SOGNEFJORDRUTA: Fri Flyt var med da Sognefjordruta ble gått for første gang. Her er Marit Rolvsjord ned mot Esebotn og Balestrand. Foto: Bård Basberg

– Sognefjordruta byr på alpine fjell, egger og skikjøring helt ned til fjorden

I den nyeste utgaven av Fri Flyt får du bli med da Sognefjordruta ble gått for første gang.

I februarutgaven av Fri Flyt, som er i butikkhyllene fra og med mandag 13. februar, er Sognefjordruta, en ny tre dagers skitur i Sognefjorden, en av hovedsakene. Den byr på et fantastisk og unikt landskap.

Fri Flyt var med på den første turen sammen med guideselskapet Bre og Fjell og fotograf Bård Basberg.

– Vi fikk mulighet til å være med på en helt ny tur med en veldig spennende plan. Fra pudderkjørernes favoritt Sogndalsdalen og over til alpine fjell tett ved Sognefjorden. Fri Flyt forsøker alltid å lage reportasjer som peker fram mot hva som kan bli populært i årene framover, og jeg tror at denne turen er et eksempel på det, sier ansvarlig redaktør i Fri Flyt, Erlend Sande.

Sognefjordruta er en tre dagers skitur fra Sogndalsdalen via Fjærland og Meneseggen til Balestrand. Turen byr på de mest alpine områdene i Sognefjorden, og overnatting på særprega hoteller langs fjorden. Sognefjorden er et kjent turområde for toppturister i Norge. Ruta byr likevel på et unikt landskap.

– Grovt sett kan vi si at Sogndalsdalen, som mange kjenner, har fenomenale klimatiske forhold for å pudderkjøring og runde formasjoner som egner seg for ski. Her kommer vi over i landskap som minner mer om det vi forbinder med Sunnmøre. Alpine fjell, egger og skikjøring helt ned til fjorden, sier Sande.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I BLADET: Slik ser artikkelen ut i den nyeste utgaven av Fri Flyt. Foto: Bård Basberg

Det finnes flere slike langturer i Norge. Mest kjent er kanskje Høgruta i Jotunheimen, men også Lyngen på langs, Hjørundfjorden rundt og Eikesdalsvatnet på langs er også kjente alternativer.

– Det virker som slike langturer er i ferd med å bli populært i Norge. Hva er fint med å dra ut på slike turer?

– Jeg liker det veldig godt og anbefaler det til alle. For meg er det en ny måte å se og bevege seg i terrenget. Det er veldig fascinerende å stå på en fjelltopp og se tilbake på ruta du gikk dagen før og kanskje dagen før der igjen. Du får tid til å bli kjent med gamle og nye turvenner  og det blir litt som en ekspedisjon – kombinert med treretters middag på hotell. Etter å ha vært med på Høgruta i Jotunheimen, Breruta og Sognefjordsruta, har jeg begynt å mye tenke på slike kombinasjonsmuligheter når jeg går på tur. På slike turer er det slik at den ville skikjøringen kommer litt i andre rekke. Det gjør ikke noe med noen flate partier eller en nedstigning der du må ta skiene på sekken. Men på Sognefjordsruta var det nok av super skikjøring også, den avsluttende nedkjøringen mot Balestrand var en av årets råeste, sier Sande.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PORTRETT: Erik Naess er hovedportrett. Foto: Martin I. Dalen

Saken kan du lese om i den nyeste utgaven av Fri Flyt, som altså er i salg nå. Bladet byr også på mye annet, godt lesestoff. Hovedporettet i bladet er Erik Naess fra Oppdal.

– Naess har vært en figur i skimiljøet i lang tid, så på et vis er han evig aktuell. Det som gjorde at jeg tenkte ’nå må vi få gjort det intervjuet’ var da jeg møtte ham i Sauda i fjor, da han hadde kjørt 12 timer for å komme dit og insisterte på å sove i bilen. Ble nyskjerrig på hva som drev ham, sier redaktør Henning Reinton.

I tillegg byr bladet på test av lette topptursekker. Intervju med mannen bak M Equipment, toppturreportasje fra Senja, frikjøring i Andørja og mye, mye mer.

Abonnenter har allerede fått utgaven i postkassa. Ønsker du å få kommende Fri Flyt-nummer før de havner i butikkhyllene? I tillegg til tilgang til abo+ og skitest.com? Da bør du bli abonnent i dag!

Sik ser utgavens cover ut. Bildet er tatt av Bård Basberg:

 
 
VIS KOMMENTARFELT
Annonse
Annonse
Annonse