– Jeg har jo egentlig ikke noen bakgrunn som turmenneske, og jeg har ikke vært mye i fjellet utenom på ski. Men jeg har hatt en drøm lenge om å ta en skikkelig timeout, sier Patrik Søreide.

Søreide er en levende legende i det norske skimiljøet, og har de siste årene både jobbet med Open Klasse og ungdoms-OL. Det var faktisk like etter arrangementet på Lillehammer at gå-prosjektet ble en realitet. Han hadde lenge drømt om prosjektet sammen med en tidligere kollega.

Da de skulle gjennomføre det for tre år siden, ble det lagt på is. Men 20 minutter etter at de olympiske lekene på Lillehammer ble avsluttet, ringte telefonen.

– Jeg tenkte jo at nå passer det bedre enn noen gang. Jeg var nettopp ferdig med jobben på Lillehammer, og skulle flytte tilbake til Bergen. Da jeg hintet om det til samboeren min, kjøpte hun Norge på langs av Lars Monsen. Det tok jeg som en invitasjon om at dette var greit.

Kort tid senere kjøpte han flybillett til Honningsvåg sammen med Trygve Berentzen og Jon Espevik, som han delte eventyret med.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

RUTA: Her kan du se ruta de gikk. Patrik splittet lag tidligere, og har gått den siste delen alene.

Nordkapp til Lindesnes tilsvarer en avstand på rundt 300 mil. Søreide gikk rundt 3-4 av dem om dagen. Hver eneste dag (med unntak av fem hviledager på 100 dager). Gjennom bloggen Norge til fots har man kunnet følge reisegjengen. Søreide splittet fra gruppa rundt Hardangervidda for å gå noe av turen med samboeren - før han gikk fra Hovden i Setesdal alene til Lindesnes.

– Det er egentlig bare å kjempe på hver kilometer og gå gjennom hele landet. Det har vært sjukt langt, sjukt slitsomt og en fantastisk opplevelse. Det er gøy å få en forståelse av hvem som bor i dette landet. Det er vanvittig mange interessante mennesker og interessante historier.

– Hva har du fått ut av gåturen?

– Det er litt artig, egentlig. Ambisjonen var jo å få en timeout for å kunne reflektere. Det høres kanskje platt ut, men det føler jeg at jeg har fått til. Det er en kjekk og annerledes opplevelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

REISEFØLGET: Her har reisefølget nådd Polarsirkelen. Foto: Norge til fots

– Hva var det tyngste?

– Turen har egentlig gått veldig fint. Det var aldri sånn at man nesten ga opp, det ville jo vært et nederlag. Men det er klart at du har dager hvor du tenker: Fyttirakkeren, hvorfor gidder jeg det her? Man går fra 9-21 uten å nå distansen man har tenkt, liksom. 

– Hvordan var det å komme i mål da?

– Det var mye mer intenst og emosjonelt enn jeg hadde forestilt meg. Det var deilig å vite at man ikke skal gå 30 kilometer neste dag.

Nå venter hverdagslivet på Søreide, som har vært borte i 100 dager - 14 dager mindre enn planlagt. 

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg er på jobbjakt. Dette er jo ikke et billig prosjekt, så det har kostet både sparepenger og tapt arbeidsinntekt. Så nå gjelder det å komme seg i arbeid på et eller annet vis.

PS: Er du i tvil om Søreides legendestatus? Ta en titt her:

Patriks segment starter på 05:13:

Se også 01:03 her:

Clay Pigeons from justin ordway on Vimeo.