Sier nei til catskiing i norsk natur

Miljødirektoratet har gitt sitt svar til Klima- og miljødepartementet. Der ønsker de ikke å åpne for catskiing i norske skianlegg.

Sist oppdatert 23. oktober 2016 kl 08.34
CATSKIING: Miljødirektoratet fraråder å åpne for catskiing. Foto: Tore Meirik
CATSKIING: Miljødirektoratet fraråder å åpne for catskiing. Foto: Tore Meirik

– Det er en helhetsvurdering. Allerede i april i fjor, da vi leverte en faglig tilordning til catskiing, fraråda vi dette. Nå som vi hadde et nytt høringsdokument ute fikk vi noen tilleggsmomenter. Det var spesielt fra nasjonale aktører for reiseliv, og blant annet NHO og LO har vært tydelige på at Norges fortrinn i reiselivet er stillhet og uberørt natur. Da kan motorisert ferdsel påvirke i negativ grad, sier seksjonsleder i Miljødirektoratet, Terje Qvam til Fri Flyt.

26. oktober i fjor mottok Miljødirektoratet et brev fra Klima- og miljødepartementet hvor de ble bedt om å utarbeide et høringsbrev med forslag til endringer i reglemene for motorisert ferdsel i utmark. Der skulle mottakerne, altså de fleste aktører innenfor friluftsliv og turisme i Norge, ta stilling til en endring i lovverket rundt motorisert ferdsel. Tirsdag ettermiddag sendte Miljødirektoratet sitt høringssvar.

– Miljødirektoratet vil med bakgrunn i dette fortsatt fraråde at Klima- og miljødepartementet endrer regelverket slik at catskiing blir tillatt i Norge, var konklusjonen.

Se Skipatruljen i Harpefossen her:

– Lokalt mot nasjonalt

Så langt i prosessen har det vært stor uenighet om man ønsker seg catskiing i norske skianlegg. Blant annet har DNT vært sterkt imot, mens Alpinanleggenes Landsforening var positive. Fri Flyt-redaktør Henning Reinton har vært blant de som har sagt ja til catskiing.

Qvam er klar over at flere lokale aktører har ønsket seg catskiing. Harpefossen Skisenter i Nordfjordeid har vært det skisenteret som har kjempet hardest for å etablere catskiing-løyper siden debatten startet.

– Det blir en totalvurdering. Noen lokale aktører og regionale aktører kan se at dette gir rom for næringsutvikling. Det er det lokale perspektivet opp mot det nasjonale. Flere av de nasjonale er negative, mens noen av de lokale er positive.

Fikk 83 svar

Totalt fikk de inn 83 svar, hvor man skulle ta stilling til følgende endringer.

  • et som begrenser etablering av catski til etablerte alpinanlegg.

  • et som åpner for etablering av slikt tilbud også utenom alpinanlegg. 

– Utover ønsket til enkelte kommuner og enkelte lokale og regionale reiselivsaktører kan Miljødirektoratet heller ikke se at høringen har avdekket et stort press eller ønske om å åpne for slik aktivitet. Vi har merket oss at bare 23 kommuner har gitt innspill, og at disse er delt i synet på forslag til endring i regelverket, heter det i svaret.

Av 23 kommuner var 12 positive til å åpne opp for catskiing.

– Dersom det likevel skal åpnes anbefaler vi at alternativ 1 legges til grunn, slik at aktiviteten er avgrenset til eksisterende alpinanlegg, avslutter Miljødirektoratet.

Nå er det opp til Klima- og miljødepartementet hvordan de behandler svaret fra Miljødirektoratet.

Publisert 23. oktober 2016 kl 08.34
Sist oppdatert 23. oktober 2016 kl 08.34
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen