Snøkanon for hagebruk

For 4000 kroner får du din egen snøkanon til hagen – og kan snølegge en liten railpark på et halvt døgn.

Sist oppdatert 22. januar 2019 kl 19.03
SNØKANON FOR HAGEN: Slik ser Happysnow-snøkanonen ut. Denne fikser nok snø til hageparken din på 12 timer. Foto: Asgeir Linberg
SNØKANON FOR HAGEN: Slik ser Happysnow-snøkanonen ut. Denne fikser nok snø til hageparken din på 12 timer. Foto: Asgeir Linberg

– Snøkanonen produserer 0,7 kubikkmeter snø per time, noe som gir en liten akebakke eller nok til en rail på 12 timer. Vi har testet den på railparken til NTG freeski og PK Hunder var kjempefornøyd. Ikke så aktuelt for folk på Østlandet akkurat nå kanskje, men i sør og sørvest trenger de snø. Jeg vet at mange synes det er kult å legge snø selv og det får de til med denne snøkanonen sammen med høytrykksspyler og en luftkompressor, forteller Asgeir Linberg.

Les om oppdalingen Ingebrigt Killingbergs hagepark – med hjemmelagd snøkanon!

Han er mannen bak Happysnow, som lager snøkanon for hjemmebruk. I tillegg til selve kanonen kreves høytrykksspyler og en kompressor av rimelig type – til omtrent 700 kroner per stykk.

– Snøkanonen er enkel å bruke, og temmelig prisgunstig, sier Linberg, som altså har høstet skryt fra blant andre NTG Freeski-trener PK Hunder.

– For oss på NTG Lillehammer er det genialt å kunne produsere snø. Vi bruker bakken rett ved skolen og Håkons Hall til trening. Der kjører vi for det meste på plastikk, men nå har vi fått snø. Det gjør underverker på motivasjonen og vinterfølelsen, sier skilegenden fra Øyer, som nå altså er trener på NTG.

Linberg forteller for øvrig at strømforbruket til snøkanonen kan sammenlignes med å tilberede en stek i ovnen.

– Grovt regna bruker snøkanonen tre kilowattimer for å produsere en kubikkmeter snø. Det gir 10 kvadratmeter snø med 10 centimeter tykkelse. Med minusgrader kan denne snøen vare i månedsvis. Eller; det er kompressoren og høytrykksspyleren som bruker strøm, snøkanonen i seg seg bruker ingenting. Dette strømforbruket er omtrent det samme som hvis man tilbereder en stek i ovnen. Siden råstoffet er rent vann og 95 prosent av strømmen i Norge kommer fra fornybare kilder, så vil jeg si at miljøpåvirkningen fra snøkanonen er minimalt. Særlig med tanke på hvor mange timer moro man kan få av noen få timers snølegging.

Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra landevei.noterrengsykkel.nofriflyt.noutemagasinet.no og norsk-klatring.no.

Publisert 22. januar 2019 kl 19.03
Sist oppdatert 22. januar 2019 kl 19.03
annonse
Relaterte artikler
annonse
to par ski med bindinger
To nye bindinger for topptur testet

Duelltest: Marker Cruise vs Dynafit Ridge

Innstilling av toppturbindinger

Justering av toppturbindinger

MJUK: En gelépute kan gjøre underverker mot smertene i skinnleggen. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Leggbeskyttere mot vondt i leggen

Vonde legger

SPOILER: På de fleste nye skisko følger det med en spoiler. Foto: Sigurd Ekeli Brimsby
Hva er egentlig spoileren til?

Hva er egentlig spoileren til?

mann på skitur
Test av Mammut Eiger Free Pro HS Hood skijakke

Når en jakke får forventningspress

skibindinger
Test av ATK Raider 13 EVO

Test: ATK Raider 13 EVO

Tropical Vibes Hemsedal etd.
Test av Tropical Vibes Hemsedal etd goggles

Latterlig enkelt å skifte linse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen