KLAR FOR OL: Landslagsutøver i skialpinisme, Lars Erik Skjervheim, lover å bidra til at Norge tar OL-gull i sporten som nettopp er tatt opp av IOC. Foto: Håvard Myklebust

Skjervheim planlegger OL-gull

Det internasjonale randoneeforbundet er tatt opp i den internasjonale olympiske komité (IOC) – som er første steg på veien mot OL.

Dermed kan skialpinisme, randonee, rando – eller skimountaineering som det heter i internasjonale sammenhenger – snart bli OL-gren.

– Lys i tunnelen for framtidas randoutøvere

– Dette er spennende nyheter. Dette er noe ISMF (International Ski Mountaineering Federation) har jobba med over lang tid. Dette kan bevege seg i mange ulike retninger, og det viktigste er å holde på identiteten og sjela til idretten, med fjellet og naturen som arena. Naturlig, luftig og eksotisk fritt for rundløyper. Uansett er det en anerkjennelse av idretten, noe vi som utøvere og forbund selvsagt ser etterlengta etter. Vi er jo rimelig dedikerte, men å satse over lang tid uten tilgang til økonomiske og menneskelige ressurser kan være slitsomt. Dette må være det største lyset i tunnelen for framtidige utøvere, sier Lars Erik Skjervheim.

OPTIMIST: Lars Erik Skjervheim ser lyst på framtiden til både utøverne og sporten, nå når skialpinisme er tatt inn i varmen av Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC): Foto: NSF

– Store muligheter

Vossingen på randolandslaget, og en av Norges mestvinnende og mest profilerte utøvere i skialpinisme. Selv om skialpinisme ikke er OL-gren ennå (i motsetning til klatring, surfing og skateboard, som nylig ble tatt opp), så er IOC-medlemskap et langt steg på veien.

– Nå håper vi på mer støtte og anerkjennelse i Skiforbundet (NSF) og Olympiatoppen. For oss som arbeider med rando i Norge, det er jo fortsatt en fersk idrett her, kan jo NSF virke satt og lite interessert i nye muligheter. Men mulighetene er jo store, og vi vet at Norge er en sterk skinasjon, men da trengs også satsingsvilje fra forbundet sentralt. Hvis Olympiatoppen åpner dørene mer enn bare på gløtt vil det legge til rette for en enklere hverdag for oss randofolk i åra som kommer, sier Skjervheim.

Går for OL-gull

– Hvilke effekter tror du IOC-medlemskapet vil få på lengre sikt?

– Det vil bety mye for rekrutteringa til idretten både nasjonalt og internasjonalt. I Norge er det mange som ikke vet så mye om det vi driver med, men det kan snu sakte men sikkert nå, og flere kan få øynene opp for denne spennende idretten som er som skapt for den norske fjellheimen – og ikke minst det norske folk, om det er med ski på beina eller fjernkontroll i handa.

– Hva med deg selv, planlegger du å ta OL-gull?

– Selvsagt! Jeg planlegger i alle fall å legge til rette for at en nordmann og/ eller kvinne skal kunne ta OL-gull i skialpinisme en gang i framtida.

Annonse
 
 
VIS KOMMENTARFELT
Annonse
Annonse