/ Topptur

På topptur med guide

Om du vil på topptur, kan det lønne seg å hyre inn en guide for å få maks uttelling på turen. Her får du oversikt over norske toppturguider.

Sist oppdatert 13. januar 2016 kl 09.40
Å leie seg en guide for å dra på toppturer på ski har virkelig tatt av, forteller tindevegleder Halvor Dannevig i Bre og Fjell. Foto: Sandra Lappegard
Å leie seg en guide for å dra på toppturer på ski har virkelig tatt av, forteller tindevegleder Halvor Dannevig i Bre og Fjell. Foto: Sandra Lappegard

Det begynte med at mange ble med en guide på tur under festivaler. Deretter ble de leid inn for å bli med på tur til alpene. Nå er det mange som velger å ta med seg en lokalkjent guide på tur også i den norske fjellheimen. Tindevegleder Halvor Dannevig i Bre og Fjell har guidet toppturer i 14 år, og forteller at det har blitt mer vanlig å leie guide også i den norske fjellheimen de siste årene.

Skjermbilde 2015-02-02 kl. 14.09.55
Skjermbilde 2015-02-02 kl. 14.09.55

– Akkurat som for klatretoppene som har litt status, har det blitt mer aksept for at noen leier en fører for noen dager for å komme seg på topptur. Det er også blitt ganske populært å ha en eller flere faste guider, som man leier noen dager i ferien, og så bestemmer aktivitet etter dag og føre. Det er ikke lenger bare en og en topp, mer en kombinasjon.

LES OGSÅ: Vinterens toppturcamper

Dannevig tror det er flere årsaker til utviklingen, som gjør at både han og andre fjellførere har muligheten til fulltidsjobb som guide fra januar til september.
– Selvsagt er det mange flere som driver med alpin skiferdsel, det har nesten blitt en folkesport. Samtidig er topptur en mer kompetansekrevende aktivitet enn vanlig skikjøring, det krever mer å gå på topptur der du selv må vurdere forholdene, og også det å finne den gode snøen. Med større etterspørsel blir det også flere tilbud, og folk har bedre råd idag, mener Dannevig. 

Hvordan foregår en dag med guide på topptur?
– Vi synes det er viktig å prate med gjestene i forkant. Da tar vi et møte med de kvelden før for å prate om hva man skal ha med seg i sekken, og avklare forventninger, sånn at vi vet hva de har lyst til og hvilken erfaring de har. Vi er også opptatt av det vi kaller ferdråd, litt turplanlegging rett før turen starter på morgenen. Da går vi gjennom forholdene, og sørger for at gjestene er klar over det som skjer på turen. Det er også lærerikt å ta del i det man må tenke på når man skal på tur, hvor man er på kartet, hvilke faremomenter man kan møte på og lignende. Det er med på å gjøre dem ansvarlige, og det vikigste er at de også er informerte om det de skal i gang med. Mange synes også det er gøy å være involvert og lære litt undeveis. Deretter er det sender mottager-sjekk, og så går guiden oftest først. 

LES OGSÅ: Lenge leve telemarken 
LES OGSÅ: Slik fungerer topptursko og bindinger

Dannevig kan love at man ikke trenger å henge hesblesende etter en sprek guide hele turen. Han mener det er lite kultur for alpin ferdsel her i Norge, der mange går så fort de kan, så bratt de kan og må stoppe og pause mange ganger.
– Mange blir overrasket over hvor sakte og rolig vi går. Vi går også slake spor, men jevnt og uten å stoppe hele tiden. Da blir man mindre svett, man trenger å drikke mindre, og man kommer like fort til toppen uten å slite seg ut.
Ned igjen er det som oftest guiden som kjører først, avhengig av hvor bratt det er, både for å vise veg og for å velge trygge stoppesteder.

En tur med guide trenger ikke koste skjorta. Tindeveglederfirmaene har vanligvis en dagspris for en fører på rundt 4-5000 kr dagen. Melder du deg på en gruppetur med stykkpris per person, eller reiser med venner, kan du få turen til under 1000-lappen med minimum fire deltagere. Bre og Fjell, og de fleste andre guidefirmaer, har aldri mer enn seks personer per fører.

Hva om det er skikkelig dårlig vær den dagen?
– Det er sjelden vi fullstendig avlyser en tur, det skjer så og si aldri. Det vanligste er at om det er rufsete vær og dårlig sikt, så er det ofte lett å finne gode alternativer, som for eksempel i skog og med ting å feste blikket på. Man får mange fine skiopplevelser der også.

LES OGSÅ: Lær alt om topptur i Toppturskolen

Her er det muligheter for å leie toppturguide:

Finnmarksalpene: Bre og Vandring i Langfjordbotn og Nusvåg. Både Øytun Folkehøyskole, med sin offpiste- og skredlinje, og det lokale Telemarkslauget bruker området mye og innehar stor kompetanse om rådende vær og snøforhold.

Kåfjordalpene: Lyngen Lodge, Midnight Sun Mountain GuidesOpp og Ned og Lyngenguide tilbyr guiding i Kåfjordalpene.

LyngenLyngen LodgeMidnight Sun Mountain GuidesLyngenguide, Opp og Ned og Ascent Descent er blant de som tilbyr guiding i området.

Tromsø / Kvaløya: Midnight Sun Mountain Guides og Opp og Ned tilbyr guidede turer i området. Tromsø Nordlys Skilodge tilbyr guidede turer med utgangspunkt i Ersfjorden.

Tamokdalen: Aadne Olsrud tilbyr guiding gjennom firmaet Tamok AS og deres samarbeidspartnere.

Senja: Selskapet Senja Lodge & Mountainguides tilbyr guidede toppturer på Senja. 

Narvik: Narvik Mountain GuidesOpp og Ned og tindevegleder Magnus Strand holder til i området.

Lofoten: Nordnorsk Klatreskole  hoder til i Henningsvær, og Northern Alpine Guides i Kabelvåg.

NarvikNarvik Mountain Guides og tindevegleder Magnus Strand holder til i området.

Bodø: Fjellgutane Førarlag, Albimi Adventures og Rocks & Rivers. Tindevegleder Torgeir Kjus tilbyr guiding gjennom firmaet Kjus ski og klatring.

Helgeland: Fjellgutane Førarlag, Rocks & Rivers og Rana Spesialsport tilbyr guidede toppturer.

Oppdal: Fjellsentralen og tindevegleder Tor Olav Naalsund tilbyr guiding i området. 

Sunndalen og Eresfjord:  Fjellsentralen og tindevegleder Tor Olav Naalsund tilbyr guiding i området. 

Romsdalen: Ski Romsdal, Norgesguidene, Bre og Fjell, Romsdal Lodge, og Fjellguide med Nils Nielsen er blant de som tilbyr guidede turer i Romsdalen.

Sunnmøre: Norgesguidene ved Sverre Hjelmeland tilbyr guiding med utgangspunkt i Ørsta. Sunalp holder til i Volda, Uteguiden med Oscar Almgren, og  Nils Nielsen i Fjellguide tilbyr også turer her.

Stryn og Nordfjord: Bre og Fjell,  Norway Adventures, Uteguiden med Oscar Almgren, og Thomas Heizig i Norwegian Mountains tilbyr turer i området.

Sogndalsfjella: Fjellguide Nils Nielsen, og flere tindevegledere tilknyttet Bre og Fjell og Norgesguidene jobber med base i Sogndal. Guideselskapet Fimbul er lokalkjente eksperter i Jostedalen. Sogndal Lodge & Guiding tilbyr også toppturer i Sogn.

Hurrungane: Norgesguidene, og Bre og Fjell tilbyr guiding.

Jotunheimen: Norgesguidene, Bre og FjellFjellguideSpiterstulen Bre og Fjellføring og Naturopplevingar tilbyr guiding.

Hemsedal: Jørgen Aamot tilbyr guiding gjennom Fjellsentralen, og Nils Nielsen på Fjellguide.no.

RosendalBre og Fjell tilbyr guiding i området, og også Fjellgutane Førarlag og Tindeguide.

Haukelifjell: Haukelister Fjellstue har i perioder guidede turer. 

Myrkdalen: Myrkdalen Skiskule

Voss og Aurland: Tindeguide med tindevegleder Steinar Hustoft.

Røldal og Sauda: Røldalsguidane og Tindeguide.

Har du flere som burde være med i oversikten? Send en mail til nett@friflyt.no

Publisert 3. februar 2015 kl 09.45
Sist oppdatert 13. januar 2016 kl 09.40
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen