I hjertet av alpene finner du Uridalen, omtrent i midten av Sveits. I dag er den hjem til et av Europas mest snøsikre og velkjente frikjøringsanlegg.

Andermatt har markert seg som en liten, bilfri by med rivende utvikling, som stadig dukker opp på rangeringer av steder frikjørere på tur i Sveits må huke av på lista. Og for oss er dette drømmen!

For oss er drømmen om skikjøring alpene ikke bare drømmen om lange dager i god snø men det er også drømmen om de gjestfrie folkene i den lille, sveitsiske alpelandsbyen.

De trange gatene, den tradisjonelle arkitekturen, og livene som lokalbefolkningen leder her oppe.

Slå opp landsbyen på wikipedia og lese at det har bodd folk her siden middelalderen. Napoleon har vært innom for to hundre år sida, og fra den tid rundt 1880 frem inntil tjue år siden var dalen hovedsaklig brukt av det sveitsiske militæret.

Det er noe tidløst over det, dog: Hver gang vi besøker Andermatt innimellom folk i sprakende farger og goggles, blander vi oss innimellom de som bor her fast, som driver husdyrhold og kanskje har gjort det i generasjoner, som er vennlige og med glimt i øyet, nesten kry over å kunne vise frem den spektakulære dalen de kaller hjem for oss besøkende.

Sjarmerende Andermatt sentrum. Foto: Soeren Dam Thomsen for Radisson Blu Hotel Reussen
Sjarmerende Andermatt sentrum. Foto: Soeren Dam Thomsen for Radisson Blu Hotel Reussen

Et lite stykke 

Det er fjellmotiver på sjokoladen fra Sveits, og litt som den søte sjokoladen her hjemme, er et lite stykke alpelandsby en opplevelse som nærmest smelter på tunga – både når du er oppe i fjellsidene om dagen og når du skal koble av på kvelden.

Andermatt er en landsby med en unik beliggenhet og en historie som spenner tilbake til middelalderen.

Her har reisende fra skillet mellom nord- og sør-Sveits såvel som øst- og vest-Sveits passert i hundrevis av år.

Siden den er plassert midt i smørøyet i Sveits og innimellom tre fjellpass; St.Gotthard-passet, Furka-passet og Oberalp-passet, har den vært en strategisk viktig plass for militæret.

Det har vært noen små skitrekk her siden 30-tallet, men utviklingen skjøt for alvor fart når militæret reduserte garnisonen her på tidlig 2000-tall og den moderne alpedestinasjonen Andermatt ble født.

Lange drag i en gondol som gynger og gir deg sug i magen i Andermatt. Foto: Joel Burger & Sven Piek for Radisson Blu Hotel Reussen
Lange drag i en gondol som gynger og gir deg sug i magen i Andermatt. Foto: Joel Burger & Sven Piek for Radisson Blu Hotel Reussen

Sofistikert freeride-terreng

Litt som i Chamonix er det løs sammenfletting mellom Andermatt-Sedrun og de tre skisentrene Oberalp, Disentis og Gemsstock. Du får stått på ski gjennom flere Sveitsiske kantoner. Helheten legger et enormt landskap for dine føtter – ikke bare er det 180 km med tilrettelagt piste, du får også unike frikjøringsmuligheter i høyden.

Tar du gondolen opp til toppen av Gemsstock på nesten 3000 meters høyde åpner det seg store frikjøringssoner i flere himmelretninger. Ta ski høyre ut fra toppunktet og følg traversen fra hovedløpet over i naborenna, og du kommer til Giraffedalen.

Her finner du brecruising og oversiktlig frikjøringsterreng, hvor snøen holder seg urørt i dagesvis etter siste snøfall.

Andre veien fra toppen går til ski venstre, over Guspis-breen og Felsental, som byr på noe brattere og lekent terreng. Her får du nesten 2000 sammenhengende høydemeter med fritt leide!

Dørstokkmila reduseres til noen centimeter i disse omgivelsene. Foto: Joel Burger & Sven Piek for Radisson Blu Hotel Reussen
Dørstokkmila reduseres til noen centimeter i disse omgivelsene. Foto: Joel Burger & Sven Piek for Radisson Blu Hotel Reussen

 Moderne og samvittighetsfullt

Ta gjerne med deg en guide som kan vise deg de beste spottene.

Når du kommer nedover mot tregrensa er det lurt å holde seg til etablerte frikjøringsområder og følge skilting – her er mye av området vernet av miljøhensyn og det vanker bøter for å forstyrre inngjerdet eiendom.

Når vi nevner miljø er det viktig å bemerke at utbygginger i Andermatt de siste tiårene er gjort med stort hensyn til miljøet, og med høringsinnspill fra miljø- og naturvernsorganisasjonene i Sveits.

Her er det bilfritt sentrum i Andermatt-Reuss og all strømmen som brukes er fra fornybare kilder. I tillegg begrenses produksjonen av kunstnø og breene i fjellet bevares fra smelting om sommeren ved tildekking.

Andermatt har blitt en skidestinasjon med en smakfull blanding av tradisjonelt alpeliv med sindige og moderne løsninger.

Du vil nyte besøket ditt her uansett om du bor i et tradisjonelt gästhaus eller på det ikoniske luksushotellet Chedi eller det flotte nye 4-stjerners Radisson Blu. 

Nye Radisson Blu Andermatt er en uforglemmelig hotellopplevelse. Foto: Soeren Dam Thomsen for Radisson Blu Hotel Reussen
Nye Radisson Blu Andermatt er en uforglemmelig hotellopplevelse. Foto: Soeren Dam Thomsen for Radisson Blu Hotel Reussen

Som toppturdestinasjon er det lett å tenke seg hva du kan finne mellom disse passene. I denne delen av Urialpene har folk reist i tusener av år, og likeledes er det turvennlige terreng opp en rekke fjell i området.

Du kan til og med legge ut på langtur, på 5 dager med randoski kan du gå helt til Engelberg med en guidet gruppe, og sove på sveitsiske fjellhytter a la DNT hele veien.

Husk å tenke på og planlegge nøye for skredfare, med kunnskap og utstyr. Vi anbefaler å bruke et av de dyktige guidebyråene i byen, og å alltid sjekke skredvarselet. Sveitsernes White Risk-varslingssystem oppdateres daglig og er lett tilgjengelig på mange språk.

Enorm natur venter.
Enorm natur venter.

Uansett om du har kommet hit for egen maskin eller flydd ned via Zürich, er folkene i denne moderne alpelandsbyen i Uridalen klare til å ta deg imot med den største gjestfrihet.

I hjertet av Sveits har man dyrket frem kulturen for å samle elementene, naturen, maten og medmenneskene - innimellom enorm natur.

Andermatt

Snøsikker og moderne frikjøringsdestinasjon i hjertet av Sveits.

Klikk her for å besøke hjemmesiden til Andermatt.

Sjekk ut mer på Facebook-siden deres!

På Instagram finner du @ferienregion_andermatt.