Fri Flyt Vinterekstra 2017/ 18

68 sider gratis vintermoro!

Fylkestoppene: De fineste toppturene i alle Norges fylker

OL-favoritt: Birk Ruud

Verdens største skisenter: Dolomiti Superski i Italia

Toppturmekka: Beiarn i Nordland

Stæsj: Utstyr til toppturentusiastene, frikjøreren og parkrotta

Uttalelsen kom i forbindelse med et av hennes første besøk i min garasjen min, hvor et temmelig høyt antall skipar står laina opp langs den ene veggen. Ingen tvil om at hun er inne på noe. Skiutstyr koster, og det er jo mange år siden det holdt med bare tre par. Poenget til muttern var å tyne meg for å bruke for mye penger på lek, fanteri og tull, og ikke på skikkelige ting. Dette understreket hun ved å påpeke at det beste i livet er gratis. Hva skikkelige ting er, det glemte hun å påpeke, men hun spurte om jeg ikke skulle få meg en ordentlig jobb snart.

Men pengebruk er som noe annet som kan være gøy; fart. Det må ses i forhold til noe, hvis ikke er det poengløst. Muttern er i Syden flere ganger i året, hun kjører Mercedes, kjøper klær på sånne klesbutikker de fleste menn er allergiske mot og hun går til stadighet på kafé, restaurant og auksjon. Ja, og ikke minst; hun bor i byen hvor alt koster penger. Det gjør ikke jeg. Pengene mine går til å få dekt et knippe primærbehov, og utsyr for å drive med hobbyene mine. Bil, Syden, gastronomi, motebekledning og antikviteter er ikke blant dem, og terrengsykling har jeg slutta med. Når du først har fått tak i dette nokså dyre skistæsjet (se noe av det lekreste i Fri Flyt Vinterekstra), så er min påstand at det er ganske rimelig å komme seg til fjells. Litt som et sesongkort; det koster å kjøpe, men du verden så mange og gode opplevelser du får igjen uten å bruke ei krone til.

Ski har fått et – etter mitt syn – aldeles ufortjent rykte for å være så dyrt. Til og med twintipkjøring skal liksom være så kostbart og forbeholdt rikfolk fikk jeg høre på et jobbmøte noen år før jeg begynte i Fri Flyt. Men bare for å sammenligne med en annen veldig populær sport: Et par fete fotballsko koster 2000 kroner, og da kommer alt det andre utstyret pluss treningsavgifter, turneringer og reiser i tillegg. Det tror jeg ikke mora mi har fått med seg.

Poenget er at skigleden er nærmest gratis når du først har fått tak i utstyret. Det er ikke akkurat billig å skaffe seg den optimale lykken heller, nemlig familie, selv om noen påstår det.

Jeg tror heller ikke muttern vet at hun kan lese en versjon av Fri Flyt gratis hvert eneste år. Du som leser dette har nemlig ikke betalt ei krone for akkurat denne utgaven. Hvorfor? Vel, vi vil jo gjerne at du skal bli hekta på bladet, det er ikke det. Men så er det som mora mi påstår også: det beste i livet er gratis. 

NB! Sånn rent faglig burde min mor fått komme ned tilsvar til denne lederartikkelen. Men det tar jeg med henne på tomannshånd. Jeg lover.