Oppgitt over politimesteren

Skimiljøet i Tromsø rister på hodet over politimester Truls Fyhn. Lederen for redningsmannskapene vil slett ikke sende noen regning til skredofrene.

Sist oppdatert 29. januar 2011 kl 00.34
REAGERER: Tor André Skjelbakken fra Røde Kors slakter politimesterens utspill.
REAGERER: Tor André Skjelbakken fra Røde Kors slakter politimesterens utspill.

Etter to personer tirsdag gikk i skred utenfor Kroken skisenter i Tromsø, rykket politimester Truls Fyhn ut i pressen med et budskap han har fremført i en årrekke. Han vil la skikjørere som utløser skred selv ta regningen for redningsaksjon og leting. Men politimesteren er på kollisjonskurs med de som er eksperter på skred og redning i Troms, og Tor André Skjelbakken i Røde Kors tilbakeviser overfor Fri Flyt hele argumentasjonen Fyhn lanserer i lokalavisene.

 

Fyhn mener at de to skikjørerne, ved å passere et fareskilt,  gjorde seg skyldig i grov uaktsomhet. Dette avviser Skjelbakken.

– Når skiltingen er den samme uansett skredfaregrad har den ingen informativ verdi og kunne like godt vært fjernet. Det finnes ingen vurdering av skredfare i alpinanlegget. Røde Kors gjorde en enkel skredfarevurdering dagen etter og konkluderte med at skredfaren sansynligvis var markert, grad 3, sier han.

Sendt til Justisdepartementet

Fyhn har i en årrekke ønsket å få frikjørere som utløser skred til å punge ut. Nå er saken i Justisdepartementets hender.

– Vi sender nå saken over til Justisdepartementet, så får vi vurdere den. Vi legger ikke særlig vekt på alder. Er du 16 år så har du vett nok i hodet til å tenke og det er ikke første gang de er der, sier Fyhn til Nordlys.

Skjelbakken tror ikke politimesteren vil oppnå hensikten sin, å skremme unge fra å kjøre offpist.

– Prøv å statuere et eksempel rettet mot en 16-åring i dag og se om det virker på 16-åringene om to år. Opplæring, informasjon om skredfare, holdningsskapende arbeid i miljø der unge skifolk er kan ha verdi. Positivt fokus på hva som er usikkert og hva som er sikrere er nok vegen å gå, sier han.

 

Den erfarne redningslederen har heller ingen tro på at guttene får noe pengekrav mot seg.

– Det kan ikke være aktuelt å kreve erstatning; Det finnes ingen liknende saker hvor dette har vært aktuelt. Redningssentralens uttalte holdning til dette er da også at redning i Norge er gratis for den skadelidte. Spørsmålet er en gjenganger når frivillig redningstjeneste møter ordentlige og offentlige representanter for redningstjenesten. Svarene er alltid positive og alltid motsatt av hva Fyhn truer med, sier lederen for ressursgruppe skred i Røde Kors Hjelpekorps Fri Flyt.

 

Avkrefter stor utgift

Skjelbakken er også klar på at det ikke var snakk om en økonomisk byrde å redde ut unguttene på tirsdag:

– Det var totalt om lag 20-30 frivillige i aksjonen. Disse deltar alle frivillig og gratis. Noen får kanskje dekket kjøring med bil eller skuter. I tillegg var det med 3-4 politifolk, noen få ambulansepersonell og et lag med brannkonstabler. Alle disse profesjonelle var allerede på jobb og alle disse etater skal dekke egne kostnader på alle redningsaksjoner. Totalt kan aksjonen ha kostet noen få tusenlapper, inkludert en og annen knekt sondestang, presiserer Skjelbakken til Fri Flyt.

 

– Utrustet for at de kunne bli begravd

– Hvordan var ungdommene utstyrt? Hadde de for eksempel skredvarslingsutstyr?

– Det hadde de. Det viser at de var utrustet med det for øye at de kunne bli begravd. Det bekrefter bare at de var vel vitende om at det var en risiko ved å kjøre der, og ville gardere seg, sier Fyhn til Nordlys.

– Det er ikke slik Fyhn hevder at guttene hadde planlagt å bli begravd siden de hadde spade, sondestang og søker-mottager. Tenk om man ble ertatningspliktig i en bilulykke for å bruke sikkerhetsbelte og air-bag - «du hadde planlagt å kjøre uforsiktig», sier Skjelbakken.

 

Røde Kors-veteranen gikk tidligere i uken ut og oppfordret skifolk til å være ekstra forsiktige de neste dagene. Men det er ikke sikkerheten til redningsmannskapene som bekymrer han.

– Første bud i redningstjeneste er å ikke skade - hverken seg selv eller andre. Vi trener hver eneste skredøvelse på å vurdere egen sikkerhet før vi vurderer å redde noen. Redningstjenesten var ikke på noe tidspunkt utsatt for risiko under aksjonen. Vi har også erfaring på vikelige aksjoner med å trekke oss ut og avvente hvis risiokoen for mannskapene er for høy.

Publisert 28. januar 2011 kl 16.08
Sist oppdatert 29. januar 2011 kl 00.34
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen