Statlig marginalisering av norske brettsportmiljøer

– Hvorfor kriminaliseres idretter flere hundre tusen nordmenn driver med, spør kronikkforfatteren.

Sist oppdatert 19. oktober 2015 kl 17.00
ULOVLIG: Fylkesmannen på Lista noterer navn på uvelkomne surfere. Foto: Christian Nerdrum
ULOVLIG: Fylkesmannen på Lista noterer navn på uvelkomne surfere. Foto: Christian Nerdrum

Av egenorganiserte idrettslige aktiviter i Norge representerer forskjellige typer brettsport en svært stor gruppe. Snøbrett, rullebrett, bølgesurfing, kitesurfing og brettseiling drives av nærmere 300000 nordmenn i alle aldre, og fremstår dermed som en sentral kilde til fremming av fysisk og psykisk helse i befolkningen.  

Saken er løftet opp igjen fra arkivet, fordi den fortsatt er aktuell for de fleste av stedene kronikkforfatter Miriam Rasmussen omtaler.

Brettsport er særlig verdifullt i et folkehelseperspektiv fordi de er en type aktiviteter vi søker oss til på eget initiativ. Frafallet i organisert idrett for unge er enormt, derfor burde det være viktig å tilrettelegge for aktiviteter vi velger å begynne med av oss selv.

På verdensbasis er ovennevte aktiviteter svært populære i ungdomsmiljøer. Et særnorsk fenomen er at alle har blitt underlagt forskjellige grader av restriksjoner og forbud i tur og orden.

VIND I SEILET: Mats Fallet benytter seg av Saltsteins helt unike tilbud så ofte han kan. Bilde: Christian Nerdrum
Les også

Er det ikke skihopping - forby det!

Rullebrett var forbudt i 11 år frem til 1989. Det var forbudt å kjøpe, selge, eie, eller bruke, og politiet brukte ressurser på å håndheve forbudet, ila bøter og tok beslag i brett. Snøbrett var forbudt i mange skianlegg frem til 1985.

Bølgesurfere, kitesurfere og brettseilere opplever restriksjoner i utøvelsen av sporten, ved at det blir innført forbud i spesielt egnede områder. Disse områdene er Saltstein/Mølen, Listastrendene og Jæren der man kan finne forskjellige grader av forbudsbestemmelser. Overtredelser blir straffet med bøter på 4000 kroner.

Det er et paradoks at et samfunn der en av de største truslene for velferdsstaten i fremtiden er en sviktende folkehelse, gjennom de siste tiår har valgt å kriminalisere forskjellige former for brettsport i stedet for å tilrettelegge for dem.

LANG HISTORIE: Terje Tuft blir å finne på Lista når det smeller. Det er like sikkert som at kampen om retten til bruk av strendene vil vare noen år til. Bilde: Otto Moetzke
Les også

Om fugler og døden

Forbudssonene for surfere, kitere og brettseilere blir stadig utvidet. Langs vår 100.000 km lange kyst er det få områder som er spesielt egnet for denne type aktiviteter, ca 50 km, eller under 0.0001 promille av vår kystlinje er slike.  

Det synes å være en klar sammenheng med hvor populært et område er for våre aktiviteter, og sannsynligheten for at det samme området blir forbudt å seile fra. Fremgangsmåten forvaltningen bruker er alltid den samme - når belastningen på et område når et visst omfang, settes det igang undersøkelser for å finne truede plante- og dyrearter.

Med en «føre var» argumentasjon lages det så rapporter som innstiller på å forby surfing, kitesurfing og brettseiling fra de aktuelle strandområdene.

Begrunnelsen er en frykt for at vi kan forstyrre fuglelivet. Staten trenger dermed ingen dokumentasjon på at våre aktiviteter representerer noen faktisk trussel overfor fuglelivet - det er nok at rette vedkommende mener noe om saken. Deretter kan en slik sak begraves i en byråkratisk runddans i årevis, noe som synes å være strategien her.

brettsport 1
brettsport 1

En svensk oversikt over de vanligste årsakene til fugledød.  Den kan nedskaleres noe for å passe norske forhold. Brettsport dreper ingen fugler, likevel håndheves det forbud mot brettsport flere steder i landet som begrunnes med at vi utgjør en trussel mot fuglebestanden.

Videre stiller vi spørsmål ved at det tilrettelegges for annen menneskelig aktivitet i våre forbudssoner, hvis fuglelivet virkelig er så følsomt. Hvordan kan det være lov å padle kajakk, bruke motorbåt, bade, lufte hunden og campe, og bygge hus ca 100 meter fra den samme Bausjestranden hvor vi forbys å seile fra, når vi kan ikke være nærmere stranden enn 500 meter?

Det er lite sannsynlig at fuglene lar seg forstyrre mer av et menneske på et seilbrett, enn et menneske som oppholder seg i det samme området av en annen grunn.

Why the surfer?

En mulig forklaring på hvorfor vi er valgt ut som den eneste gruppen som har forbud mot å bruke stranden, har sammenheng med at noen er redde for en ukontrollert økning av vindsportrelatert aktivitet hvis forbudet oppheves.

Deres mistanker er velbegrunnende. På 80- og 90-tallet kunne det være over 250 seilere samtidig på Bausjestranden på Lista. SÅ bra er denne stranden å seile fra!   Det hersker heller ingen tvil om at brettsportutøvere sliter med at vi representerer en utradisjonell tilnærming til friluftsliv. Forvaltningen bruker begrepet «unødvendig belastning», der det menes at fotturer og annen tradisjonell utendørsaktivitet er en hevdvunnet nødvendighet, mens brettsport er unødvendig.

Det er et umiskjennelig stalinistisk preg over det faktum at Staten de siste 40 årene har «beskyttet» nasjonen mot utøvelse av brettsport gjennom en forbudslinje.  Det kan se ut som at det er en uønsket situasjon at ungdommene våre søker oss ut av hallene, for å drive med selvvalgt idrett, fremfor statlig godkjente aktiviteter.

Hvorfor hindre folk i å være aktive?

Sett i et folkehelseperspektiv, er aktiviter folk søker seg til på eget initiativ en drømmesituasjon. At så mange som mulig søker seg ut og får fantastiske opplevelser ute i naturen er positivt, ikke negativt. Så lenge en aktivitet ikke forurenser, bråker, eller er ikke farlig for utøveren eller omgivelsene skal det ikke eksistere forbud i områder der annen menneskelig aktivitet er tilrettelagt for!

Mer fysisk aktivitet synes å være løsningen på mange av problemene våre, så vi trenger egnede «anlegg» som Bausje. I stedet for å rangere aktiviteter som nødvendige/unødvendige, burde alle former for fysisk utfoldelse bli møtt på samme imøtekommende måte.

Staten burde istedet for en forbudslinje, heller opprette vindsportreservater på utvalgte steder for å stimulere til økt aktivitet, ikke det motsatte.

bot
bot

Dette er Bausjestranden på Lista. Uten sammenligning, landets best egnede strand for et vindsportsenter. Bilveien går like ved, det bygges hus mindre enn 100 m fra stranden. Det er tilrettelagt for fotturer, og camping i området, bla med stier gjennom de mest følsomme områdene. Bruk gjerne motorbåt eller kajakk, luft hunden eller gjør hva du vil, men seiler eller surfer du her får du 4000 kr i bot!

Vindsportreservat på Bausje.

Med god tilrettelegging på spesielt egnede steder vil slike reservater tiltrekke seg det meste av aktiviteten, slik at andre strender i området får mindre belastning.  Bausje eller Nordhasselstrand er trolig det eneste stedet i landet man kan etablere og drive et kurs/utleiesenter på en sunn kommersiell basis. Området er ekstremt vindsikkert, det fungerer på alle vindretninger slik at daglig drift nesten hele året kan sikres.

Bausje er særlig egnet for nybegynnere. Et senter her vil dermed være et fantastisk tilbud for alle brettseilere og kitere. Et sted der nybegynnere seiler side om side med de beste.

Bausje kan med noe tilrettelegging bli en vindsportdestinasjon i verdensklasse. En etablering av et brettsportanlegg her kan få store positive konsekvenser mht utviklingen av norsk kiting og brettseiling i årene fremover. 

Vindsportturisme - et stort potensiale.

Det er helt avgjørende for rekrutteringen til sporten at interesserte har et sted hvor de kan leie utstyr og få nødvendig opplæring før de evt bestemmer seg for å kjøpe utstyr selv. En slik modell er utprøvd med stor suksess flere steder i Skandinavia.

Vind/vannsportturisme genererer millioner i inntekter, Westwindkjeden i Danmark har over 60 ansatte i sesongen, og melder om en eksplosiv økning av omsetningen de siste årene. Brettsport står ualminnelig sterkt innen ungdomskulturen, og en økt satsing på dette området vil dermed nå både de uorganiserte og de som dropper ut av annen idrett i enda større grad enn i dag. Det hører med å nevne at Lista har landets største innendørs skateparker noen steinkast fra Bausjestranden.

Det kan i tillegg være mulig å drømme om en kabelpark for wakeboard, og en wavegarden (kunstig surfebølge) noe som vil gi et nærmest komplett tilbud for alle brettsportinteresserte i nordeuropa store deler av året.

Med sin beliggenhet mellom øst og vestlandet, og i nærhet av store bysentra som Kristiansandsand og Stavanger er Lista et område som er innen rekkevidde for nær halvparten av landets befolkning.

Vi ønsker en regulering av vind/vannsport i verneområdene gjennom tilrettelegging, ikke forbud. Vi foreslår at staten går inn i en dialog med landets brettsportmiljøer der vi kan få definere områder som er spesielt egnet, og som bør tilrettelegges for brettsport. Staten får på denne måten kontrollen de ønsker på totalbelastningen i et område, samtidig som det gis et klart signal fra statlig hold at alle typer fysisk aktivitet er ønskelig.

Denne bloggen er hentet fra Miriam Rasmussens blogg med tillatelse.

Publisert 19. oktober 2015 kl 17.00
Sist oppdatert 19. oktober 2015 kl 17.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen