Siden topptur ble allemannseie har vestlendingene omfavnet fjellene i egen bakgård som prima skiterreng. Nedkjøringer fra en mengde fjellsider, fra Hardangervidda til Sunndalen, har gått fra å være for spesielt interesserte til å bli folkekjære klassikere.

Sunnfjordruta - 3 fantastiske dager i fjellet med guide

Å legge planer for skisesongen krever litt annerledes tenkning i år. Snøen vil komme uansett, men det blir vanskelig med den faste alpeturen eller med sesongkortet. Hva med å la dette bli vinteren du setter ny pers i toppturskidager for sesongen?

Å slå den personlige rekorden kan variere i vanskelighetsgrad basert på hvor erfaren du er på toppturski fra før! Tenk på å utvide antallet knappenåler festet til skikartet som markerer steder man har vært. Benytt denne sesongen til å bli bedre kjent med skiterreng du ikke har vært i før – oppdag en av Vestlandets mange fjellperler for egen maskin denne vinteren.

Sognefjord All Inclusive - Oppfyll pudderdrømmen i Sogndal

fjordterreng-over-hornindal-foto-christian-nerdrum
Vi får en lang sesong og har mange muligheter. Hvor mange skidager blir det på deg? Foto: Christian Nerdrum

 

1 - Du skal ikke bare gå klassikerne

Og med dette mener vi at du også bør gå klassikerne, altså! Hvert fjellføre har gjerne «den alle går». Men du trenger ikke bli forlegen om du må innrømme at du aldri har vært på Kyrkjetaket eller Skårasalen. Si at du heller går tur på fjell der det er færre om beinet – mens du planlegger når du skal få en ledig helg til å endelig krysse av den klassikeren du mangler.

 

2 - Du må ikke til alpene for flerdagersturen

De fleste skidager starter og slutter ved samme parkeringsplass. Kanskje du skal ta steget til neste nivå, og gå en topptur på ski over flere dager? Haute Route – opplevelsen er en helt annen måte å oppleve skituren på. Dere går sammen med trygge tindeveiledere og overnatter på en skilodge eller fjellhytte på veien.

 

3 - Du skal ta med lokalkjente i nytt terreng

Det flotte skiterrenget i Jølster er vidtrekkende, men du er kanskje ikke lommekjent? Ta med en guide og vær trygg på den 3 dager lange Sunnfjordruta – og så fikser de transport av utstyr og gode overnattinger – som du helst vil ha når du skal gå nesten 4000 høydemeter! Jølstravatnet er omkranset av herlige skifjell som du ønsker deg tilbake til.

Book en skiguide i Sunnfjord og Jølster her!

tindevegledere-foto-loen
Sertifiserte tindevegledere hjelper deg å resonnere deg frem til riktige veivalg. Foto: Loen skylift

4 - Benytt våre felles goder

DNT-hyttene i Rauma er flotte som basecamp for den ambisiøse skikjøreren. For en eksklusiv og fullverdig opplevelse av Romsdalen starter du på Svartvassbu og overnatter på vakre Vasstindbu. På veien besøker du noen førsteklasses skifjell og avslutter med å komme opp Kyrkjetaket fra nordsiden! Guiden din byr på middag på sin Romsdal Lodge i Isfjorden. De er lommekjent i Romsdalen og hjelper dere å lage deres drømmetur.

Drømmetur til Romsdalen - 3 netter med utgangspunkt fra Hotel Aak

 

5 - Du skal oppdage Norges egne alper

Har du ikke vært her enda, er det tid for å dra. Sunnmørsalpene gir enormt med effektive høydemeter. På en god snødag kan du kjøre fra topper på omtrent 1500 høydemeter helt ned til Hjørundfjorden! Her finner du klassikere som Randers topp og Kolåstinden. Akkurat som alpene på kontinentet byr Sunnmørsalpene på spisse tinder med fortellinger om bestigninger med historisk sus. Sett opp base på Sagafjord Hotel på Sæbø, og bruk tid på å bli lommekjent med fjellene på Sunnmøre.

Ski & The City - Toppturhelg og byliv i Ålesund

sunnmorsalpene-til-nett-foto-haavard-myklebust
Sunnmørsalpene og Hjørundfjorden byr på komplette skiopplevelser. Foto: Håvard Myklebust

 

6 - Det er ikke juks å ta gondolen

Den heter Loen Skylift, og har fort blitt populær blant mange, men og særlig toppturfolket. Ikke langt fra Stryn kan du få over 1000 høydemeter på noen minutter, med base på Hotel Alexandra. Fra Skyliften kan du bare velge om du vil kjøre ned på Loen eller Stryn-sida. Fra toppstasjonen på Hoven kan du fremdeles kalle det en toppturdag, med mange flere høydemeter å vinne om du fortsetter derfra på feller.

Unn deg et opphold på Hotel Alexandra - Umiddelbar nærhet til fantastiske skiopplevelser

7 - Å gjøre «laps» er også randonee!

Det er en fullverdig skidag i å gjøre runde på runde på samme, tilgjengelige fjellside – gjerne en rett over en skiheis, gjerne en som tar en halvtimes tid å bestige. Mange anlegg har «sin» egen slike topp, som Sauda, Ørsta og Hornindal. Særlig Kvamsfjellet ved Jølster skisenter er et slikt fjell, om du ikke vil gå hele veien opp til de andre toppene i Sunnfjord for egen maskin.

 

Luster_Sognefjord_Cred-Mattis-Fredriksson
Frikjøringsterreng fra øverste hylle i Sognefjorden. Foto: Mattias Fredriksson

8 - Det er lov å bo litt fint på skitur

Joda, det er kult å være skiboms i en gammel volkswagen kassebil! Men om du foretrekker en viss grad av komfort, kan du velge deg et virkelig fint bosted for skituren. Hotel Aak ved Åndalsnes, Hotel Alexandra i Loen eller hotel Sagafjord i Sæbø ved Hjørundfjorden er slike ærverdige plasser med tradisjon for å huse skifolk. Vil du ha lite og intimt, sjekk ut en skilodge, eller prøv sjarmerende BesteBakken i Hafslo nær Sogn skisenter – et småbruk som huser alpakkaer, overnattingsgjester og ypperlig servering.

 

9 - Omfavn ferga – eller ta toget!

Vi har mange ferger og broer å takke for at vi får kommet oss rundt imellom fjordene så lett som vi kan i dag – men om du foretrekker å reise kollektivt, er det en attraksjon i seg selv. Du kommer til Åndalsnes og Voss gjennom en togreise full av flotte inntrykk. Lite kan konkurrere med utsikten fra Bergensbanen, Raumabanen eller Flåmsbana til skidestinasjonen. Til Vatnahalsen kommer du kun med Flåmsbana, når du går av toget står du plutselig midt i et topptureldorado.

 

10 - Tilpass turen og ha riktig utstyr

Vi liker å tenke at vi skal løfte oss hver sesong, ta nye utfordringer og få erfaring. Ditt neste fjell venter i vest, og jo flere av dem du ser toppen av jo tryggere blir du som skikjører. Husk alltid å sjekke skredvarslingen, at utstyret er i orden og at værmeldingen stemmer. Vil du forbedre disse evnene, er et toppturkurs eller skredkurs lett å melde seg på. Sjekk med Uteguiden på Sunnmøre, Breogfjell i Sogndal/Stryn, Jostedalen Breførarlag og Sogndal lodge eller Fjellsentralen. Flere av lodgene vi har nevnt har også slike tilbud!