PÅ VEI OPP: …på rekordtid og med ski på sekken som sikrer ikke bare en gøyal nedtur, men også mulighet til å komme seg raskt ned hvis været slår om.

Den norske suksessen på Denali i bilder

Årets mest vellykka skitur på Nord-Amerikas høyeste fjell oppsummert i atten punkter og 37 lekre bilder.

Martin Andersen og Stian Hallén oppsummerer turen.

Marius først:

– Vi traff ekstremt godt med været etter tidenes dårligste sesong på Denali. Fikk ti dager med sammenhengende strøkent vær, med både dårlig vær helt fram til dagen vi ble flydd inn, og håpløst vær fra dagen vi fløy ut.

– På grunn av været valgte vi vår raskeste plan. Dag en gikk fra Base Camp til Camp 2. Dag to fra camp 2 til 3 (3 400moh). Dag tre akklimatiserte vi opp til camp 4. Dag fire flytta vi til camp 4 (4 200moh). Dag fem akklimatiserte vi opp til camp 7 (5 200moh). Dag seks hadde vi en lett tur opp til 4 900moh, og dag sju ble det toppstøt fra 4 200 moh og opp til toppen på 6 194 moh.

– Vi møtte skilegender som Ian Mcintosh, Cody Townsend, Michelle Parker, og fikk både stort påfyll av faglig innput og røverhistorier.

– Vi kjørte ski fra toppen, ned The Autobahn og videre ned Rescue Gully.

– 2000 høydemeter i ett støt med minimalt med akklimatisering kjennes godt

– «Verdens kaldeste og mest værutsatte fjell» ble for oss en solskinnshistorie

– Da vi hadde nådd målet og slappa av en dag kunne vi nesten ikke vente med å komme oss til flystripa, fly ut og spise burger. Etter ett døgn i sivilisasjonen var alt vi ønska og fly tilbake til fjellene og nye eventyr.

– Hverdagen består av snøsmelting, utstyrs rigg/vedlikehold, mat, bæring/draing av pulk, solkrem, tørking av utstyr og soving. 

– Ingen uhell, hverken skader, gnagsår, bresprekker og den slags.

– Stikkord: Light and fast. Målet var å kunne bevege seg kjapt over mange høydemeter og lange distanser. Til sammenligning bruker guida lag/normaltid 12-16 timer tur/retur toppen fra camp 7 på 5 200moh, mens vi gikk fra 4 200moh på 10 timer. Ski gjør at man ved værskifte kan komme seg raskt ned fra fjellet.

Stian:

– Vanvittig heldige med været, påskestemning store deler av turen.

– Rå flytur inn og ut av breen i et helt unikt fjellområde, med kun få mil mellom fjellet 6000 moh og ødemark 100 moh.

– Amerikanere må lære å kjøre ski og å laste pulk. Truger, 80 liters sekk og nesten tom pulk virker å være normen.

– Frystetørka mat er praktisk på tur, men det er det. Pannekaker og tortillalefser blir uforholdsmessig godt etter få dager.

– Nesebeskytter mot sola er «in» på Denali. Vi lærte hvorfor the hard way.

– 1900 høydemeter toppstøt til 6194 moh er unødvendig røft etter 7 dager akklimatisering, men det lar seg gjøre. Med svært effektiv reise fra Oslo har vi nok tidsrekorden på strekningen Gardermoen- toppen av Denali.

– Pulk på ryggen nedover ser ikke bra ut, men funker fett!

– Alaska er svært, øde og fullt av stilige fjell! Vi må nok tilbake.

Se galleriet under for bildene fra turen!

 
 
VIS KOMMENTARFELT
Annonse
Annonse
Annonse