Innimellom de store eventyrernavn er det oftest de tidligere generasjonene vi tenker på: Amundsen og Nansen, Scott og Shackleton.

Fra ekspedisjonenes gullalder lever derimot arven videre i dagens eventyrere, og det er egentlig ingen som kan matche CV'en til Børge Ousland.

Fridtjof Nansen ble ofte, som erfaren og vellykket ishavsfarer, spurt om utstyrstips fra andre som skulle planlegge en ekspedisjon. Ousland har bidratt med litt av det samme.

Med løsninger for komfort på de kaldeste dagene.
Med løsninger for komfort på de kaldeste dagene.

For Børge Ousland og Mike Horn sin ekspedisjon var selvfølgelig Devold med. De har vært en fast støttespiller på Ouslands ekspedisjoner, og på kryssingen av nordisen ble det samlet verdifull erfaring for å videreutvikle Devolds velkjente Expedition-kolleksjon.

Med en verdens mest vante og meritterte nålevende eventyrere som testpilot ble disse 87 dagene i isødet suksessen bak utformingen av Expedition Arctic - den mest robuste ulltrøya du finner!

Historiske bragder

Selv om polene for lengst er blitt oppdaget, må det litt historie til for å ta inn over seg hvor store bragder samtidens polfarere faktisk gjør.

Datidens helter som prøvde, og ofte feilet, gjorde oppdagelsene. De fant ut at solen bare står opp og går ned en gang i året på nordpolen. De fant ut at det ikke bare var åpent hav der oppe - noe William Barents selv trodde, og prøvde å bevise før han strøk med i isødet ved Novaya Zemlya i 1597.

En svensk ekspedisjon forsøkte å nå nordpolen i 1897, med skuffende resultat.
En svensk ekspedisjon forsøkte å nå nordpolen i 1897, med skuffende resultat.

Du finner en aktiv vulkan og en sjø av lava på 4000 meters høyde midt i antarktis. Går du opp den vulkanen, Mount Erebus, finner du også et gammalt amerikansk helikopter som bare er etterlatt der etter en kræsjlanding. Disse landskapene er merkeligere enn du tror!

Hvordan vil du reise?

Folk har nådd nordpolen med luftskip, med motorsykkel, hundeslede og ubåt. Sørpolen, som Amundsen var først til, er til motsetning av nordpolen på fastland. Men Amundsen og co ble trukket av hunder.

Konkurrenten Robert Scott prøvde å bruke menneskekraft og var et stort mannskap, men lyktes ei. Shackleton mente å krysse hele antarktis men kom seg aldri ut av isen, men redningsaksjonen ble en bragd i seg selv.

Shackletons stillingsannonse før ekspedisjonen mot antarktis.
Shackletons stillingsannonse før ekspedisjonen mot antarktis.

Tiden har vist at de greiene her ikke er så lett. Nettopp derfor er det børge Børge Ousland har klart på egen hånd så spektakulært. Han er den første som har gått helt alene, uten hjelp og forsyninger, til begge polene.

De første gangene gikk han dit og tilbake, siden har han krysset hele antarktis på egen hånd, og nå nylig fullførte han spranget over hele nordishavet sammen med Mike Horn.

Eventyrene handler ikke bare om å vise hvem som er best og først i noe, det handler mest om å vise at vi mennesker kan være sterke nok, mentalt og fysisk, til å ferdes over planetens mest ugjestmilde steder for egen maskin.

3 måneder i isødet dokumentert på @borgeousland underveis.
3 måneder i isødet dokumentert på @borgeousland underveis.

God planlegging og riktig utstyr

Dette med egen maskin må også forstås som at turen starter lenge før første skritt på isen. Det skal grundig planlegging, trening og proviantering til - og masse fikling med utstyr.

Da Mike Horn og Børge Ousland krysset hele polhavet med ski, pulk og jolle over nesten 90 dager i 2019 var det naturligvis med mange andre involverte i planleggingen og gjennomføringen. Selv om selve bragden var deres alene.

Utgangspunktet var Alaska, endemålet Svalbard, med ingenting annet enn is, mørke og en pulk lesset opp med 12 ukers mat, batterier og fuel - i tillegg til klær, telt, jolle, ski, og annet utstyr. Da må man stole på at utstyret holder.

Expedition Arctic er Ouslands eget signaturplagg fra Devold
Expedition Arctic er Ouslands eget signaturplagg fra Devold

Den ultimate ulltrøya

For å holde seg varm i temperaturer så lavt som 40 blå, og attpåtil takle kulde og svette sammen, er det bare ull som er godt nok. Som en skreddersydd løsning for ekspedisjonen, ble nye Devold Expedition Arctic utviklet.

Laget i varm og komfortabel 235 g/m2 merinoull, gir Expedition Arctic deg den beste varme-effekten Devold kan by på. I tillegg har den alt du kan ønske deg for en ulltrøye som er så varm, praktisk og regelrett koselig at den fort blir din nye favoritt.

En solid hette som også kan trekkes opp til nesa, med pustehull foran munnen. Gode, grove pulsvarmere til tomler og hender. I tillegg har Expedition Arctic lommer for å varme hendene (eller batteriene til hodelykta) i, plassert på en måte som ikke kommer i veien for magebelte fra sekk eller pulk.

Devold Expedition Arctic Hoodie for herre og dame.
Devold Expedition Arctic Hoodie for herre og dame.

For en tidligere marinejeger som Børge Ousland er det psykiske godt på plass. Men viljestyrke alene hjelper lite om du ikke har realitetene med deg: God planlegging, godt utstyr, og et pålitelig indre lag. Uansett hvor neste eventyr går!

Godt varmt ulltøy er ankerpunktet ditt, innerst til huden, som forteller deg at dette klarer du. Akkurat dette har Devold mestret i over hundre år.

Devold og Børge Ouslands signaturtrøye

Expedition Arctic er den mest komplette ulltrøya fra tradisjonsrike Devold.

Klikk her for å se filmen og lese mer om utviklingen i samarbeid med Børge Ousland.

Her kan du bestille Expedition Arctic for herre og dame.

Følg @borgeousland på Instagram her!

Følg Devold på Facebook og @devoldofnorway på Instagram!