Verdens nordligste vertikale kilometer

29. juli arrangeres Lyngenfjord skyrun og Storhaugen Vertical Kilometer med panoramautsikt mot Lyngsalpene.

Sist oppdatert 18. juli 2017 kl 09.01
VAKKERT: Lyngenfjord Skyrun går i spektakulære omgivelser. Foto: Graham Austick
VAKKERT: Lyngenfjord Skyrun går i spektakulære omgivelser. Foto: Graham Austick

Djupvik i Kåfjord er for mange kjent som et yndet sted for toppturer på ski med lang vintersesong, mange flotte skifjell og som oftest gode snøforhold. For ni år siden flyttet tindevegleder Graham Austick fra England til bygda hvor han etablerte Lyngen Lodge, og har siden da bygd opp en merkevare som er viden kjent rundt om i hele Europa.

Men i flere år har han ment at fjellene i Kåfjord også har et potensial for skyrunning, og det med en konkurranse som kan trekke deltakere fra hele verden.

Nå har han sammen med det lokale bygdelaget tatt steget, og etablert Lyngenfjord skyrun som skal arrangeres i Djupvik i Kåfjord lørdag 29. juli.

Les også: UTE sin test av Polar m430

Graham_Austick_Lyngen_Lodge-1
Graham_Austick_Lyngen_Lodge-1

FINT I LYNGEN: Ikke no stress å finne et fint sted å løpe tusen høydemeter i vakre omgivelser i Lyngsalpene. Foto: Graham Austick

Les også: UTE har testet sko fra Hoka

Den beste utsikten

Hovedløpet Storhaugen Vertical Kilometer er litt over 1100 vertikale meter fordelt på 3,4 kilometer til toppen av Storhaugen (1142 moh). Total løypelengde opp og ned til mål er 7,8 kilometer.

Løypa starter ved bygdehuset i Djupvik på 25 moh, følger en sti opp til Hammersletta og videre i åpen fjellandskap til toppen av fjellet. Fra toppen kan du se hele Lyngenfjorden og en spektakulær panoramautsikt over Lyngsalpene med fjelltopper som strekker seg rett opp fra havnivå og til godt over 1000 moh.

– Premien er 5000 kroner til raskeste til toppen. Klassevis premiering ved mål, forteller Graham om hva som kan lokke deltakerne foruten om utsikten.

Langsiktig plan

Austick erkjenner at de har kommet sent i gang med markedsføringen av Lyngenfjord skyrun, og at det skal være vanskelig å nå ut internasjonalt det første året.

– Men jeg har tro på at allerede neste år skal vi klare å ha 150 -200 tilreisende deltakere til start, sier Austick.

Han tror at det arktiske fjordlandskapet vil virke like forlokkende for løpere som det begeistrer skiturister om vinteren. Flere tusen deltar årlig på Vertical Kilometer i mer enn 120 løp verden rundt. Løpene organiseres av ISF (Internatonal Skyrunning Federation).

For å komme i gang og høste nødvendige erfaringer, har arrangørene av Lyngenfjord skyrun bestemt seg for gratis påmelding på Storhaugen VK det første året.

Foruten om Storhaugen VK, vil det også bli arrangert Dalberget Halv Vertical Kilometer og en egen mini skyrun for de minste.

Les også: Sognefjorden på langs

Mer info om arrangementet finner du her!

jan-arild-lyngenfjord-skyrun
jan-arild-lyngenfjord-skyrun

OPPOVER: Løypa starter ved bygdehuset i Djupvik på 25 moh, og ender på toppen av Storhaugen, 1142 meter over havet. Foto: Graham Austick

Publisert 18. juli 2017 kl 09.01
Sist oppdatert 18. juli 2017 kl 09.01
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen