene, og sørge for at du ikke blir begravet.

Prinsippet baserer seg på invers segregasjon, enkelt forklart det som skjer når du rister på kartongen med corn flakes, de store bitene havner på toppen og de små synker til bunns. Den tydelige oransje fargen på ballongen gjør deg også enklere å oppdage om deler befinner seg i overflaten når skredet har stanset. 

OBS: Husk at bruk av skredsekk ikke er en garanti mot å skades eller begraves i skred.

Skredballongen er en ekstra sikkerhet hvis alt annet går galt, men det er svært viktig at sekken ikke hindrer deg i å foreta de riktige vurderingene i skredfarlig terreng. Kunnskap om terreng, snø og god vurderingsevne er det viktigste du tar med deg på vintertur.

Ta deg et skredkurs eller en oppfriskning, og husk å trene jevnlig med alt skredutstyret ditt.

Skiing_Aenergy_FW2122_04
Skiing_Aenergy_FW2122_04

Er du så heldig å allerede ha en Mammut Skredsekk?

 • Sjekk at systemet fungerer før sesongen.

Dette er virkelig ikke rakettforskning. Du må ikke pakke Airbagen som en fallskjerm, litt stapping er helt ok. Det eneste som er essensielt er at airbagen ikke er tvinnet ved munnstykket fra venturiventilen.

 • Gå over selve ballongen

Se at den ikke har sår eller rifter. Pass på at den er montert riktig, og at rip-glidelåsen fungerer.

 • Gå over utløserhendel og kabel til systemet.

Denne skal løpe uhindret, uten å være tvinnet rundt noe.

 • Bruk den medfølgende Trigger Test Tool og kjør en funksjonstest av utløseren.

Skru det helt inn i gjengene, ta på deg sekken og dra i utløseren. Hører du et solid KLIKK er den ok. Gjør gjerne dette iført skibekledningen du bruker, og ikke minst hansker eller votter. Grei trening å kjenne på hvor hardt du må dra. (Ekstra tommel opp fra oss om du også har klær fra Mammut.) 

Skjermbilde 2021-11-05 kl. 14.39.19
Skjermbilde 2021-11-05 kl. 14.39.19
 • Sjekk at patronen har riktig trykk.

Med Mammuts patroner er dette veldig enkelt. På patronen er vekten den hadde når den forlot fabrikken trykket. Skru av beskyttelseskorken, og vei patronen på en kjøkkenvekt. Er vekten +/- 5% av oppgitt vekt er du good to go. Sjekk også at pakningen på patronen er hel og fin.

 • Husk alltid å skru patronen helt på systemet,

Fest den i borrelåsen i patronlommen så den ikke kan bevege seg.

 • Utløsing av systemet.

Om du ønsker å teste en reell utløsning er det bare å kjøre på. Den tomme patronen kan du levere hos en av våre forhandlere i bytte mot en full. Kostnaden er opp til butikken, men bør ligge rundt 250-300 kr for arbeid og frakt til ny påfylling.

Vil du ha mer info om skredsekkene kan du blant annet sjekke disse videoene:

Vi i Mammut ønsker deg en brillefin vinter. Ha det gøy, og vær trygg!

-

-

-

-