Tonene til Red Hot Chili Peppers lyder ut av høyttalerne på VW-pickupen vår på vei fra Davos til utfartsparkeringen ved Tschuggen. Ett av favorittbandene til lokalt oppvokste David Hefti (f. 1992). Han har vært ute på ski i disse fjellene siden han var åtte år. Først ute med sin far.

Nå er det David som leder an skiturister på dagsturer. Akkurat slik som denne fredagsmorgenen. Fjelltoppene skinner i det første sollysset, med lett sukkerpudder på. Nå som skiene er spent på står vi ensomme midt i dalens hovedferdsåre. Stillhet. Den første klare dagen etter intensive snøfall.

Et lite men storartet eventyr
Vårt mål er oppe til venstre: Gorihorn på nesten 2986 meter over havet. Denne tinden utmerker seg for sin fantastiske panoramautsikt med en herlig nedkjøring under seg. Vi setter i gang. Først går vi via sommerveien opp fjellet Tschuggen.

Vi har ikke nådd målet, men jeg føler med som om jeg allerede er framme. Det holder med den meditative klikk-klakk-lyden fra bindingene med hvert steg vi tar. I ensomhet trekker vi sakte oppover. De første meterne er bratte, men senere flater det ut når vi går i nordøstlig retning gjennom Tschuggen-dalen. Vi ser ikke spor av sivilisasjon i noen himmelretning.

Det kjenner som å være en stor eventyrer, som Reinhold Messner, Heinrich Harrer, Edmund Hillary. Steg for steg oppover berget.

Vi er heldige med været, men forsiktige med skredfaren. Foto: Nico Schärer
Vi er heldige med været, men forsiktige med skredfaren. Foto: Nico Schärer

En uventet planendring
De markante fjellene over oss har dannet et enormt dalsøkk vi blir nødt til å komme oss rundt. Jeg spør David: Hva er det med skiturer som dette som er så spennende for deg? – «Å se en situasjon du har vært i før, men å hver gang måtte gjøre vurderinger og beslutninger om hvordan du takler den på nytt», sier han. Slik blir det også i dag.

Den gamle snøen på den opprinnelige ruten har gjort skredfaren såpass stor at vi bestemmer oss for å gå over en ukjent topp straks til høyre for oss. Det blir et lengre, bratt parti. Den kornete snøen føles som kvikksand. Det er ikke lett å ta seg fram på slikt underlag, og lite å sette stavene i.

Heldigvis klarer alle turdeltagerne utfordringen, og vi får lønn for strevet. Sikten er så god i dag at vi kan se helt til Grossglockner, Østerrikes høyeste fjell. Vi tar pause.

4 toppturtips i Flüelatal

Gorihorn på 2986 m.o.h.

Denne tinden utmerker seg for sin fantastiske panoramautsikt med en herlig nedkjøring under seg.

- Vanskelighetsgrad: middels

- Lengde: 6,8 km

- Tid opp: litt over 3 timer
- Høydemeter: 1021 høydemeter

Sentischhorn på 2383 m.o.h.

Denne toppen er lett å nå og er et yndet toppturmål i hele sesongen fra desember til april.

- Vanskelighetsgrad: middels

- Lengde: 7,9 km

- Tid opp: 2 og en halv time
- Høydemeter: 864 høydemeter

Baslersch Chopf på 2629 m.o.h.

Med en kort opptur og en kort, men morsom nedfart som passer bra for nybegynnere.
- Vanskelighetsgrad: lett

- Lengde: 7 km

- Tid opp: 2 timer og 45 min
- Høydemeter: 662 høydemeter


Jörigletscher rundtur

Dette er ikke en topptur teknisk sett, men er en fantastisk vakker rundtur, særlig når det kommer til skikjøringen. Anbefales!

- Vanskelighetsgrad: middels

 

- Lengde: 11,5 km

 

- Tid opp: litt over 4 timer
- Høydemeter: 1136 høydemeter

Det er ingenting som kan matche et ordentlig alpepanorama. Foto: Nico Schärer
Det er ingenting som kan matche et ordentlig alpepanorama. Foto: Nico Schärer

Lykkefølelse i snøen

Vi tar av fellene, briller byttes ut med goggles og vi stuer vekk kameraer trygt i sekkene. Tid for action. Så setter vi utfor. Nedkjøringen går samme vei som oppturen tilbake til Tschuggen.

Siden vi er de eneste på tur i dag har vi massevis av plass til å sette våre første svinger. Puddersnøen virvler høyt opp omkring oss. Det er som å surfe. Nei, enda bedre: Det er som å sveve. I slike øyeblikk kjennes det som all lykke i denne verden er lett å gripe tak i.

Skiferie i Davos Klosters

Reisen hit

Destinasjononen Davos Klosters Davos befinner sig i midten av de sveitsiske alper og kan nås lett med tog eller bil. Fra flyplassen Zürich-Kloten er det bare to timer til Davos Klosters.

davos.ch/getting-there

Toppturmuligheter overalt

Detaljerte turbeskrivelser, tips, guider og utstyr er mulig å leie: På den offisielle hjemmesiden til turistdestinasjonen finner du masse viktig informasjon om skiturer i Davos Klosters.

davos.ch/skitouring

Blant alpenes beste freerideområder

Er det frikjøring du har kommet for er det her du finner alt: Seks ulike skianlegg med ulike varianter av høyalpine sikre ruter som kan kjøres heisbasert. Sjekk ut høydepunktene «Funi Line» og «3 Bahenntour».

davos.ch/freeriding

Tips for besøkende!

Vinterprogrammet for gjester til Davos Klosters består av cirka 30 opplevelser, med masse som passer for topptur- og freerideinteresserte. Det arrangeres både skredsikkerhetskurs og kurs i offpiste hoppteknikk. Programmet varer frem til april.

davos.ch/guestprogramme

Spesialhotell for skifolk
Varemerket «Skihotell» er en bekreftelse fra destinasjonen Davos Klosters til 20 utvalgte hoteller som har alt som kunne ønskes av både ski- og snowboardfolk. Med på overnattingen kan du få rabatt på skipass, som kan hentes rett i hotellresepsjonen.
davos.ch/skihotel