I fjor utlyste Midnight Sun Mountain Guides et utdanningsstipend til to personer som vil utdanne seg som skredinstruktør gjennom Norsk Fjellsportforum. Nå er to av 18 søkere valgt ut.

– Vi har i alle år hatt fokus på det forebyggende skredarbeid. Skredkurs er et viktig virkemiddel for å spre ut viktig kunnskap til de som skal ut i potensielt skredterreng, sier Espen Nordahl i MSMG.

Nå skal altså Birgit Katrine Rustad og Gaute Hangaas Brenna utdanne seg som instruktører, med støtte fra MSMG.

Rustad har lang fartstid i NVE, og har vært sentral i oppbyggingen av varslingstjenesten Varsom.no, og vet viktigheten av kunnskapsformidling.

– Jeg vil gjerne bidra til at flere får trygge og gode opplevelser i vinterfjellet. Økt kjennskap om snø, snøskred og snøskredterreng er med på å gi en økt grad av mestringsfølelse og glede i naturen. Som skredinstruktør kan jeg fortsette å være med på å jobbe forebyggende, og også holde meg oppdatert på faget, sier Rustad til Fri Flyt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DELER UT STIPEND: Espen Nordahl i MSMG er sentralt i arbeidet. Foto: Roy Millar

– Hva håper du å få ut av utdannelsen?

– Ære og berømmelse og masse penger. Neida. Jeg syns det er gøy med snø og skiturer, og jeg ønsker at flere skal lære om temaet slik at man kommer seg på trygge og fine turer. Jeg vet også mye om et snøskredvarsel og hvordan dette kan brukes som et verktøy for å planlegge tur. Snøskredvarslingen er betalt av oss skattebetalere, og jeg vil gjerne være med på at dette verktøyet blir en naturlig del av turplanleggingen og er til nytte, sier Rustad.

Rustad har sluttet i NVE, og er nå i annen jobb. Hun skal først og fremst bruke instruktørutdannelsen utenfor vanlig jobb.

– Snøskredinstruktørutdannigen er, for min del, noe som gjøres utenom vanlig jobb. Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal gå fram når jeg er ferdig utdannet instruktør. Det er et godt år til. Men jeg tenker at med et enkeltmannsforetak kan jeg leies inn av andre som arrangerer skredkurs. Jeg får se hvordan dette best kan fungere. 

Gaute Hangaas Brenna, som i likhet med Rustad nå skal bli skredinstruktør. Han har i lengre tid arbeidet på en idrettslinje, og har skrevet masteroppgave i Menneskelig faktor i skredulykker.

I 2015 opplevde han selv å bli tatt i skred.

– Sammen med en tidligere elev ble jeg en del av den dystre statistikken for nestenulykker i skred. Den lille innføringen jeg hadde gitt han før vi gikk fra bilen var det som to timer senere reddet livet mitt. I tiden etter har jeg søkt kunnskap og gjort utallige runder med selvransakelse for å forstå ulykken og meg selv som person. En refleksjon og kunnskapstørst som neppe ville vært like stor om det ikke hadde vært for ulykken, sier Brenna i en pressemelding fra MSMG.