1. Geilo

Geilo åpnet første helga i oktober i fjor på kunstsnø, og gir dermed garantert skikjøring for entusiastene som vil kjøre ski allerede ved månedsskifte september/oktober.

ÅPNET: Slik så Geilo ut den første helga i oktober 2016. Foto: Geilo Holiday

2. Sjusjøen

Åpnet i likhet med Geilo første helga i oktober. Tilbyr park jibbere som vil ha snø under føttene.

VIDEO: Slik så åpningen av Sjusjøen ut.

3. Galdhøpiggen sommerskisenter

På Juvassbreen er det tradisjon for å kjøre heis helt til vinteranleggene åpner. Se opp for store menn med fartsdress og raske ski, saltsekker og Norges høyeste fjell. Trøsten er at du kan ta deg en bolle på afterski på bakeriet i Lom.

4. Bjorli skisenter

Kombinasjonen kaldt og jævlig, et stort og effektivt kunstsnøanlegg og en engasjert og rik eier er bra. Særlig når det meste annet mangler.

TIDLIG UTE: Bjorli er ofte først ut i Norge. Dette bildet ble tatt i slutten av november for et par år siden. Foto: Tore Meirik  

5. Hemsedal skisenter

Siden hele anlegget er plassert nedi et høl –og det lille som får sol er så høyt til fjells at det er bikkjekaldt likevel – og eieren Skistar tjener milliarder som de bruker på kunstsnø er det ikke rart du kan kjøre ski tidlig på året her.

DYPT: Nedi et høl starter heisene i Hemsedal -og der er det kaldt. Det er det også lenger oppe på fjellet. Foto: Kalle Hägglund

6. Oppdal skisenter

Heisen åpner ikke før klokka 10, så de rekker å legge masse snø før skidagen kan starte. I tillegg har innlandsklima og dalstasjoner 600 moh en viss betydning. Merk at det kan være fine muligheter for skikjøring selv om lokalbefolkninga sier det er mildt.

TIDLIGSESONG I OPPDAL: Dette bildet ble tatt 8. desember 2015, da var det mer enn nok snø til å herje i vestsida i Vangslia, slik Rasmus Olstad gjør her. Foto: Tore Meirik

7. Kvitfjell

Skygge hele dagen som forsterkes av at anlegget er et av Norges største hogstfelt. Trærne stenger ut sola og holder minusgradene på plass. Uten at det strengt tatt er nødvendig, for sola er uansett på baksida av fjellet.

MASSE SNØ: I fjor snødde de ned nesten alle som besøkte Kvitfjell. Foto: Egil Rotevatn 

8. Dombås skisenter

Naboen til Bjorli er nesten like bikkjekald. Det de mangler i tøft kunstnsøanlegg tar de igjen i godt humør og hissig parksatsing. Men tro ikke at du er bedre enn localsa. For det er du ikke.

NESTEN SOM BJORLI: Dombås altså. Kaldt og fint.

9. Trysil

Frysil ligger langt unna alt som er varmt, men tjener likevel penger som om det var Syden. De brukes bant annet på å lagre snø hele sommeren. Noe som har vist seg å være fysisk mulig i Trysil.

FRYSIL: Øst for det meste i Norge er det selvsagt kaldt. Foto: Ola Mattsson

10. Vierli

Havet er uendelig langt unna, selv om Telemark har ei aldri så lita kystlinje. Og motivasjonen for å være tidlig ute er tradisjonelt på nivå med en gjennomsnittlig Justin Bieber-fan. Sånt blir det kjøring i oktober av.

PARKPARADIS: Det ser nok ikke sånn ut når Vierli åpner, men de har lovet å satse på parken fra første dag. Foto: Helge Jenssen

11. Dubai

Ski Dubai er åpent hver eneste dag året rundt, og byr på 22 500 kvadratmeter skibakke, 85 høydemeter, terrengpark og fem løyper i varierende vanskegrad. Planlegger du jentetur? Vurder å ta med med mannlig sjåfør i så fall, de er litt strenge på sånt i De Forente Arabiske Emirater.

TURIST: Innendørs i Dubai er det stabilt skiføre hele året og utmerkede fasiliteter for deg som er ekte turist.

12. Dorset, England

Snowtrax er en av mange dryslope-anlegg i England. Her har de park, og du kan bli omtrent akkurat like god som James Woods –hver eneste dag året gjennom. 

STABILT: Plastskikjøring er litt som en BigMac. Likt uansett når og hvor du handler, ikke like godt som ekte vare, og funksjonelle med ikke ultrahyggelige omgivelser.