nivået blant jibbere

har ofte diskutert dette emnet med venner og kjente, og delte meninger oppstår naturligvis; nivået blant jibbere er og blir svært lavt sammenliknet med mer etablerte idretter, dette mener jeg fullt og helt. grunnen er enkel og konsis, det er en relativt ung sportsgren, og nivået er deretter. men at det er progresjon i denne tpe skikjøring er det vel ingen tvil om! men de helt store prestasjonene lar nok vente på seg noen år til. for å belyse dette litt kan jeg trekke frem eksempelet om freestylere (turnere på ski...). dette er virkelig akrobater som setter standarden på hva som er mulig å gjøre med ski på bena. men skal man komme blant verdenseliten i denne sportsgrenen må man trene MYE allerede som liten guttepjokk/jente. skal man bli best må man allerede i tenårene være kynisk og droppe flatfylla hver helg til fordel for trening, ganske enkelt. men det vi ser allerede nå blant jibbere lover veldig godt for fremtiden. men noen synspunkter fra andre hadde vært artid å få med seg. noen innvendiger?

Oldschool og newschool freestyle er to helt forskjellige ting! Newschool=Jibbing og inneholder mye vanskeligere aspekter en det oldschoolakrobatikken har. Det er som du sier akrobater og turnere på ski som utfører oldschool, mens det er skikjørere som jibber. Det er mye vanskeligere med inverterte rotasjoner og skeive akser enn det er med de rett aksene en har i turn og oldschool. En turner på ski vil ikke kunne klare å utføre et triks med like god stil, kraft og vanskelighet på en biggjump som jibberne gjør. Det handler om skifølelse... Og nivået er rimelig høyt i toppen, det ser du jo bare i årets US-open bigair! Unatural 1260 unatural 1080 true tail....også Wilsonflippen!!

"Newschool=Jibbing og inneholder mye vanskeligere aspekter en det oldschoolakrobatikken har" Ha-ha-ha
-Tja, hvis vi snakker verdenstoppen her tar jo de beste "oldschool" gutta trippel salto med 5 skruer, og de hopper ca 15-18 meter rett opp i lufta. Tro"kke dette er sammenlikngbart i det hele tatt. (totalt antall rotasjoner = 8 !! )
1260 smile 3,5 rotasjon, men de har jo kanskje en grab da.......wink

15-18 meter rett opp i lufta, tja tror kanskje du skal ta med deg målband å se hvor høyt det egentlig er.....Verdensrekorden på snowboard er vel fremdeles ca 9 meter - altså halvparten!

hvis du var på skimania,så du at det er mange 13åringer som tar de feite 5erne , og blant annet 14åring som tar switch cork 9 tail dritsmud...!
er det dårlig ?

Jeg var med på skimania nå i helgen og jeg så hvilket nivå som er blant kidsa, blei helt imponert......... Det er jo nesten slik at kidsa tar like stilfulle og vanskelige triks som de som er i verdenstoppen!!! Det sier litt om at nivået i verdenstoppen ikke er så altfor høytsom vi skal ha det til..... Og jeg tror heller ikke nivået kan strekke seg så mye lenger, grensen er snart nådd!! det er klart en kan bygge større hopp, men det går en grense der også. Også hvis vi begynner å rotere mye raskere går det nesten over til oldschool igjen, noe vi ikke vil!!!

Tror nivået er høyt nok jeg...
Var på skimania selv, jeg vant med en flatspin 5 mute i klassen 13-15 år. Han som tok sw 9 kom på 7.plass.
Det er ikke antall rotasjoner som bedømmer om du vinner en konkuransse....
Men hvor pent du gjør trikset.

Tviler sterkt på at en 14-åring tok dette trikset, for så å komme på 7. plass av ca 10.
Dette er jo et triks i verdensklasse, Andreas Håtveit sitt beste triks er switch 900 og han vant jo senior klassen

var ikke der selv men stil og utførelse av trikset har jo å veldig mye å si på hva du får av poeng av dommeren

Man ser hvert år at nok newschool freestyle, fremdeles har noe å gå på. Grenen(e) utvikler seg hele tiden. Når det er sagt er ikke Oldschool og Newschool sammenliknbare grener. I de tidligere freestyle grenene utviklet man spesialister i f.eks aerial, mens de moderne jibberne er alsidige skikjørere som skal kunne mestre veldig mange hopp, halfpipes, quarterpipes, railes, cornerjumps mm. Heter du Henrik Windstedt er du nok en stabil storefjellskjører også.

dere har ikke skjønt jibbinga i det hele tatt! ikke sammenlign jibbing med andre sporter!

Vedr høyde i old school så går faktisk gutta 12-15 meter opp i lufta. MEN hoppet er fra 4 - 4,70 meter høyt. De som går ut på hopp 3 som er 4,7 meter går i høyden 14-16 meter. Videre så går de 6 - 8 meter ut fra hopp kanten. Slik at de går rimelig rett opp og rett ned. Unnarennet er ca 40-47 grader bratt.
Så var det new school.
Nivået på gutta i Norge er meget bra. Var på skimania på Geilo og i Tryvann. Var der som dommer og jeg gjentar: nivået er meget bra. Vi har mange gutter som kan nå veldig langt. Når det kommer til triks og dømming så er det et par ting som teller inn. DET er ikke spinn to win som gjelder. Kriteriene som teller er: vanskelighetsgrad på trikset, gjennomføringen av trikset, lengde og høyde. Det er en del av dere der ute som IKKE bruker hoppet. Med det så mener jeg at dere skal opp i lufta, ikke fjære av på hoppet for å ta trikset. Detter dere ned på kulen eller bak så trekkes det veldig i karakter. Samme gjelder når dere går alt for langt. Dette har med sikkerhet å gjøre.
Gjennom føring, lengde og høyde har MYE å si. Til dere som hopper på de store hoppa og IKKE kommer over kulen så er ikke det noe som helst kult. ( Dere driter dere ut selv ) Kjør heller på det hoppet som er litt mindre og kom dere over kulen. Karakter gies ikke ut fra hvilket hopp du hopper på. For å si det sånn: tar du en 360 på det store hoppet og detter ned på kulen vil du få en langt lavere karakter en om du tar en 360 på det lille og går godt over kulen.
Gjennom føringen ( stilen ), vanskelighetsgrad, høyde, og lengde.
Gjennomføringen:
Her ser vi på om du har kontroll, ser det pent ut, eller er du ute å flakser og spreller med armer og bein. Starter du for tidlig på trikset, er trikset avsluttet når du lander osv osv.
Høyde: Har du en fin kurve ut i fra hoppekanten til landing. Denne kurven finner du ved å se på hoppet/kulen/landingen fra siden på god avstand.
Lengde: Kom dere over kulen. Få treneren deres til å streke opp: slutt på kul, start landing sone, og slutt landing sone.
Vanskelighetsgrad: en 360 er klart ikke så vanskelig som en sw720. Her sier det meste seg selv.

Sammenligne old og new school blir som å sammenligne ballet og fotball.

Håper det kommer noen kommentarer på dette. Tross alt så er det dere som er utøvere og vi er dommere. Vi dommere kan IKKE sette oss på en høy hest og sitte der og tro vi vet alt. Skal dette funke så må vi kommunisere sammen.

Jeg syntes dommerene gjorde en bra innsats på skimania.

Du synes vel det, du som vant med en flat-spin 5 tail..... Ikke for å være frekk...men det trikset kan en mye lettere utføre stilfullt enn en switch 9. Vanskelighetsgraden kan ikke sammenlignes..........

Si det til Christoffer Melhus. Han var den dommeren som gav meg mest poeng.

Kjenner gutten som dro en switch cork 9 tail, han er grom på ski. Det kan ingen ta fra han. Har selv sett han ta trikset flere ganger. Han har også landa switck cork 10 på rogern i hafjell. Sier litt...

det er vanskeligere med skeive akser enn rette akser, sån er det bare!

Jeg var dommer under finalen i Sweet Rumble, og jeg har bare en ting å si, gutta drar på hardt... Men, det var en ny type der som nesten ingen hadde hørt om, og det var Per Kristian Hunder, eller noe i den rettningen. Han møtte Håtveit i finalen, og det var close call for å si det sånn... Noen som kjenner igjen navnet ? Og jeg vil også si, det er mange kriterier som det dømmes på, det er lengde, høyde, og en kombinasjon av hvor teknisk trikset er og hvordan det utføres. Landing og utgang (switch eller vanlig) teller jo selvfølgelig inn som en viktig faktor det også... Men hva er best av en litt sketchy 1080 med litt dårlig grab og en switch 7 med god grab ? Jeg vil si at det er øyet som ser... Ser det bra ut, blir det høyere score...

han der per kristian, kommer ikke han fra øyer da. går vel i 9 eller 10 ende klasse. så han i hafjell (tror han het per kristian), der tok han meget stilfulle switch 720"er og mange fete triks som jeg ikke kan navnet på. sånne triks som rodeoer og sånt. men jeg vet ikke hva de heter.

Må bare få sagt at Per Kristian slo Lars Veen i en konkurranse i Hafjell i jula!

sier litt om potensialet til gutten!

Hafjell dyrker mange gode jibbere om dagen. espen linnerud er en annen god kjører som følger hakk i hel.

Per Kristian Hunder heter det mye omtalte fenomenet. Han er fra Øyer, ett og ett halvt steinkast fra Hafjell og han går i 9.klassse. blir altså 15 i løpet av året. nå er vel alle fornøyde. Lenge leve ØYER!

 
Annonse
Annonse
Annonse