– Grunnen til at vi drar ut er rikdommen i erfaringen. Jeg har gått i Sylan i over 60 år. I disse fjellene så lærer du alltid noe, eller du gjør noe helt nytt. 

Det forteller Gudmund Söderin, svensk alpinist og fjellmann som, på tross av nasjonaliteten virkelig lever opp til adjektivene furet, værbitt. Som klatrer har han flere hundre førstebestigninger på samvittigheten.

Hjemmet sitt har han her, i Jämtland. Sylan, grensefjellkjeden som delvis også ligger i Norge, er bukselomma hans og blant fjellfolk hos söta bror er han en legende. Og han innrømmer at han gjerne besøker norskesida for å ikke la seg plage av snøskutere!

Gudmund er ikke bare kjent for sine bragder som alpinist, men også som fjellredningsmann i snart 30 år.

gjermund-storsylen
Gudmund på vei mot Sylanmassivet.

Faren hans ga Gudmund gleden av friluftsliv og fjell, og likeledes har Gudmund gitt interessen videre til sin datter Nanna, som er klatrer på toppnivå.

– Miljøet rundt oss forandrer seg. Men det som blir værende, og som jeg er så glad for, er nysgjerrigheten og entusiasmen til de som har blitt med oss opp hit, sier Gudmund.

Nå er hun også tilbake til fjellet hvor hun har blitt tidlig krøket, sammen med frikjøringskompisene. Om noe har denne vinteren har gitt en anledning til å repetere og gjenoppdage hjemlige trakter, for flere generasjoner å dele skigleden.

 

Fjellglad rollebesetning

Med seg på turen har Nanna og Gudmund snowboard-legenden Hampus Mosesson og freerideprofilen Joakim Johansson. Begge har sett sin andel bratte fjellsider og erobret topper på randoneeutstyr. Målet er å gå Pionérruta, som omfatter flere dager i fjellsidene med utsikt mot Storsylen på 1762m.

nanna-hansker
Nanna i "basecampen"

Følget har belaget seg på å gå i flere dager med både isøks og stegjern, og utstyret har blitt trukket inn på en pulk. Utgangspunktet blir fra en teltleir i Slottsdalen, med utsikt mot den nordøstvendte storsylbreen.

I Jökull-sekken har de skredredningsutstyr, bivouakk, ekstra hansker og en ekstra god dunjakke. Hampus og Joakim har sett seg ut en utfordrende renne med navnet Radikal-renna, og målet er å ta utgangspunkt i terrenget ved den velkjente Syltraversen. 

– Jeg har vært her mange ganger, men det er et nytt eventyr hver vinter, slik som forholdene forandrer seg, kostanterer Gudmund.

Det er nettopp skiftende forhold gruppen blir utsatt for først. Dag 1 på tur blir en sur turdag, med vind og dårlig sikt som begrenser ferdselen. Mot toppunktet opp mot Djävulskammen går det med skiene på beina, isøks og temmelig dårlig sikt.

boote-siste-stykket
Gruppen booter opp siste stykket mot toppen på dag 1.

I øyeblikk som dette er det utrolig viktig at du har utstyr å stole på. Det handler om å ha et fast holdepunkt inni det usikre, noe å styre etter når det er whiteout. For Gudmund og co er det tøyet fra Klättermusen som er fellesnevneren. 

De svenske friluftsekspertene fra nord-Sverige har holdt på siden 70-tallet, og blitt særlig godt kjent for sine ryggsekker. Det festlige navnet, som ganske enkelt betyr klatremus, har etablert seg som en storfavoritt blant klatrere, fjellvandrere og skikjørere. 

 

Bærbar pålitelighet

Særlig ryggsekkene har vært Klättermusen sin styrke opp igjennom årene. En liten trekanta flik som gjenspeiler logoen har vært definerende for stilen, som også moteløvene i byen legger merke til. Etterhvert som ryktet spredte seg i ulike nisjer av friluftsmiljøet, lagde Klättermusen i Luleå utstyr som passet for målgruppen.

jokull-sekk
Joakim anstrenger seg på første dagen på tur.

Nå har frikjørere og toppturfolk fått en dedikert sekk, stappfull av gode turløsninger for skifolket. Uansett nivå er Jökull en generøs turkamerat. Den har rom for isøks og løkker for feste av ski, staver eller snowboard, kommer med netting for hjelm og selvfølgelig dedikert plass til søkestang og spade. 

Vi må også legge til a Jökull tenker på sikkerhet og komfort. Stroppene på skulder og mage er brede og behagelige å gå med, og spennene er i stilig og pålitelig aluminium, med et spesielt quick release-patent for enkel bruk. Og ikke glem den dedikerte goggle-lomma som sikrer ripefri transport opp til topps!

 

Årevis med testing i felt 

Skiklærne til Klättermusen er også i en egen klasse, utformet so mye mer enn bare skallklær. Se f.eks. på Brage-kolleksjonen, som Gudmund, Nanna og co hadde gleden av å bruke den oppdaterte versjonen av (ganske enkelt Brage 2.0) på denne turen.

dunjakke-bilde
Klättermusen lager miljøvennlige, høykvalitets klær for alle tre lag.

Med topptur i tankene gir Brage-buksen og jakka deg en verktøykasse med god ventilasjon, værsikkerhet og komfort til at de fort havner i kategorien skiklær du skulle ønske du hadde.

Klättermusen har laget skiklær i årevis, og designet blir stadig forbedret. Det kommer av masse testing i felt, men ikke minst den svenske utstyrsmakerens verdier. Brage 2.0 er laget for å være slitesterk og pålitelig, i tillegg til miljøvennlig produsert.

Det betyr at produksjonen av skalljakkene deres er helt fri for fluorokarboner og at materialet er 100% resirkulert polyester. Slike valg går igjen i hele kolleksjonen til Klättermusen: Dyrevelferd, råvarer fra pålitelige kilder og først og fremst dønn slitesterke produkter.

nedkjoring
Det skulle heldigvis klarne opp til neste dag!

Når det klarner opp

Nedkjøringen første dag ble gjort i kontrollerte omstendigheter, en type whiteout-kjøring som kan føles uggen, hvor en må reagere på følelsen i skiene fremfor input fra terrenget. Men dagen etter er gjengen heldig.

Nå viser været at det er klart, innbydende til og med, og det er tid for et nytt forsøk opp breen ved Storsylen - med en tilsvarende belønning for strevet. Vi kan heller la bildene tale for seg - se filmen nedenfor for å være med på opplevelsen!

To generasjoner Söderin står på toppen og er klare for smekre puddersvinger i villmarka. Når utstyret er tidløst, gir det deg minner som aldri går ut på dato.

Pioneer's route med Klättermusen

Utforsk mer på Klättermusen.com.

Her finner du Brage frikjøringsklær for herre og dame.

Her kan du lese mer om Klättermusens utvalg i ryggsekker både for topptur og friluftsliv.

Følg Klättermusen på Instagram her!

Her finner du Klättermusen på Facebook.