- Ingen tegn på feil skredvarsel

Varsom.no meldte faregrad 2 –moderat– i de nærmeste varslingsregionene da en mann døde i snøskred lørdag. Selv om både politi og vegvesen advarte mot stor snøskredfare, og flere faretegn.

Sist oppdatert 25. februar 2014 kl 08.16
ULYKKESSTEDET: Representanter fra både politi og Norges Geotekniske Institutt (NGI) var på befaring på ulykkesstedet etter ulykken. Foto: Politiet
ULYKKESSTEDET: Representanter fra både politi og Norges Geotekniske Institutt (NGI) var på befaring på ulykkesstedet etter ulykken. Foto: Politiet

Store snømengder, vind, økende temperatur og snøskred i Hemsedal gjorde at politiet meldte om stor skredfare i Hallingdal. Statens vegvesen valgte også å stenge riksvei 50  som går i varslingsregion Hallingskarvet på grunn av skredfare.

Likevel meldte varsom.no faregrad 2 i varslingsregionene Hallingskarvet og Hemsedalsfjella, som ligger nærmest Uvdal, hvor dødsulykken skjedde. Halvannet døgn etter den fatale skredulykken ble faregraden oppjustert til 3 -betydelig.

LES OGSÅ: Omkom i skred

Utenfor varslingsområdet

– Vi laget varselet basert på observasjoner og meldinger fra området, og ingenting tyder på at vi varslet feil. Men Uvdal ligger utenfor våre varslingsregioner, og de to nærmeste, Hemsedalsfjella og Hallingskarvet, er store geografiske området, og det er naturlig med variasjoner innenfor disse, sier Rune Engeset, som er øverste sjef for Norges Vassdrags og Energidirektorat (NVE) som igjen utarbeider varslene på varsom.no.

Oppjusterte faregraden

Tre personer ble tatt i snøskredet i Uvdal lørdag, og to av dem kom seg ut av snømassene ved egen hjelp. Den siste personen ble funnet cirka en halvtime etter at skredet gikk. Han ble fraktet med ambulansehelikopter til Oslo universitetssykehus, som meldte at mannen døde av skadene søndag morgen. Mandag ble faregraden oppjustert til 3 –betydelig– i begge de nærliggende varslingsregionene.

– Tilfeldig

– Vi endret litt på varselet, men uten å oppjustere, på søndag. Mandag endret vi faregraden til 3. Begge endringene var basert på nye observasjoner, sier Engeset.

– Hvor sikker er du på at dere varslet riktig faregrad lørdag?

– 100% sikker er man aldri, snøskredvarsling er ingen nøyaktig vitenskap. Men vi fikk ingen signaler på at vi gjorde noe feil, og det er tilfeldig at varselet ble justert fra to til tre halvannet døgn etter ulykken. Det var altså basert på nye observasjoner, uavhengig av skredet i Uvdal.

Stort snøskred

De tre mennene, som alle var rundt 30 år, skulle på topptur og kjøre ski ned da de ble tatt av snøskredet, som skjedde ved Salhovda, like sør for Jønndalen høyfjellsseter. Ifølge Laagendalsposten var skredet rundt 100-150 meter langt og 150-200 meter bredt. Snøskredet skjedde på rundt 1140 moh.

Publisert 25. februar 2014 kl 08.16
Sist oppdatert 25. februar 2014 kl 08.16
annonse
Relaterte artikler
FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen