SNØMANGEL: Det har vært lite snø i år, særlig i Sør-Norge. Her illustrert med Kvitfjell denne uka - som, i likhet med resten av Gudbrandsdalen, har hatt gode skiforhold i år. Foto: Kvitfjell

Det er 60 år siden det var så lite snø

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat har denne vinteren vært den mest snøfattige siden 1950-tallet.

– Det er Østlandet som er ganske spesiell i vinter. Her er det barmark overalt, sier forsker Thomas Skaugen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til VG. (krever innlogging)

Selv om vinteren tidvis har vist seg å være god enkelte steder i landet har inneværende skisesong vært preget av mildvær og lite nedbør. Skisesongen startet med et brak allerede i midten av november, og ga tidlig åpning flere steder. Siden har forholdene variert.

Mot slutten av helga fikk derimot flere anlegg nysnø. Likevel skal vi se langt tilbake i historiebøkene før vi finner en så snøfattig vinter.

På Hardangervidda er årets snødekke blant de to-tre dårligste som ligger inne i NVEs modell. Vestlandet og Sørlandet har også svært høy snøgrense.

– Det er to forhold som gjør dette: mye typisk vestavær med høye temperaturer og lite nedbør når det har vært kaldt. Vi ser at vi for eksempel i Valdres-området må helt opp til 1400 meter for å finne normale snøforhold, sier Skaugen til VG.

Til tross for den snøfattige vinteren har de fleste skianlegg holdt åpent deler av, eller alle bakkene. 

Det ventes mild og tørr eller mild og våt værtype framover, ifølge StormGeo.

 
 
VIS KOMMENTARFELT
Annonse
Annonse
Annonse