FLERE OG BEDRE: Onsdag er det skredkveld i Bodø. Der er håpet at flere vil registrere observasjoner i fjellet. Foto: Anne Maria Leune

– Hver observasjon teller

Skredvarslingen inviterer til skredkveld i Bodø. Der er skredobservasjoner i hovedfokus.

– Vi ønsker at flere folk skal bidra med observasjoner i skredvarslingsområde Salten og Svartisen. Formålet med varslingen er jo unngå tap av liv og verdier som følge av snøskred. Vi tror at et lærerikt og mye brukt varsel øker aktsomheten og skaper interesse for å lære mer om skredfare, slik at ulykker kan unngås, sier Anne Maria Leune, Skredobservatør i NVE for region Svartisen.

Onsdag ettermiddag inviterer NVE sammen med Fjellsportgruppa BOBTOG og Nord Universitet til skredkveld hos sistnevnte. Der er blant annet skredobservasjoner blant de temaene som skal diskuteres.

Målet er å gjøre snøskredvarslingen i regionen Salten og Svartisen bedre ved hjelp av flere og bedre bidrag fra toppturentusiaster.

– Som frivillig observatør blir man del av et landsdekkende team som består av varslere og skredobservatører. Et slikt teamarbeid er egentlig ganske unikt. Sammen lærer vi stadig mer om skred og vurderinger i fjellet, og hver observasjon teller og blir satt pris på, sier Leune.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ TUR: Målet er at flere skal registrere observasjonene sine. Foto: Anne Maria Leune

Det finnes faste, ansatte skredobservatører som sjekker forholdene hver uke. Deres rapporter kan lese på varsom.no. I tillegg kan man som vanlig turgåer registrere observasjoner.  Tilsammen får man et bilde av de aktuelle skredproblemene før man selv legger ut på tur. Bildet blir bedre jo flere som registrerer snøforholdene de møter.

– Skimiljøet i og rundt Bodø har vokst mye, spesielt det siste året. Vi gleder oss over at stadig flere oppdager frihetsfølelsen, eventyret, og gleden av en skikkelig opp- og nedtur. Nye spor betyr mer kunnskap, og alle vi som er skientusiaster må lære oss å lese faretegn som naturen gir oss, og bruke de til vår fordel. Vi ønsker jo å gå spor som setter oss i stand til å ta gode og gjennomtenkte valg, sier Leune.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RISING STAR: – Salten og Bodø er jo en rising star når det gjelder toppturer, sier Leune. Foto: Anne Maria Leune

– Hvem bør komme seg dit?

– Skredkvelden er for toppturgåere og skientusiaster som ønsker å bli med på å gjøre skredvarslingen bedre gjennom å sende inn ferske observasjoner fra fjellet.

Forøvrig er også Espen Nordahl og Fri Flyts Erlend Sande på plass for å snakke om den nyutgitte boka Trygge Toppturer. Det er også Markus Landerø som skal snakke om tegn i terrenget.

 
 
VIS KOMMENTARFELT
Annonse
Annonse
Annonse