– 61 mennesker har omkommet i skredulykker i Norge de siste 10 åra. Det er mange, og mange av ulykkene kunne vært unngått, sier snøskredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Brattlien har jobbet med snøskred på fulltid i over 20 år, og forteller at den typiske norske skredulykken rammer menn i 40-åra på topptur med kamerater, og det handler ofte om en tur som er planlagt lang tid i forvegen.

– Menn i 40-åra har ofte barn, så det betyr at det er mange barn som mister pappaen sin, sier han.

Under boklanseringen og foredraget fredag vil Brattlien med egne bilder, filmer og historier belyse hvorfor skredulykker skjer og hvordan de kan unngås. Han tar utgangspunkt i den nye og utvidede utgaven av Den lille snøskredboka.

Attraktive alternativer

– Når det skjer en skredulykke er det fordi noe har gått helt galt. Noen ganger skyldes det for lite kunnskap, andre ganger at vi har for stor risikoaksept. Hvis vi får mer kunnskap og blir flinkere til å vente med de ekstreme turene i det ekstreme terrenget til snøen er ekstremt stabil, ville vi sett helt andre ulykkestall. Problemet er ofte at vi har bestemt hva vi skal gjøre lang tid i forkant og ikke tilpasser det tilstrekkelig etter forholdene. Vi må ha attraktive alternativer, og ikke bare en plan men mange planer for turen, forklarer Brattlien.

Den lille snøskredboka er en lærebok. Den inneholder mye fakta, men også beskrivelser av hva som gir oss mennesker glede, og hvordan vi kan få gode, spennende liv uten å ta unødvendig risiko, sier Brattlien.

Stor utvikling på 10 år

Brattlien slipper nå en ny og utvidet utgave av Den lille snøskredboka. Målgruppa er både de som planlegger sine første toppturer, de som kjører de bratteste rennene og de som går tradisjonelle skiturer i fjellet.

– Den første utgave av Den lille snøskredboka kom i 2008, og siden da har det skjedd veldig mye. Kunnskapen generelt er blitt mye større, og vi har fått skredvarsling i Varsom.no som er til god hjelp. Boka er både oppdatert i forhold til det som har skjedd faglig innenfor skredforskning, og den tar for seg hvordan man bruker skredvarslingen til å tilpasse turene etter forholdene, sier han.

– Håpet er at boka skal bidra til at folk kommer hjem fra tur i live og med en skikkelig god følelse, sier Brattlien.