/ Topptur

Magiske sommer-toppturer på Svalbard

Midnattsol og ski and sail ga nok en gang magisk Svalbard-stemning.

Sist oppdatert 9. juni 2017 kl 08.36
FANTASTISK TUR: Deltakerne på Svalbard Toppturfestival fikk en unik opplevelse. Foto: Torbjørn Melby
FANTASTISK TUR: Deltakerne på Svalbard Toppturfestival fikk en unik opplevelse. Foto: Torbjørn Melby

De første gjesten ankom Svalbard noen dager tidligere og hadde allerede fått med seg diverse aktiviteter i fantastisk vær. Havkajakkpadling, toppturer, grottevandring osv. Torsdag kveld samlet de som allerede var på plass for seg litt mingling, mat og drikke på Kroa for å bli litt bedre kjent. Fredag ettermiddag møttes de på ny nede på Kaia. Turlederne hadde vært på skytebanen for å vise at de kunne håndtere våpen og ikke minst treffe blink om de skulle møte på Isbjørn når de var på tur med sine grupper. Etter innsjekk på båten og lasting av bagasje var vi klare for avreise 17.00

Direkte etter avreise kalte far i huset Thomas Hukkelås til første familie råd. I sedvanlig Toppturfestivalen stil med løs snipp ble sikkerhetsrutiner brifet og gjennomgang av planer for seilasen. Den første planen var å seile nordover til Magdalenafjorden, men med værmeldingen og lovnader om bedre vær sørpå var seilingsplanen endret. 

Den første natten seilte vi sørover mot Hornsund mens spente deltagere sov søtt i sine trange lugarer fylt til randen med turutstyr. Da alarmene gikk av tidlig lørdag morgen kunne vi titte ut og se sola skinne høyt og havet ligge flatt. Båten var fortsatt i bevegelse av den enkle grunn at sjefsguide Stein Falsen Møller sto på brua å så etter best egnet skiterreng å ta med deltagerne inn i.

Etter en bedre frokost var det duket for morgenyoga med Helene Olafsen på øvre dekk under en steikende sol. Mange festivaldeltagere benyttet seg av dette tilbudet mens guidene samlet seg med kaffe i hånda for å planlegge dagens turer. Det ble delt opp i tre nivåer deltagerne kunne melde seg på ut i fra turerfaring og skiferdigheter. Teamet med guider og turledere har blitt en erfaren gjeng som har vært med på toppturfestivalen over flere år. Her er alt fra sertifiserte Tindevegledere, Svalbardguider, Skredeksperter, Frikjørere, og en av landets råeste randone utøvere. Disse er en viktig del av festivalen som gjør sitt beste for at deltagerne skal få en best mulig opplevelse i ukjent terreng.

  • Se stort galleri nederst i saken.

914A1891
914A1891

Foto: Torbjørn Melby

Med en fleksibel seilingsplan og en skipper som aldri sier nei så lenge det ikke går utover båten får vi oppleve nye ukjente plasser hver dag hvor få har vært på ski før oss og guidene må legge en sikker plan ut i fra kart og kikkert før landgang. 

Hornsund, som vi nå var i, er siste stop før man runder Sørkapp. Det betyr at det er et utilgjengelig område hvor ski som fremkomstmiddel ikke er dagligdags. Fjorden har masse historikk liggende å vente på deltagerne. Wanny Wollstad tidenes første fangstkvinne overvintret her nede 5 sesonger fra 1933. Engelskmennene var de første til å drive hvalfangst her nede så tidlig som på 1600 tallet og på sommeren kan man fortsatt se rester i fjæra etter hvalslakt.

Båten senket ankeret i Gåshamna og tendret alle deltagere trygt i land. Vi var nå i ett område langt fra folk og med mye isbjørnaktivitet. Det var observert bjørn i området så sent som dagen i forveien fra en Polsk forskningsstasjon på andre siden av sundet.

Når de forskjellige gruppene la ut på tur hadde de Cebysevfjellet, Wurmbrandsegga, Kovalevskafjellet og Brevassfjellet i sikte. De lengste turene denne dagen var på ca. 17km så det var ingen tvil om at mange skulle kjenne på kroppen at de hadde vært på tur, men med et sånt vær og en fantastisk utsikt over havet og ikke minst Hornsundtind på 1429 moh ble tanker om slitne kropper lagt lengst bak i hjernen for her var det bare å nyte!

Sola varmet godt og myknet opp nedkjøringene til alle grupper var klare for dagens mål nedkjøring fra fantastiske topper med en utsikt man aldri hadde drømt om å få oppleve!

Middagen vi fikk servert var av ypperste kvalitet! Her hadde hotellsjefen på båten virkelig sørget for rikelig med mat til alle fra en buffet de beste høyfjellshotellene bare kan drømme om!

914A0853
914A0853

Foto: Torbjørn Melby

Søndag morgen våknet vi på ny til et fantastisk vær og store smil. Guidene var ferdige med frokosten når deltagerne tørket søvnen ut av øynene og kom til frokost. Her skulle ingen ligge på latsiden så alt skulle være klart til tendring når deltagerne var ferdige med frokost og morgenyoga. 

Burgerbukta var dagens mål med to forskjellige områder det skulle kjøres på ski fra. De fleste ble satt i land ved Lorchbreen med mål om å bestige både Mariekammen og Marietoppen. Her var det rolig gange over bre før det ble brattere opp mot kammen og man fikk en fantastisk utsikt i det man stakk nesa over kanten. En fantastisk fin flanke stupte ned i havet på baksiden og vi kunne se Nordstjernen være på vei tilbake etter å ha satt i land fire grupper på sjøisen i selbukta. Disse gruppene måtte først forsere isen skøytende som Northug før de kom inn på land og ble geleidet trygt rundt den majestetiske brefronten på Hyrnebreen før de gikk opp mot Hyrnekammen og kjørte ned til havet. De også avsluttet med å bestige Marietoppen. Disse gruppene logget ca. 20km på ski opp og ned denne dagen.  De resterende gruppene kjørte flere varianter av Mariekammen og Marietoppen før alle møttes til Beachparty i Burgerbukta. Her ventet kald øl, champagne til alle damer på seilasen og fantastisk grillmat! Guide Ola Hovdenak tok seg en liten joggetur opp på Urnetoppen og viste bratt skikjøring av høy klasse på fjærlett randone utstyr til stor jubel! Stemningen denne ettermiddagen var magisk! For de fleste var dette første gangen de var på et beachparty så langt nord hvor Isbjørnen lå å holdt seg for øra lengre inne i fjorden. Vel tilbake på båten kunne vi se store isfjell komme innover fjorden og havtåka ligge tjukk ute i havet.

Nok en gang gikk festen ut i de sene timer og 3 timers regelen ble overholdt av en del deltagere. Med midnattssol og strålende vær trenger man ikke stort mere søvn.

Mandag morgen var intet unntak. Sola steika, vinden glimret med sitt fravær og båten var plassert på ny destinasjon. Vi lå til anker i Billefjorden hvor frokost og yoga ledet an til nye toppturer. Dagens mål var meget spektakulære! Tyrelfjellet og Tjosaasfjellet stupte bratt ned i Billefjorden og ble målet for mange denne dagen. Noen tok for seg Skeletonfjellet som lå litt lengre bak med en vidåpen flanke som bød på skikjøring av ypperste klasse! Det ble pushet grenser og kjent på sommerfugler i magen for flere deltagere i løpet av disse dagene. Svalbard byr på luftige topper og skarpe egger.

Mange slitne kropper etter tre intense dager kom ned igjen i fjæra for å pakke sammen skiene for siste gang på årets festival. Smilene ville ingen ende ta og familien var i ekstase over disse dagene. Selv skipperen kunne ikke husket å hatt like stabilt bra vær på seilaser her oppe før.

Etter et hektiskt besøk i Billefjorden var det på tide å gå ombord på Nordstjernen for siste gang denne turen og seile de to timene inn til Longyearbyen for å ta farvel med storfamilien! En tur som har brent deg fast i minnene til alle deltagere, arrangører, frivillige og turledere for alltid! Dette skal det bli vanskelig å toppe! Nye vennskap, fantastisk vær, skikjøring av ypperste klasse, god mat, sterke bånd i storfamilien og ikke minst en natur man ikke tror finnes noe sted!

Thomas Hukkelås, Eivind Aksnes, Einar Jensen, Sveinung Toppe og Morten Stegarud dere har skapt noe unikt! Tusen takk for nok en fantastisk tur til Svalbard! Og et Stort takk til Hurtigruten Svalbard med Hilde Fålun Strøm samt alle frivillige og deltagere som har gjort dette til et minne for alle involverte! 

Publisert 9. juni 2017 kl 08.36
Sist oppdatert 9. juni 2017 kl 08.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen