Terrengsykkel-redaktør og fotograf Kristoffer Kippernes avslører sine fem favoritter for stisykling i Norge:
Sommertid er ferietid, og mange pakker sykkelkofferten og reiser til utlandet for å sykle. Men visste du at ved å gi slipp på kravet om 28 varmegrader og lave ølpriser, kan du oppleve minst like fet sykling her hjemme? Terrengsykkel gir deg tips til fem steder du absolutt bør besøke i Norge i sommer. Les også denne: 7 turer over tregrensa du bør sykle i sommer 1. Sogndal SOGN-STI: Sogndal byr ikke bare på fantastisk kvalitet på sykkelstiene, men også makeløse omgivelser. Foto: Kristoffer H. KippernesNesten helt innerst i Sognefjorden finner du bygda blant høye fjell, mest kjent for frikjøring på ski og toppturer. Men de siste årene har alle ski-entusiastene fått øynene opp for sykling, og tatt til seg sporten topptursykling.Det er flere fine flotte toppturer er innenfor kort kjøreavstand. Store fjell som Storhaugen og Molden bør sjekkes ut.Mer info: Terrengsykkel #48 og i den flotte sykkelføreren for Sogndal!2. Elverum ØSTLANDSSTI: Furuskog, barnåler og milevis med flytsti. Hva mer kan en stisyklist ønske seg? Foto: Kristoffer H. KippernesEr du helt nybegynner, og nysgjerrig på hva stisykling er? Eller er du durkdreven på sti, men ikke så glad i motbakker og vil prøve noe litt annerledes?Elverum med sine dype skoger har nettopp dét. Her kan du banke rundt i timevis på tilnærmet paddeflate stier, med lav teknisk vanskelighetsgrad. Men husk å sjekke ut kart på forhånd, og gjerne ha med både kart og GPS, i tett skog kan du sykle feil vei lenge før du får tilbake retningssansen.Vi anbefaler også å sjekke ut området Vindheia litt utenfor sentrum, hvor lokale syklister har bygd noen morsomme utforpartier med både hopp, doseringer og elementer i tre.
Mer info: Spør etter stitips på forumet på terrengsykkel.no3. Skeikampen TIL FJELLS: Skeikampen, og fjella rundt, er smekkfulle av deilige smalstier. Noen av dem høyt over tregrensa. Foto: Kristoffer H. KippernesSkeikampen i Gausdal var tilholdssted for de første utgavene av Utflukt, og har holdt på sin status som Mekka for syklister som søker høyfjellsstier med flyt.
Smale sauetråkk med minimalt med teknisk terreng, gjør dette til et drømmeområde enten du er helt fersk, eller erfaren, her har man det morsomt uansett ferdighetsnivå. På gode dager er utsikten storslagen, på dager med dårlig vær er det lurt å pakke godt med klær, og planlegge turen deretter. Skeikampen er også et glimrende sted å ta med resten av familien, om man skulle trenge alibi for å stikke ut på tur.
Mer info: Spør etter stitips på forumet på terrengsykkel.no4. Østmarka/Oslo URBAN STI: Markaområdene rundt de største byene våre er smekkfulle av stier, og Østmarka utenfor Oslo har noen av de beste. Foto: Kristoffer H. KippernesByferie? Enten du bor i- eller reiser til Oslo, bør du sjekke ut Østmarka.Marka byr på stor variasjon, her finner du alt i fra superflyt til superknot. Her finner du blant annet den kjente Trulsrunden (google it!), hvor Norsk Organisasjon for Terrengsykling (NOTS) har jobbet mye for å utbedre terrenget for sykling, og stinettverket er enormt. Årets utgave av Terrengsykkelrittet gikk på flere av de beste stiene i Østmarka, sjekk gjerne løypekartet for en ferdig komponert tur. Ellers inviteres det til turer på forumet med jevne mellomrom.Typiske utgangspunkter for turer er Østmarksetra, Haraløkka (starten for Terrengsykkelrittet), eller Skullerudstua.Mer info her!5. Nesbyen FREERIDE: Både store sykler og helhjelm og mer normale stisykler og halvhjelm passer i Nesbyen, hvor nedoverbakkene er viktigst -og flytstiene mange. Foto: Vegard BreieNesbyen har de siste par årene vokst seg til å bli et yndet reisemål for de som liker sykling hvor prosentandelen nedover teller mest. Bygda i Hallingdal ligger innenfor kort avstand fra Oslo, og har holdt både Norgescup i utfor, Enduro-konkurranser og arrangementet Nesbyen Freeride, som har vokst seg stort og populært på kort tid.Mer info her!Hvor ligger din favoritttsti? Skriv i kommentarfeltet!