Denne vinteren blir kanskje litt annerledes - akkurat som vintrene før den. Nå har mange flere bygget opp kunnskapen og utstyret til å komme seg ut i snøen på egen hånd. Både toppturfolk, fjellskivandrere og friluftsentusiaster har det blitt flere av i det siste - og her kommer noen gavetips som funker like bra for en nyfrelst entusiast som en garva veteran!

Uansett om skiene dine er 15 eller 5 cm på midten, trenger vi alle å kle oss skikkelig godt på tur. Det er rett og slett for dumt å kaste bort en turhelg hvor du har ordnet med fri, transport og proviant om du går og fryser eller svetter fordi du har kledd deg feil!

Devold er ullprodusenten fra Sunnmøre som vet mer om dette enn de fleste. Derfor utformer de alle sine kolleksjoner og klær etter Trelagsprinsippet.

Ullklær fra Devold finnes også i spesialtilpasset form til toppturen. Foto: Devold
Ullklær fra Devold finnes også i spesialtilpasset form til toppturen. Foto: Devold

Trelagsprinsippet

Bombesikker strategi for å kle seg trygt og varmt utendørs, året rundt. Består av tre lag med sine funksjoner:

Innerlaget holder deg varm og tørr, og flytter fukt vekk fra kroppen.

Mellomlaget isolerer kroppen og bidrar med ekstra varme.

Ytterlaget er skallet som verner deg fra vind og regn.

Les videre for å lære mer!

Innerlaget

Du skal holde temperaturen i sjakk, for enhver pris! Slik tenker ihvertfall kroppen din. Energien du bruker genererer varme - som en lyspære når du hviler, men som en liten panelovn når du kommer i gang. Da skal det ikke mer til enn en tur i bratt stigning i en halvtimes tid før maskineriet er overoppheta.

Vi har alle kjent på svetten begynne å sile bare såvidt vi har forlatt parkeringen med bindingene i gåmodus. Det er kaldt uttafor, men du koker! Det er tid for en teknisk pause, og du må skifte. Holder du deg ikke tørr, blir det mye vanskeligere å holde seg varm.

Skiftarbeid kan være slitsomt det også - for du må jo bære på alle disse klærne også! Foto: Devold
Skiftarbeid kan være slitsomt det også - for du må jo bære på alle disse klærne også! Foto: Devold

Innerlaget viser sin verdi i denne situasjonen. Nærmest kroppen er det ingenting som kan hamle opp med ulla sin evne til å holde på varmen du trenger samtidig som den leder vekk overskuddsvarme og fukt. Den tørker fort, er varm når den er våt, og lukter ikke - sånn sett er ulla nesten magisk.

Tips til innerlag

Devold har sine mest populære og pålitelige arbeidshester i Lauparen-serien. Utformet i førsteklasses merinoull i tykkelse 190g/cm2, gjør dette innerlaget seg perfekt som overdel på tur i bymarka i november eller som innerste laget på langrennstur i februar.

Et ekstra halvtykt innerlag i sekken er fint å skifte til før nedturen. Foto: Devold
Et ekstra halvtykt innerlag i sekken er fint å skifte til før nedturen. Foto: Devold

Skal du ut på tyngre tur, eller svetter du mer enn snittet? Da må du stifte bekjentskap med Devold Wool Mesh. Dette er et innerlag du godt kan ha på innenfor Lauparen-trøya eller for seg selv som innerlag. Ullnetting gir den ultimate fukttransporten, lav vekt og rett og slett next level-funksjon. Har du ikke prøvd ullnetting enda, går du virkelig glipp av noe! Devold har et bredt utvalg.

PSST!

Husk at skikkelig gode luer, buffer, sokker, hansker eller votter, og ikke minst truser/boxere i ull er utmerkede julegaver og essensielle deler av ullbekledningen om vinteren!

Mellomlaget

Mellomlaget skal gjøre det meste av jobben. Værforholdene og temperaturen i fjellet varierer hele tiden, og hvor godt isolert du er har mye å si for hvordan din kropp takler det. Hva er ditt go-to-mellomlag?

En NATO-strikkegenser, en fleecetrøye eller en dunjakke vil gi deg vidt forskjellige turopplevelser, og passer til vidt forskjellige turer. Fleece isolerer jo godt, men sammenvevd plast puster veldig dårlig. Dunjakka er en stjerne når du raster, men blir tung og ubrukelig når den blir våt. Derfor er den pålitelige ulla god å ha.

Det gode mellomlaget skal også kunne gjøre en innsats når godværet melder seg og skalljakka skal av. Foto: Devold
Det gode mellomlaget skal også kunne gjøre en innsats når godværet melder seg og skalljakka skal av. Foto: Devold

Mellomlaget er avhengig av å flytte varme og fuktighet ut, uten at kulden slipper til! En stor islender ville funka som mellomlag, men vi kan gjøre det desto mer spesialisert. Her er våre tips!

Tips til mellomlag

For din skikompis er det tekniske plagg som gjelder, så la oss introdusere nyheten i Devold Egga. For å gi deg maks komfort og bevegelsesfrihet, er disse laget med en tight passform, lommer på riktig plass og maks luftgjennomstrømming. Et plagg som er skreddersydd for et formål er en fryd å bruke - og du får også Egga som vest!

For deg som ikke skal gampe av gårde i vinterfjellet, men kanskje heller gå en tur i en frodig skog på jakt etter årets juletre, er Devold Keipen et hett tips. Dette er ullklær du kan bruke til både hardt arbeid og finere selskap, med flott snitt og passform såvel som topp funksjon.

Keipen har en stilfull utforming kombinert med alle de fantastiske egenskapene til ulla. Foto: Devold
Keipen har en stilfull utforming kombinert med alle de fantastiske egenskapene til ulla. Foto: Devold

Ytterlaget

Ytterlaget skal holde vinden og vannet ute. I tillegg må det ha en god passform (ikke for liten, og særlig ikke for stor - da funker det ikke til å holde på varmen!) og være behagelig å ha på seg. De fleste har kanskje en gammal sliten neonfarget posete skalljakke i plast, men Devold har vært særlig innovative på denne fronten i det siste!

Vekt og pustbarhet er viktig, så derfor skiller man gjerne mellom softshell og hardshell. Men istedenfor å tenke med plast, har Devold utformet nye banebrytende alternativ som igjen viser hvor fantastisk ull er som materiale - deres ytterlag finnes i Woolshell, utformet i 100% Merinoull.

Gode luer, hansker, sokker og buff er ikke minst også verdifulle julegaver! Foto: Devold
Gode luer, hansker, sokker og buff er ikke minst også verdifulle julegaver! Foto: Devold

Tips til ytterlaget

Devold Trollkyrkja er jakka du ser øverst i denne artikkelen, med en unik evne til å holde vind og vann ute, skapt i ullmateriale for å gi deg et naturlig produkt som skreddersydd for toppturen. Stoffet heter MerinoPerform™ og gir svært tilfredsstillende pusteevne og isolasjon når kroppen jobber hardt i snøen.

For den noe lettere ytterlagsvarienten finnes kolleksjonen i Devold Herøy. Herøy er en vindavvisende, lett jakke utformet i 70% merinoullstoff. Den kler kroppen like godt som et ekstra lag hud. Devold Herøy Hybrid har en enda mer sporty, lett bevegelig utforming med smarte lommer. Med denne jakka for hånden reiser du raskt og behagelig hvor enn bena dine bærer deg!

Været er ikke lett å spå, men vinteren er alltid lett å glede seg til. Sørg for at ikke utstyret holder deg tilbake, og gi en myk pakke i år som scorer høyere på smileskalaen enn de harde!

Lauparen-serien er komfortable og gjennomtenkte ullklær som digger å brukes aktivt. Foto: Devold
Lauparen-serien er komfortable og gjennomtenkte ullklær som digger å brukes aktivt. Foto: Devold

Tips til vinteren med Devold

Tradisjonsrike Devold har levert komplett ullbekledning til friluftsfolket i siden 1853. Uansett om du skal jogge, surfe, stå på ski eller slappe av på hytta, har Devold bekledningen som passer.

Sjekk ut klær basert på aktivitet, som f.eks. topptur, her!

Les mer om den pålitelige serien Lauparen her.

Sjekk ut Woolshell-jakka Trollkyrkja her.

Følg Devold på Facebook og @devoldofnorway på Instagram!