De tilbringer hverdagen sin oppe i fjellet, i skiheisen, i parken, i konkurranse og foran kamera. Disse frikjørerne er ambassadører for Haglöfs og målbærere av en lang tradisjon av topp skandinavisk fjellutstyr.

For Haglöfs er slagordet Outsiders by nature. Dette er friluftsfolk som trives best utendørs, året rundt, dedikert til å finne de store opplevelsene på toppene, og nyte vennskap og glede i alle øyeblikkene innimellom.

 

Anne Ruud

@anneruud på Instagram

Fra Hallingdal, drevet med alpint siden hun først kunne gå. Nå ivrig skikjører og terrengsyklist.

Drømmetur? Heliskiing i Canada!

Favorittutstyr: Vassi-kolleksjonen og alle fleece-produktene.

anne-12x8
Anne Ruud har stil til både pudder og park. Foto: Tuva Ruud 

–  Siste året på skigymnaset ble jeg lei portkjøring og å ploge bort pudder. Jeg husker jeg dro rett fra Super G-renn i Hemsedal til Ål og kjørte pudder i «kula». Da hadde jeg lagt opp! Jeg er superglad for en alpinbakgrunn og har masse gode minner, men jeg er glad for å ha valgt "det gode liv" fremfor toppidretten!

–  Mitt aller første møte med «topptur» var å konkurrere i Galdhøpigprennet. Du skal bare komme ned raskest mulig. Pappa og onklene mine var legender, de hadde konkurrert der i mange år på Telemark, og nå var det min tur. Jeg hadde storslalåm skia på sekken og traska oppover med tunge alpintsko på! Å kjøre ned Galdhøpiggen i hockey for å vise «Ruud-gutta» at dette kunne jeg og, var skummelt men noe av det råeste jeg har gjort. Tryning, steinkjøring og  syre til de grader i låra kom jeg meg ned og gjorde de stolte. Det var starten på mye morro. 

– Jeg har ikke noe fancy livsmotto, men det må bli noe som «uansett hvor lite penger man har, har man alltid rå til å dra på tur» - fra en som skal betale ned en sykkel og flere bilbøter!

 

Ada Dranger

@adadranger på Instagram

24 år fra Tromsø. Holder på med frikjøring, topptur, klatring og isklatring - og seiling med samboeren

Drømmetur? Kjøpe en seilbåt og endelig finne balansen mellom jobb og fritid!

Favorittutstyr: Har blitt glad i min L.I.M mimic isolasjonsjakke, er så imponert over varmen! Like varm som dun med tilsvarende pakkevolum og holder på varmen selv om den blir våt.

Ada Dranger på tur på Kvaløya utenfor Tromsø. Foto: Privat
Ada Dranger på tur på Kvaløya utenfor Tromsø. Foto: Privat

– Min interesse for friluftsliv kommer fra mine foreldre. De tok meg og min bror med fra vi var veldig små, både vinter og sommer. Vi ble i starten slept rundt i pulk og etter hvert gikk vi på topptur med langrennsski, mens pappa bar slalåmskiene i ryggsekken. Klatringen kom jeg i gang med noe senere, jeg tok et helgekurs da jeg var 18 og ble hekta.

– En tur jeg husker godt er da jeg fikk toppet ut Nállangaisi i Lyngen sammen med min bror. Jeg hadde kjørt nordvestsida året før, men ikke kommet helt på toppen. Så en kveld i april i 2020 gikk jeg og min bror opp til steindalsbreen hvor vi satte opp leir. Dagen etterpå gikk vi opp sørsiden i tidenes pudderfest og kunne kjøre på ski bare 50 meter fra toppen. Surrealistisk å få Lyngens fineste fjell i så gode forhold.

–  Mitt motto er å gjøre det enkelt! Dersom det er komplisert er det noe som ikke stemmer. Dette kan overføres til skredvurdering; dersom det trengs en lang forklaring på hvorfor det er trygt er det mest sannsynlig ikke det. 

 

Robert Robertsen

@Rhrobertsen på Instagram

Lærte seg å kjøre ski i lille Stamsund i Lofoten. Terrengsyklist og frikjører med topptur som spesialitet.

Drømmetur? Den vil jeg holde for meg selv, så slipper jeg krangle med noen om first tracks!

Favorittutstyr: Vassi-kolleksjonen, uten tvil. Og nå kommer det en versjon som er lagd for touring og, det må jo bare bli bra. 

robert-foto-eivind-aanesen
Robert Robertsen i kjent stil. Foto: Eivind Aanesen

– Året mitt har to årstider; Forberedelser til skisesong, og skisesong. Jeg bruker majoriteten av tiden min til skikjøring, og holder meg stort sett oppe i nord, med innslag av noen små reiser hit og dit. De fleste skidager er produsert av egne bein og ikke heisbasert kjøring. Utenom driver jeg med sykling, klatring, fotball (på et særdeles lavt nivå), trening og alt som heter jobb. Jeg har pr. i dag 4 jobber jeg sjonglerer. 

– Opprinnelig kommer jeg fra Lofoten. Da jeg som 20-åring flyttet til Tromsø for å studere markedsføring kom jeg i snakk med nattevakta på bensinstasjonen om skikjøring. Samtalen på tvers av baconpølsa ble altså livsforandrende (Big shoutout til Tarjei Skille!). Utdannelsen gikk hånd i hånd med skikjøring og drivet på instagram ble naturlig. Plutselig produserte man film og ville bare gjøre alt større og bedre!

– Sykeste opplevelsen i fjellet må ha vært når jeg kjørte Zapffe-renna. Opplevelsen i seg selv var i utgangspunktet helt jævlig; bratt, smalt, og et hoppsving-helvette, men en kul følelse når jeg kom ned. Tror ikke jeg gidder gjøre det igjen - foretrekker litt fart i høykvalitets pudder i stedet. 

– Mottoet mitt er at alt tar den tida man har til rådighet. 

 

Eirik Verlo

@eirikverlo på Instagram

Snowboarder med base i Tromsø og Lyngen, oppvokst i Kroken alpinsenter.

Drømmetur? Har alltid drømt om en eksotisk plass på snowboard, f.eks Gulmarg i India eller Georgia. Men på toppen av bucketlisten er selvfølgelig heliskiing i alaska, kanskje det kommer miljøvennlige helikoptre i fremtiden?

Favorittutstyr: Vanskelig å si ett produkt, men jeg ble meget positivt overrasket over Haglöfs Mimic L.I.M hoody - tenk at den er så varm og så lett!

eirikverlo
Eirik Verlo sender store linjer på snøbrett - og huker store fisk når det er varmt! Foto: Erik Walle

– Har prøvd meg på mye diverse, men har funnet min nisje i å kjøre det jeg mener er fete linjer i fjellet. Jeg liker meg best i fjellene i nærheten rundt Tromsø og Lyngen. Jeg har alltid vært glad i friluftsliv, men har nylig oppdaget at jeg liker å gå langt ut i villmarka på sommeren og høsten for å fiske. Jo lengre bort jeg kommer fra tegn til mennesker, jo bedre. Fins det stor ørret eller røye der er det enda bedre!

– Første gang jeg grov noen opp fra et skred var jeg 15 år. Jeg har hatt fem nær-døden opplevelser, som har endret synet mitt på frikjøring. Når jeg var yngre tenkte jeg det var litt "badass" å ta risiko, men når jeg først fikk oppleve det på nært hold endret det seg. Jeg ble forbanna på at jeg klarte å utsette meg for det. Tidligere har jeg vel bare trodd at det går jo alltids bra med meg, men det gjør det ikke nødvendigvis. 

– Jeg har gått fra å bygge hopp imellom løypene i anlegget på Kroken til å dyrke min lidenskap for frikjøring. Jeg prøvde meg litt i konkurranser men fant fort ut at dette ikke var noe for meg, jeg vil helst kose meg på fjellet med kompiser uten noe jag. Jeg ønsket å bli Haglöfsambassadør fordi jeg syns de har mye bra utstyr med høy kvalitet, i tillegg til at de har stort fokus på klima. 

– Hvis jeg måtte ha et livsmotto? Før i tida ville det kanskje vært noe som "live fast, die young", men det har endret seg! Kanskje "live moderately fast, die old", eller "live to ride another day"?

 

Martin Venedik

@mtvk98 på Instagram

23 år gammel frikjører fra langrennsland på Romerike med lang erfaring fra parken. Gått fra Hakadal til Oppdal og nå basert i Sogndal!

Drømmetur? Jeg vil oppleve alpelivet som skibums, og reise over til både USA og Canada for å oppleve alle de kule skimulighetene der.

Favorittutstyr: Favoritten er Haglöfs' Vassikolleksjon. Den er romslig og har mange praktiske og gode løsninger med lommene, hetta og bib´en på buksa

martin-12x8jibb
Martin Venedik har gått fra å filme segmenter i parken til naturlige features. Foto: Bård Basberg

– Jeg har alltid hatt langrennsski, men ble introdusert for alpint da jeg var 10. Fra de første skiturene i lokale Åslia/Nannestad skisenter så har det bare balla på seg. Jeg var med i Hakadal Jibbegruppe og konkurrerte litt, før jeg flytta til Oppdal for å kunne kombinere skole og ski. På tross av en kneskade da jeg gikk på Rødde FHS, flytta jeg til Sogndal hvor jeg fortsatt er bosatt for å få sving på skikjøringa igjen. Jeg er for tiden nyoperert og gleder meg til en ny sesongen med gjengen i Sogndal som filmer en del og gjør mye kult sammen!

– En tur som skiller seg ut er når vi i tidlig sesongen i fjor kjørte ryggen på Hest oppe i Jostedalen den 1. Desember. Vi dro fra Sogndal klokka 0400 for å rekke soloppgangen på fjellet. Resultatet ble en helt nydelig nedkjøring med noe av det fineste lyset og utsikten jeg kan tenke meg. Ryggen på Hest er for mange i Sogndal en liten drøm på grunn av utsikten og utseendet, og det anbefales!

– Når jeg kontakta Haglöfs så var det med tanke på hvilke verdier og holdninger de har, i tillegg til at de er et utrolig tøft merke. Det var også viktig for meg å komme inn i et team hvor alle vil samarbeide og gjøre hverandre bedre. Et team hvor lista er veldig lav for å ta kontakt og vi har det kjekt sammen. Og der innfrir alle i team Haglöfs 10/10!

– "Go big or go home" blir ofte sagt i jibbemiljøet, men til syvende og siste handler det om å ha det mest mulig gøy! Selv om alt blir artigere om man går litt større...

Haglöfs

OUTSIDERS BY NATURE

Svensk produsent av klær, soveposer, ryggsekker og annet friluftsutstyr siden 1914. 

Lær mer om Haglöfs på våre hjemmesider!

Følg @Haglofs på Instagram!

Sjekk ut vår flaggskippbutikk i Oslo, @haglofsbrandstoreoslo!