KLATREPERLE: Maria Davies Sandbu går Langveggen venstre 7b på Vingsand, Fosen. Enda et flott klatrefelt i trondheimsområdet. Bilde: Anders Laksfors / Trondheim Klatreklubb

Sommer i Trondheim

BYSOMMER: Trønderrikets hovedstad består av mange steder for å drive med spennende aktiviteter. Her kan du surfe med vinden i fjorden, sykle i marka, cruise med longboard på brede veier eller klatre i et av Norges beste klatrefelt.
ELVA ENA: Trondheim og omegn er definitivt en av de beste plassene å bo og henge ut hvis elvepadling er din dille - og om du er villig til å forflytte deg halvannen time i bil. Bilde: Tore Meirik
TERRENGFJELLET: Vassfjellet er godt egnet for stisykling. Nettverket varierer fra svært lette til svært vanskelige partier. Bilde: Terrengsykkel

Sykkelstiene i marka rundt Trondheim tilbyr mange tekniske utfordringer, og variert terreng. Stisyklist Jørgen Sæther liker seg best i Bymarka og Estenstadmarka, og han har planer om å sykle så mye han kan i sommer.

Teknikk og flyt

I trondheimsområdet er det i Estenstadmarka og Bymarka Sæther trives best sammen med sykkelen sin.

– På begge stedene kan man sykle marka rundt i løpet av noen timer. Her er det tekniske og utfordrende stier jeg kan leke meg på, forteller han.

Han presiserer at utfordringene kommer i både oppover- og nedoverbakkene, og at han liker tekniske stier blandet med fine nedkjøringer, utfordringer og flyt.

– Jeg velger hvor jeg skal sykle ut i fra hvor jeg syklet sist, hva jeg har lyst til og vær- og føreforhold. Det har også litt å si hvem jeg skal sykle sammen med, og hvor mye tid jeg har til rådighet, sier den ivrige syklisten.

Avbrekk

Jørgen mener det beste med syklingen er at han får et avbrekk fra hverdagen, samtidig som han får nyte friskluft og kjenne på mestringsfølelsen.

– Det gir meg en god følelse. Og det å sykle sammen med venner og bekjente er sosialt, det utfordrer meg og det gir fantastiske naturopplevelser, legger han til.

Han mener at det er en bonus at man samtidig kommer i bedre form.

En del av livet

Sæther har holdt på med stisykling i rundt 24 år. Det er noe han bare gjør, det er en del av ham, det er noe han er.

– I sommer skal jeg sykle så mye jeg bare kan. Jeg skal reise både til Hafjell/Lillehammer og Harstad/Sortland, og sykkelen er selvfølgelig med på lasset, forteller stisyklisten.

Er det mulig, sykler han to eller tre ganger i uken. Hvor lenge han sykler i gangen avhenger av timeplan, familie, vær og sted. 

STISYKLING

Estenstadmarka

For å komme seg opp I Estenstadmarka er det best å følge skilting mot NTNU Dragvoll eller Loholt. Bak universitetet mot marka er det flere startpunkt med flere mulige løypevalg. Det er mange av de smale, tekniske stiene i denne marka, og det er bratte bakker fra tid til annen. Stiene kan være gjørmete, og det fins også myrete terreng å sykle i. Noen av løypene byr på en utfordring for de fleste. 

Bymarka

Med Granåsen som startpunkt er det flere løypealternativer. For eksempel mot Vådan eller mot Rønningen. Du kan sykle på både skogsveier og stier, og terrenget har noen partier med våt myr. Noen stier er litt kuperte, og det kan være røtter i veien. Bratte skrenter kan også dukke opp langs veien. I dette området er det som regel en del turgåere, så se opp for dem. En annen mulighet i Bymarka er å starte fra bak Byåsen butikksenter. Her går det også et par stier oppover, mot Geitfjellet. Løypene her byr på teknisk terreng, og er perfekt for freeridere. Ved Hestesjøen finnes det også et par alternativer. I dette området er det en del stigning, med litt grusvei. Innimellom dukker det opp tekniske partier. Stiene ved Skistua er også verdt å nevne. Her kan du for eksempel sykle mot Storheia, Bymarkas høyeste punkt. Her fins steiner, røtter og myr, og det er partier med teknisk klatring og nedoverkjøring. Løypene her byr på utfordringer for de aller fleste. 

Vassfjellet

Vassfjellet er godt egnet for stisykling. Her er det flere alternativer å velge mellom. Du kan for eksempel starte ved Kvål, sør for Trondheim, og ende opp ved Tanemskrysset, eller du kan begynne ved Tempebanen, sør for Trondheim, og ha flust av stier å velge mellom. Her kan man velge sti ut i fra hvor lenge og hvor langt man vil sykle. Løypene inneholder både traktorveier og stier, og det kan være bløtt terreng til tider. Noen stier kan være ganske krevende, men det varierer fra svært lette partier til svært vanskelige.  

Ladestien

Ladestien starter ved industriområdet nedenfor Ladehammeren, nordøst for Trondheim sentrum, og går mot Rotvoll. Dette er et sentrumsnært alternativ, med gruset tursti og fine avstikkere på skogsbunn. Det kan være en del turgåere i området. Her er det også fint å sykle på vinterstid, på grunn av at turgåerne tråkker ned den lille snøen som legger seg her.

KLATRING

Korsvika

Dette er det nærmeste klatrefeltet fra Trondheim sentrum. Det ligger på Lade, nordøst for byen. Feltet har fin beliggenhet i fjæra med utsikt utover fjorden. De fleste rutene her er boltet, men det finnes også naturlige ruter, hvor mange har boltet toppfeste. De boltede rutene er stort sett overhengende, og rutene er i hovedsak korte. Her er det også muligheter for buldring. Rutene i feltet er gradert mellom 5- og opp mot 8.

Tikneppen

Ligger i Bymarka, vest for Trondheim sentrum, like ved Kobberdammen. Det er muligheter for å ta buss til starten av Bymarka, men herfra må du gå et stykke for å komme frem til feltet, hvis du ikke velger å kjøre bil i stedet. Her finnes det mange ruter, og de fleste er forholdsvis korte. Det er noen få boltede ruter her, men rutene her er hovedsakelig naturlige, eller en miks. Det er gode muligheter for å klatre på topptau her. Her er fjellet ganske vertikalt, og det er ikke mange overheng. Tikneppen er et klatrefelt som egner seg best for nybegynnere eller de som vil øve seg på kileklatring, da rutene er gradert ganske lavt. Det finnes et par ruter på rundt 8, men ellers går de opp mot 6. 

Hell

Hell ligger vest for Trondheim, i Stjørdal kommune. Dette sies å være et av Norges beste klatrefelt. Det går tog og buss til området fra Trondheim sentrum om man ikke har bil. Her er det mye overheng, og det er mange korte og harde ruter. Alle rutene her er boltet, det er ingen naturlige linjer her. Boltene er snilt festet, slik at det er mulig å dra seg opp fra bolt til bolt. Fjellet her er ganske spesielt, med en del spennende hullformasjoner. Feltet har ikke så mange av de letteste rutene, men det finnes noen få som er gradert rundt 5. De fleste rutene ligger i hovedsak på rundt 7. Ellers så går det noen ruter helt opp mot 9. 

WINDSURF / KITE

Flakk

Ligger nordvest/vest for Bymarka mot Trondheimsfjorden, vest for Trondheim by. Dette er en surfespot med steinstrand.

Beste vindretning: Vest, nordvest, nord

Vanskelighetsgrad: Avanserte

Øysand

Øysand ligger sør for Trondheim, ikke så langt fra Buvika. Her er det en langgrunn sandstrand. Det er et fuglereservat ved de første røde husene ved stranda, her får man ikke surfe.

Beste vindretning: Sørvest, vest, nordvest

Vanskelighetsgrad: Nybegynnere  

Ringvebukta

Denne bukta ligger nord i Trondheim, på østsiden av Ladehalvøya. Her fungerer det som regel å surfe selv om det er vindstille andre steder i byen. En enkel og oversiktlig spot.

Beste vindretning: Nordøst, øst, sør

Vanskelighetsgrad: Viderekomne 

Storvika

Ligger nordøst for Trondheim, i Stjørdal kommune.

Vanskelighetsgrad: Avanserte

ELVEPADLING

Det er ikke så mange fete padleelver innen en time med bil fra Trondheim, men kjører du halvannen time, så åpner det seg enorme muligheter for elvepadleren. Likevel starter vi med alle trondheimspadlernes bakgårdselv: 

Nidelva

Grad 2 i urbane omgivelser. Start ved Leirfossen og padle ned til elva blir flat. Et par fine surfebølger som er verdt å få med seg. Se opp for mhandlevogner og sykler i elva.

Gaulfossen, Gaula

Stryk i Gaula som er vel verdt et besøk. Hissige saker når vannstanden er høy, men ellers er det nokså greit å håmndtere. Grad III/ IV 

Gauldalen

Sideelvene til Gaula ligger litt for langt unna til å åasse inn i denne lista, men vi nevner likevel Bua, Øvre Gaula, Stavilla, Sokna, Fora og Hesja, som alle er fine padleelver med et stort antall turer i alle vanskegrader. 

Forra ved Meråker og Garbergselva ved Selbu er også verdt å nevne, selv om de ligger et stykke utenfor byen.  

LONGBOARD

Oldervegen

Ligger på Charlottenlund, øst for Trondheim sentrum. Dette er en to kilometer lang bakke med liten trafikk og bred vei. Det er god plass til å kjøre carving, og bakken er perfekt til slalåm og freeride. 

Ila

Ila ligger på vestsiden av Trondheim by. Spoten ligger på Roald Amundsens vei, like ved Ilaparken. Her kan du kjøre i maks 60 kilometer i timen. Perfekt vei for å kjøre lett downhill eller for å cruise, det er store svinger her. Det går buss opp hele veien, til Sverresborg Allé, som er startpunkt.. Vær obs på trafikk, det er en del av det i området.

Gråkallen/Skistua

Dette runnet finner du i Bymarka på Byåsen, på Fjellseterveien ved Blomstertjønna, vest for Trondheim by. Dette er «hovedspoten» for å stå på longboard i Trondheim. Bakken er fin, og her er det muligheter for å kjøre opp til 80 kilometer i timen.

Rulleskibakken

Ligger ved Saupstad på Heimdal, sør for Trondheim sentrum. Dette er en rolig plass uten trafikk. Her er det flere små bakker, en bakke med en skarp s-sving og en highway. Highwayen er veldig brei, og utmerket til å lære seg slides i.

Eggkleiva

Spoten ligger på Åsbygdevegen, fylkesvei 756, i Eggkleiva. Eggkleiva ligger i nærheten av Buvika, som ligger sørvest for Trondheim. En relativt ny og kul spot.

 
 
VIS KOMMENTARFELT
Annonse
Annonse
Annonse