Det er registrert at flere plasser i landet har det kommet opptil flere cm nynsnø. For å feire begivenheten kommer vi til å legge ut historier fra tidligere sesongstarter som har vært over all forventning hver dag denne uken.Tore skjønte hva som var i gjære da han våkna til en halv meter nysnø på trappa si, som ligger en meter over havet. Tunge snøfiller dalte fra himmelen, og fjellene rundt Langfjordbotn erklærte klart og tydelig at nå var det bare å ta en tur i skiboden. – Skiene blei leita frem fra sommerlaget, fellelimet så ut til å holde, ingen andre var tilgjengelig, så jeg traska oppover. Det snødde tett, så over skogen måtte jeg vende skituppene nedover. Snøen var tørr og fin, så det ble en fin tur ned med litt tung nysnø de nederste 100 høydemetrene, før jeg stoppa utafor trappa hjemme, forteller Tore Karlstrøm om den legendariske oktoberdagen i 2012.Men snøværet fortsatte, og værmeldinga for søndagen var veldig god. Dermed gikk pudderalarmen, og flere meldte seg på tur.
– Med fotograf Jon Vidar i spissen ble vi fem personer til sammen. Dagen opprant med sol og kaldere vær, sporene fra dagen før var snødd igjen, og målinger på tur opp viste 70-80 centimeter pudder, med litt tung snø i bunnen. Start på tunet hos meg så til topps 839 mho i samme fine pudderføret, forteller Tore.Og fortsetter med en historie vi sjelden hører i slutten av oktober:
– Nedkjøringen ble en drøm, med veldig lite stein på grunn av den tunge snøen i bunn. Litt rusten teknikk, men det gikk lett i det ne pudderet. Gledesutbrudd hørtes ustanselig mens vi kosta på nedover, sier han. KLAR FOR VINTER: Tore Karlstrøm gleder seg til vinteren, og drømmer om reprise av sesongstarten i 2012. Bilde: Hans Petter HvalSola skinte og på tur ned møtte gjengen mange som var ute i samme ærend. Stemninga oppi fjellet var på topp. Selv om mildværet kom seinere på høsten, ble skiføret aldri borte, og sjelden starter sesongen så tidlig, selv i Finnmark.
– Det blir nok en stund til vi får en slik sesongåpning igjen, men vi håper! Det er riktignok ofte vi har brukandes skiføre i midten av oktober, men
det er oftest i høyden og ikke så mye snø som i fjor. Utover høsten beholdt vi snøen, men litt vind og mildvær gjorde forholdene litt dårligere. Likevel ble det mange turer før jul, og 21. desember var det samling og hodelykt-tur på årets mørkeste dag. Langfjordbotn STEDET: Langfjordbotn er ei bygd i Alta kommune. Langfjordbotn ligger innerst i Langfjorden, en sidearm til Altafjorden. Langfjordbotn er kjent for flott natur og gode forhold for dyrking av poteter og bær. Langfjordbotn er en populær destinasjon for turister fra hele verden. Innerst i fjorden drives fem melkebruk, og her ligger skolen og samfunnshuset. Næringslivet i bygda er i tillegg til landbruk flere familiedrevne reiselivsbedrifter og Finnmarkskollektivet som arbeider med ungdom med rusproblemer. REISEN DIT: Kjør bil eller fly til Alta, som ligger 82 kilometer unna. Kjører du fra Tromsø er det 21 mil og ei ferge som må forseres. SKIKJØRINGEN: Langfjordbotn er toppturland, med utallige gode muligheter, inkludert strålende skogskjøring. Fjella strekker seg til rundt 1000 meter over havet, og sesongen varer vanligvis til midt i juni. OVERNATTING: Det fins campingplass i Langfjordbotn, i tillegg til flere muligheter for å leie rom eller hus på gårdene. Dette må ordnes på stedet, men ekteparets Karlstrøms firma Bre og Vandring AS kan være behjelpelige. Ellers fins det stort utvalg av overnattingssteder i Alta. MER INFO: Søk på Bre og Vandring på Facebook, og du er i gang.