sovepose

er på utkikk etter ny vinterpose. skal brukes i snøhule osv. noen som har tips??
hvilken foring er best?

Bruker jeg en vanlig 3-sessongers (Helsport Alta) sovepose med Camel Trophy "ytterpose". Jeg synes det funker bra, men har ikke prøvd det kaldere enn -15.

K-K

kjøpte meg nettopp dunpose til halv pris på bratt.no. Bør funke bra som vinterpose!

var inne og så på bratt.no er max -15 på de da. trenger noe som tåler litt mer da jeg er en frysepinn av en annen verden. noen som har erfaring med helsport. ser at de er forholdsvis rimelige

har selv denne og er fornøyd med den. den har en komfortemp. på -25, ekstrem på -35, fåes i 3 lengder og kostet bare 1500 på obs sport. har ikke så mye peil på foring av posene, men hvis du ikke er vektfreak trenger du nok ikke dunpose.

Gå for dun! Ajunilak taiga på xxl: 2249 kr! Kjempepris, lav vekt(1540 gram), og -20 grader komforttemperatur!
Den skal jeg kjøpe snart......du får også komplett pakke med taiga-posen, bamse extrem-underlag (15mm), og grevling yttertrekk for 2999kr. DET er et kongekjøp det!!!

Lykke til!

fant ikke det tilbudet på nett....

Bratt.no har dunposer på salg til 40 %. Ser bra ut!

....bamse er et tykt isoporunderlag. Jeg ville nok gått for et oppblåsbart ett av god kvalitet i stedet. Det løfter deg opp fra snøen og isolerer bedre.
En annen ting, grevlinger er fine de, men pass på, det blir ofte kondens mellom soveposen og grevlingen, og jeg tipper at dunsoveposen blir mektig gretten når det blir vått nok. Når det er grisekaldt trenger man ikke grevling uansett, for man blir ikke noe særlig våt. Er man i snøhule blir man derimot lett våt, men der er det ikke så kaldt.
Det beste med grevling er vel at den holder soveposen fri for møkk, mat og annet man søler på soveposen ved aktiv bruk. For man vil IKKE vaske soveposen, da blir den supergretten og isolerer dårligere.

Jeg vil anbefale å snakke med folk i butikker som Oslo Sportslager og Skandinavisk Høyfjellsutstyr. De har egne, og antakeligvis dyrt kjøpte erfaringer, og har som regel tusen ganger mere peiling enn betjeningen på den lokale XXL´en.

Og hvis du er av den frosne typen, les deg klok. Det finnes mange tips og sannheter om overnatting ute om vinteren. F.eks. ikke ha på deg for mye klær i soveposen, bruk ull, spis riktig blanding av fett og karbohydrater, isolér med granbar(under liggeunderlaget) osv.....

1. Jeg synes uten tvil at ikkeoppblåsbare liggeunderlag isolerer mye bedre enn oppblåsbare versjoner...iallefall om vinteren! Du sparer ikke mye vekt på et oppblåsbart eksemplar heller...

2. Å si at betjening på xxl ikke har peil er bare bambus, vedder på at du aldri har vært inne på en xxl-butikk før.....Når du henviser til den lokale xxl-butikken, skjønner jeg du ikke har peil...det finnes jo bare seks butikker i hele norge.

Jeg vet at grevling kan være overkill på vinterturer, men max kjekt på sommer-og høstturer. Iallefall til et slikt kongetilbud(ta en kikk på din nærmeste xxl-butikk, hvor langt unna den enn er, tilbudet finnes iallefall i butikken på lade, trondheim). Grevling har i tillegg et pustende stoff på oversiden....

Nyere dunposer tåler en god del fukt, i tillegg til den vanvittige lave vekten man får...

Jeg er helt enig i den påstanden om at man kan lese seg til mye nødvendig som funker godt på tur. Håper du finner du vil ha!

1. Isolasjonsevnen avhenger av hvor langt unna man kommer varme(eller kulde)kilden, og om luften mellom deg og kilden får sirkulert. Et riktig laget oppblåsbart liggeunderlag som er tykkere enn et bamseunderlag(de fleste) vil derfor isolere bedre. Dette er fysikk, så hva man synes er egentlig ikke særlig relevant.

2. Jeg har vært inne i en XXL-butikk.
Folk på XXL har peiling, men siden de fører veldig mye rart, er de nødt til å ha peiling på alt, og da er det ikke alltid de har spisskompetanse på det du leter etter. Det vet jeg de har på butikker med spesialavdelinger for f.eks. soveposer, liggeunderlag osv. Det samme poenget gjelder alle kjeder som fører "litt av alt".

Hvis du leser innelgget mitt ser du at jeg synes grevling er bra på sommer- og høstturer, men ikke egner seg like godt om vinteren. Så der er vi kanskje enige.
Har forresten sovet ute flere ganger i året(også om vinteren) siden jeg var ca ti år gammel, så jeg føler meg ganske sikker i min sak på at kondens i grevling er et problem.

tyin arctic å et opplåsbart og et vanli liggeunnerlag. e d no å
maaaase om? den så fryse minst har mest rett..eg fryse jæli lite. eller av å t fryse eg..når eg havne utenfor liggeunderlage.. inni posen har eg meg en sånn tynn innerpose, og utpå så slenge eg av å t en fillete grevling..
men me går sjelden mer enn ca 20 meter fra bilen fårr å sleng opp lavvon. d så e kult me grevling e at d blir faen så vått inni..

slumløsningen e å ha grevlingen inni posen..da blir d svett å fint..d e pes å stå opp da, for d blir skittkalt

s

Kan bare anbefale Marmot Col på det varmeste! Bokstavelig talt...

Jeg har en Ajungilak Mammut sovepose. Ekstremtemp. på -15, men har ligget ute i den i over -20 og det gikk kjempefint. Veldig god pose som tar liten plass i sekken, vet dessverre ikke pris på den, men de har den sikker på XXL.

bade-magnussmile

Jeg har akkurat lest boken til Lars Monsen, han mener at selvoppblåbare liggeunderlag funker dårlig. Grunnen er at lufta inne i liggeunderlaget blir svært kald, tykkelsen vil nok ikke hjelpe deg her!

Det varmeste skal visstnok være reinskinn...


Wæææt!

Ville uten tvil satset på Tyin Arctic, Ajungilak Mammut sin godpose for vinterbruk. Har brukt denne mange år selv, og forsvaret bruker denne, tåler en støyt. Det eneste liggeunderlaget man kan stole 100% på er et som ikke trengs å blåses opp. Ligget mye i telt, og testet tre forskjellige modeller med luft, alle er nå ødelagt, gå for Bamse (nok en gang forsvarets valg) Grevling er "nogo", blir MYE kondens mellom lagene. Trenger ikke noe ekstra isolasjon utenpå tyin arctic. Ligget 4 døgn nedgravd i hule med det ovennevte utstyret. smile

Og siden forsvaret bruker det er det best? Med slik tung argumentasjon er det vanskelig å fortsette, men jeg prøver:

Kjøp to poser (2 små), eller en liten en som du putter i din gamle. Da slipper du å dra med deg 600kg med hullfiber om sommeren. I en snøhule skal det gjerne ikke bli så mye mindre (her kan noen argumentere med at "en gang... 30kalde bla bla", men har du 30blå i hulen kan du ikke grave!) enn null grader, så behovet for en psycho ekstrem pose er minimalt.

Selv har jeg Ajungilak Kompakt vinter og ajungilak kompakt summer, et bamse liggeunderlag og termarest sin luksusmatte.

Komfort turer: Alt sammen
Harde teltturer om vinteren: begge soveposene og termaresten
båltur i skauen: bamse og vinterposen
stryn: termarest og sommerposen

Jeg kan nevne en del andre eksempler og, poenget er at dette er vanntett! Uansett temperatur og underlag har du noe som fungerer optimalt.

jasmile

Ser at en viser til fysikk for å forklare at oppblåsbart liggeunderlag er best uansett.... nja. Min erfaring er at slike underlag er best om du skal ligge på gulvet inne og ingen andre plasser. De punkterer ved hard bruk, uansett fabrikat. Er oftest tyngre, og isolerer dårligere.
Nøkkelen til god isolasjon er ikke luft, men stillestående luft. Det er en grunn til at en stapper glava i veggene.
Det finnes oppblåsbare liggeunderlag med dun inne i, kanskje en god løsning hvis de ikke punkterer.
Det kommer helt sikkert oppblåsbare liggeunderlag som er bedre enn alt annet, men de er ikke på markedet enda (påstand, jeg har selvsagt ikke prøvd alle). Men det er vanskelig å konstruere et liggeunderlag hvor luften står stille samtidig som en skal ha muligheten til å pumpe opp og slippe ut luften.
Siden du er så stø på fysikken el jefe så ligger vel du på en vanlig luftmadrass, de er jo feite som f og vil etter ditt utsagn slå alt annet. De som har prøvd vet at luftmadrass er kald som ffff...
Er forresten enig i at grevling skaper kondens. Grei å holde soveposen rein med. Unødvendig i telt (med lufting)... men fin i en litt fuktig snøhule.

bestemmes av bruken. skal du ei veke i snøhole utan backup av ei hytte te å tørke posen i ville eg ha teke ein kunstfiberpose. ellers gjeng eg for combo av 2 dunposar. eg har ein 600 gr utan glidlås hagløfs dunpose som eg hakkar tenner i godt utover hausten. på vinteren dreg eg ein varmare dunpose utanpå.
skal også falle for freistnaden te å sitera Monsen, "det er ingen brukande posar under 2500 gr...." er sikkert ein del fornuft i det

tusen takk!! Endelig noen som tenker det samme som meg ang. oppblåsbare liggeunderlag. Det var godt å høre....

 
Annonse
Annonse
Annonse