– Jeg er overveldet og dedikerer prisen til mine døtre og min kone, sa Eidslott under prisoverrekkelsen.

Det var i forkant av kåringen knyttet stor spenning til hvem som skulle få prisen Årets Fjellbok 2010-2011, som for første gang i historien deles ut i år. 

Dedikerer prisen til familien

Boka er signert Eivind Eidslott, men er i virkeligheten et familiesamarbeidsprosjekt som startet da den tidligere redaktøren i Den Norske Turistforenings magasin Ut, ble pappa og ikke klarte tanken på at livet han levde før han fikk barn var slutt.

– Jeg dedikerer prisen til døtrene mine og kona, som denne helgen er hjemme og jobber overtid. Det er overveldende å få boka si kåret til Årets Fjellbok, en virkelig stor ære. Å få anerkjennelse for et prosjekt som skal inspirere til friluftsliv i hverdagen er veldig fint. Jeg tror vi har truffet mange med vår beretning om at alt er mulig i en tid da alle klager over tidsklemma, og fordi vi har vært ærlige på at det ikke alltid har vært kos, sier han. 

Krevende jobb for juryen

En kompetent jury på fem personer hadde en krevende jobb med å plukke blant mange gode titler. Juryen bestod av Merete Aarskog (daglig leder på Finse 1222), Anders Waage Nilsen (fjellpoet, grunnlegger av Fri Flyt),  Sigri Sandberg Meløy (forfatter og journalist) Alexander Urrang Hauge (frilansjournalist og fast skribent i Fri Flyt ) og Hallgrim Rogn (journalist og kommunikasjonsmedarbeider i DNT).

– Produksjonen av bøker i genren vi kaller fjellitteratur er enorm, og spenner fra rene hånd- og guidebøker til personlige skildringer, poesi og essays. Målet med å kåre en Årets Fjellbok er å berømme en bok som skiller seg ut i mengden, forklarer jurykoordinator Hallgrim Rogn. 

Innspill fra publikum

Juryen har fått innspill fra publikum og har plukket fra øverste hylle blant de beste av de beste friluftsliv- og fjellbøker, og endte til slutt med fem nominerte titler.

– Kriteriene juryen har fulgt er etter foto, i hvilken grad tekstene er kreative og tilfører sjangeren noe nytt, utforming, overordnet ide og om juryen følte seg "inspirert" etter å ha lest boka, sier forfatter og jurymedlem Anders Waage Nilsen. 

Her er begrunnelsen:

”Vinnerboka har en tydelig misjon; familiefriluftsliv er oppnåelig for alle. Boka viser at det store eventyret finnes like i nærheten, i turområdet, i klatreveggen eller bak hytta på landstedet - like fullt som klassiske skjønnheter som Sunnmøre og Jotunheimen. Tekstene er små, vakre historier om familiefriluftslivets store oppturer og noe mindre nedturer, fulgt av konkrete tips til den som vil få til det samme som familien Eidslott. Boka kan og sees på som et samtidsdokument ved at den viser til fulle hvordan friluftsliv er noe som må kjempes inn i hverdagen, mellom barnehage og legging, mellom tidsklemma og søvnmangel - inn i helger og ferier. Alt dette i en tid da vi er opplyste om verdien av friluftsliv, men stadig velger det bort i kampen om tiden. Fjellbarna (Fri Flyt forlag) er riktig bok utgitt til riktig tid og Årets Fjellbok 2010/2011.”

Årets andreplass gikk til Marius Nergård Pettersen for boka "Lomsdal-Visten, det gjemte landets villmark" (Larsforlaget).  Tredjeplassen gikk til 5. utgave av "Speiderboka", hvor Morten Stensland Løwe og Johan Hval er redaktører (Norges Speiderforbund og Tun forlag)

Fjellitteraturfestivalenn ble arrangert på Finse fra 14. – 16. oktober. Festivalen arrangeres av Stiftelsen Fjellkultur, som er etablert av forlaget Fri Flyt AS og Turistforeningen (DNT). Fjellitteratur er et kulturarrangement som viser fram litteratur som omtaler fjell- og fjellsport. I løpet av festivalhelgen er det en rekke foredrag, fotoutstilling, høytlesninger, fellesturer, skrive- og fotokurs, debatter, bokbytte og muligheter for å kjøpe spennende fjellitteratur i landets høyest beliggende bokhandel.