Når snøen uteblir smiler isklatrerne i Tromsø

Helgen ble til en isklatre-fest i Tromsø.

Sist oppdatert 22. november 2016 kl 12.57
HEFTIG ISKLATRING: Når snøen uteblir smiler klatrerne i Tromsø. Foto: Signar André Nilsen
HEFTIG ISKLATRING: Når snøen uteblir smiler klatrerne i Tromsø. Foto: Signar André Nilsen

Høsten i Tromsø har vært uvanlig tørr og snøen har uteblitt. Kombinert med minusgrader den siste tiden har det ført til at mange islinjer har poppet opp i fjellet som ellers er dekket av snø. Mens skientusiastene har revet seg i håret har dette vært gode nyheter for oss som foretrekker isøkser og stegjern. 

Etter noen oppvarmingsrunder på vårt lokale crag i et steinbrudd nord for Tromsø stakk undertegnede og Kjersti Hervik innover til Signaldalen som ligger like sør for Skibotn, Troms Fylke sitt stisyklisteldorado.

Kjørte innover dalen og kikket opp på alle linjene som strakk seg helt ned til veien mange steder, rene skjære godtebutikken for sulteforede isklyvere. Vi stoppet ved den vi syns så finest ut, racket opp og ruslet 5 minutter før klatringen kunne starte. Endte opp med å klatre 3-4 taulengder på fin men noe våt is. Slak WI2 i starten, brattere opp til WI4 etter hvert. Fin progresjon såpass tidlig på sesongen. 

Foto: Signar André Nilsen

Planen var å toppe ut via en bratt 15-meters søyle på siste taulengde, men da jeg kom opp dit fikk jeg en solid dusj av bekken over som fremdeles ikke hadde frosset helt. Gore-tex skal vissnok holde en tørr (ihvertfall ifølge reklamen) men det fristet ikke voldsomt.  Det ble til at jeg gikk for en tørrere løsning ut til høyre og plantet fornøyd øksa i den siste centimeteren med is da jeg toppet ut. Ble tid til en kort lunsj på platået hvor vi beundret den fantastiske utsikten mot Otertind (1356 m), en av de mer alpine toppene i Troms fylke.  Returnerte med en 60 meters luftig rappell hvor den største utfordringen var å unngå å pepre Kjersti (som rappellerte først) med isklumper og istapper. Dette gikk sånn tålelig greit selv om det ikke var helt fritt for nedfallsfrukt.

Videre var det veldig greit, ingen snø-ingen skredfare. Vi ruslet ned til veien på siden av islinja og bidro således til sporløs ferdsel.

Med fare for å få toppturfolket på nakken er det bare å håpe på flere minusgrader og ingen/moderate snømengder fremover.

Se flere bilder her:

Publisert 22. november 2016 kl 12.57
Sist oppdatert 22. november 2016 kl 12.57
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen