Dette er annonsørinnhold, laget av Fri Flyt Konseptstudio, for annonsør. Redaksjonen og journalistene i Fri Flyt har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.
Jeg sleper den lange, svarte kofferten over perrongen. Foran meg står et skinnende rødt tog, klart til avgang. Idet jeg klatrer om bord, møter jeg flere reisende med lange bagger fulle av utstyr. Vi er på vei til St. Anton, den sjarmerende fjellbyen som hviler trygt i bunnen av et imponerende nettverk av gondoler, som slynger seg over fjellene så langt øyet rekker.
Arc’teryx Freeride Academy byr på et fire dagers program stappfullt av inspirerende workshops, klinikker, filmvisninger, musikk og frikjøring i hjertet av Alpene. Her omgås de råeste atletene med oss vanlige “dødelige”, men vi har alle en felles lidenskap - nemlig å være aktiv i naturen, uansett nivå.

Dagen starter grytidlig. Iført full skallbekledning og med brettet under armen går turen først til Freeride Village – en liten, midlertidig landsby satt opp midt i sentrum for anledningen. Her finner du blant annet flere sponsorboder, kafé, bar, Gear Library og ReBird, der man kan få reparert plaggene sine gratis. Rundt de gassdrevne bålpannene finner du bord, barkrakker og myke saueskinn – et perfekt samlingspunkt for å sosialisere mellom slagene. Jeg nyter en kremet havre-cappuccino før jeg stabler av sted til møteplassen for klinikken jeg skal delta på, “Women’s Photography Clinic with Our Arc’teryx Photographer Angela Percival”.
Angela tar oss imot med et varmt smil og en oppriktig nysgjerrighet, som om vi allerede var gamle venner. Vi er en liten gruppe med damer fra Australia, USA, Østerrike og Norge. Etter en rask introduksjonsrunde kaster vi oss i stolheisen, før vi fortsetter med et par gondolturer oppover – helt til vi står på det som føles som toppen av kloden.
1. Bli kjent med utstyret ditt
På fjelltoppen finner vi en kafé slik at vi kan studere kameraene våre og gå igjennom innstillinger. Hun viser hvordan hun selv har konfigurert de viktigste funksjonene – ISO, blenderåpning og lukkertid – for rask tilgang i enhver situasjon.

2. Tenk som en historieforteller
Oppgaven er å lage en editorial og dagens modell er den sveitsiske Arc’teryx-frikjøreren Maude Besse. Maude har en avslappet stil som oser av selvtillit. Med baggy skibukser, en bøff med Arc’teryx-fuglen trukket godt over nesen og store Oakley-goggles hvilende på pannen, ser hun ut som om hun hører hjemme i fjellet. “Hva vil du at seeren skal føle når de ser bildene?” spør Angela. Vi snakker om ulike måter å kommunisere en stemning på, ved å kombinere vinkler, farger og utsnitt. Elementer som et par ski, hår som pisker i vinden eller et par hansker kan gi små hint om personens liv og personlighet.
3. Komposisjon i fjellet
Vi beveger oss ut i solen og finner oss en snøkledd rygg med eksponert fjell, som blir første stopp på dagens fotoshoot. Planen er å starte med oversiktsbilder, deretter actionbilder og til slutt helt tett på modellen. Her er det uendelig med muligheter, så selv med samme motiv er det utrolig interessant å se hvor ulike resultater deltakerne på klinikken kaprer.
Vi vasser ut i den dype snøen og posisjonerer oss lavt med kameraet rettet opp mot Maude. Instruksjoner ropes på fransk til modellen, som villig beveger seg opp og ned fjellryggen mens vi knipser ivrig. Vinden tar tak og virvler opp snøen, noe som gjør seg godt på bildene. Angela engasjerer seg stort når noen kaprer et blinkskudd og forteller at hun får gåsehud når hun ser resultatet.

4. Lys, vær og vind
Uansett hvor godt du planlegger og forbereder en shoot er det en del ting som er helt ute av din kontroll - nemlig været og lysforhold. Lyset er på sitt beste på morgenen og kvelden. Hun innrømmer at hun foretrekker den lave kveldssolen, siden den gir et lengre tidsrom med optimale lysforhold for fotografering. Noen ganger må man vente på lyset i flere timer før det treffer helt perfekt, andre ganger må man endre planen for å få det gjennomført. Det er viktig å kunne tilpasse seg og ikke låse seg fast til en idé hvis man skal lykkes i fjellet.
5. Bevegelse, action og kommunikasjon
En stor del av jobben som Arc’teryx' hovedfotograf er å ta bilder med action og bevegelse. Angela gir oss noen tips om teknikker og oppfordrer oss til å teste ut lave lukkertider og panning-bevegelse for å skape dynamiske bilder. I dét Maude setter utfor ligger vi klare med pekefingeren på triggeren. Det er en utfordring å fange den høye farten og få henne i sylskarp fokus, mens alt annet er uskarpt, men på det tredje forsøket greier jeg å få et par shots som jeg blir ganske fornøyd med.

Den siste etappen handler om nærbilder, og vi suser i full fart ned til et nytt sted, midt i det endeløse alpine landskapet. Som en flokk sultne paparazzier svermer vi rundt Maude, som ler og lager grimaser foran et klassisk, østerriksk trehus. Vi bytter på å regissere fotoscenen slik vi ønsker, mens resten av fotografspirene følger med og utforsker kreative måter å fange Maude på.

Dagen avsluttes i Freeride Village med varm gløgg og en matbit ved bålpanna. Solen henger lavt i himmelen, en DJ gynger i takt med musikken og det er god stemning. En sliten, men fornøyd gjeng utveksler e-postadresser og følger hverandre på Instagram. Det er sjelden jeg møter likesinnede damer som både kjører ski og snowboard, elsker foto og sykler – akkurat som meg. Med et smil om munnen og et par ferske fregner på nesa rusler jeg tilbake til hotellet, fylt av inspirasjon og idéer som jeg tar med meg videre.
Dette er annonsørinnhold, laget av Fri Flyt Konseptstudio, for annonsør. Redaksjonen og journalistene i Fri Flyt har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet..
