er skredsøker nødvendig??

Har lyst til og dra til lyngsalpene, Fastdalsind. Jeg har
ikke skredsøker og slikt utstyr, og har aldri vært på
topptur. Trenger jeg skredsøker for of dra på en liten
topptur? Er det mulig og leie skredsøker-utstyr? Burde
man ha erfaring?

Lurte på om jeg skulle ta en tur til Pattaya og få meg noe mus, men kondom er vel strengt tatt ikke nødvendig???

Svar som folk eller hold kjeft. Du har tydeligvis mer info og peiling på området og kravene de stiller, da kan du forsåvidt dele av dem.

Dette vil kanskje vekke eindel reaksjonar hjå enkelte, men eg seier at du ikkje treng det. Har sjølv stått mykje utanfor løypene. Har løyst ut mange ras, blitt tatt ein gong, men då svømte eg ut av raset. Å bruke hovudet er mykje lurare enn å traske rundt å tru at du er udødelig bare fordi du har ein radio på magen.
Er dette snakk om EIN tur ville eg aldri ha investert fire store i spade, stang og søkar.
Hugs på at du og må kunne bruke utstyret, kan du ikkje bruke det kan du berre kaste det. Unødvendig vekt.
Bruk heller 15 min. å les litt om heng, vindretning og snømengde og samenhengen med rasfare.

Off-piste skikjøring er mye farligere enn det føles som, når en kjører i skredfarlig terreng. Det som virker helt udramatisk å gå på, kan i virkeligheten være en stor dødsfelle. Lagdelt fokk snø i lehellinger på nordsider er skumle saker.

Første bud når deg gjelder off-piste blir derfor å holde seg unna de åpenbart farlige stedene. Dessverre er det ofte slik at disse også er de som virker mest fristende. Mange av oss vil derfor bevege oss i terreng som strengt tatt er tvilsomt. Da er det meget lurt å ha med seg sikkerhetsutstyr. Er enig i at dette kan gi falsk trygghet. Kanskje dette bare øker overlevelses sannsynligheten fra 30% til 70% hvis et stort skred kommer. I min bok er 4 lapper vel anvendte penger for å bedre oddsene sine på denne måten.

skulle gjerne sett deg svømme i det raset hans, Ian Thorpe hadde ikkje greid å svømme i eit ras. Heile svømmeteorien er ein stor stor myte. (det er like stor sjans for å svømme ned som opp isåfall) Snøen blir som betong, innmari tung å svømme i. Svømme i ras er eit like godt tips som danse i ras, runke i ras eller turne i ras. Prøv det du Hans. Erfaren my as.

Kjøp skredsøker du kompis. Sjansen er nok stor for at du blir bitt av basillen.

Hans: "Har løyst ut mange ras, blitt tatt ein gong, men då svømte eg ut av raset.... Bruk heller 15 min. å les litt om heng, vindretning og snømengde og samenhengen med rasfare."
Hvilken sammenheng er det her? Du anbefaler altså å bruke mer tid på vurdering og være fornuftig i forhold til veivalg, mens du over avslører deg selv som en som ikke kan ha lest forholda veldig bra. Du har hatt ganske mye flaks med de rasene. . Chamonix 2001: et ras tok 4 personer, 3 hadde søker og en av disse ble funnet etter 40 minutter og overlevde, to ble funnet før han, men døde av skadene. Siste person ble funnet etter 6 dager. Enig med de over: Kjøp en søker

Hvor mye koster en skreder da?

Søker mener jeg!!

..d må ok rekne med runt 4 tusind for digital søker, sonde/søkestang og spade. De tre går sammen og ingen av de bør telades. Det er jævlig mye penger, me som en annen skriver over er sjansen dels stor for att du blir hekta og begynner å ture mye etterhvert. Spaden er jo også digg å ha til att grave hopp og hitte bilen; søketang funker bra til å sjekke landinger.

Og helt enig med visse herover, poengen er att IKKE BLI TAT. Jeg har jobet en del med fjellredning og liknende i rankrike og desverre sett/opplevd mye mer enn jeg egentig ønsker. Har bl.a. sett en del personer som havnet OVENPÅ ras og likevel brakk ben/armer/nakke og sånt. Ikke værdt det det heller. Overlevelsesstatitikker sier desverre ikke noe om i hvilken stand de overlevende var heller, brkket ben/rygg eler hjerneskade etter iltmangel er ikke spesielt tøft. Lær deg å bruke utstyret til øk og tren mye; men lær deg enda mer om snø, sikkerhet, veivalg, eksponering og sånt så du slipper å i det hele tatt bli med i noe.

Lykke til på Sunnmøre.

Sjekk linken på www.vpg.no de pleier å ha gode priser.

Ville selv ikke valgt å ta toppturer i lyngsalpene uten skredsender.

Husk at det hjelper ikke at du har sender hvis ikke buddy"ene du er sammen med har det.

Det er like viktig å ha Spade og probe også. Å begynne å grave i et skred med hendene er ganske håpløst.

Det å ha skredsøker, (og vite hvordan den brukes) er ikke bare en sikkerhet for deg, men også for kameratene dine.

Til spørsmålet: sender får du fra ca 2 til 3 lapper. (digital) Ellers så er det sikker ikke så vanskelig å få i tak i en brukt til en billigere penge.

Har selv sett en person bli tatt av skred, rett under en gondol i Frankrike, ble ikke funnet før 4 - 5 timmer etter pga at han ikke hadde sender.

Daltind tilbyr en laaaaaang og stort sett
skredsikker snøbakke helt til topps. Dette
skrev fri flyt (http://www.friflyt.no/default.asp?
id=4,4,39,NO) i en artikkel.. Trenger jeg skredsøker nå
da siden fri flyt skriver dette??

Det er jo igrunn et litt dumt spørsmål da, er 3lapper en høy pris for å øke sikkerheten? er det noen fordel å IKKE ha det? Jeg syns det er en verdifull liten sak å ha med, men klart det at du ikke har brukt for den når det ikke er ras, men det er verre når du eller kompisen (eller venninna da) blir tatt i et ras... DA er det greit å ha utstyret i orden!

men han kunne stå på ski allikevel. fellefant: Kanskje svømmeteorien er ein stor myte. Har du dokumentasjon for dette?
For meg hjalp det jaffal å svømme/kave, det hindra meg i å bli trekt under og begravd av snømassane.
K: At eg har løyst ut mange ras betyr ikkje at eg ikkje har peiling. Eg ser alltid etter ein sikker utkjøring ved eventuelle ras før eg set utfor.
Bør kanskje og nemne at eg sjølv kjører med skredutstyr.
Men her gav eg råd til ein som skulle på "en liten topptur"
Her kjem ei flott samenligning:
Du skal sitta på med ein lokal rånar heim fra fest, rånaren kjører styggfort. Sjangsen for at han kræsjer er 1/150.
Om han kræsjer kan du dø, men du kan og vere at han berre punkterer.
Vil du då betale 3000,- for sikkerhetsbelte for denne eine turen?
Riktignok får du setebelte til odel å eige. Og du kan bruke det neste gong du sitt på heim frå fest...

At bilulykker i fylla er mere utbredt enn snøskred er det jo ingen tvil om. derfor blir det litt feil å sammenligne.. ytterst få blir utsatt for "stygge" snøskred som medfører dødsfall... og en skredsøker øker jo sikkerhetsfølelsen så det er kanskje slike ting man også bør vurdere.., på lik linje som jibbere som kjører uten beskyttelse bør vurdere ryggplate osv... ut i fra vurderinger av snøskredfaren der og da kan det jo aldri gi en garanti på at det ikke løser ut ras. men så lenge man kan øke sikkerheten så er det vel ingen grunn til å ikke gjøre det, klart koster det litt penger, men det for nå så være.

Kjøp søker eller la puddret være!!!

Alle som står på ski utenfor løyper burde så dessidert bruke sender.

Senderene er riktignok dyre...... Se på det på denne måten; Synes du livet ditt er verdt 3 lapper? Ja? det er bra! Visst du ikke har råd til skredsøker så vent med å ta den turen til lyngen. Forhåpentligvis får du aldri bruk for senderen.

Synes du fortsatt 3 lapper er mye? Skredsøkeren har du sikkert i mange år.... la oss si at du har den i tre, da vil det koste deg 84 kroner i måneden.
Det er vel ganske lite visst du ser det i forhold til alt du kan tjene på det!

Jeg ville ha kjøpt meg skredsøker og tatt noen skred kurs... visst du skal ut på ski andre ganger er det kjekt å ha.. MEN DU MÅ IKKE TRO AT DU ER UDØDLIG... SAFETY FIRST

Veldi eni der..... Blir litt som å kjøre med hjelm.... Synes seff alle burde kjøre me hjlm, men noen føler seg nok litt udødelig

S-M utstyr er klart en sikkerhet hvis du kjører sammen med andre som også bruker det og kan bruke det og uhellet skulle være ute. Kunskap, respekt for konsekvenser som kan oppstå, og egen vurderingsevne er det viktigste. Man vil jo gjøre alt for å unngå å bli tatt i snøskred. Å investere i et skredkurs kan være enn vel så nyttig ivestering som s-m utstyr i begynnelsen hvis du har et begrenset budsjet. Det arrangeres flere av disse rundt om i landet hvert år. Endel literatur kan også være nyttig å lese, B.l.a. landrøs bok "Skredfare" og Norges Røde Kors Hjelpekorps (NRKH) "snø,snøskred og redningstjeneste". Kan du tysk finnes det b.l.a.også en guru på feltet som heter Münter. Bibloteket på NIH har mye litratur om skredtermilogi. Du kan søke på www.bibsys.no Av hefter som kan være nyttige gå FF ut en survivelgudie i 2002, tror en del Skipatruler har denne ligende. Hemsedal skisenter har også utgitt et nyttig informasjonshefte som ligger rundt omkring overalt der borte.
Det er håpløst å bare lese seg til snø og skredkunskap, men det kan være ett nyttig værktøy. Statistisk sett skjer det veldig få fatale skredulykker her i landet som involverer skikjørere. De som skjer skjer nesten altid under ekstremt skredvær i utsatt terreng. En del enkle kjøreregler og snø og værkunskap er det fint mulig å lese seg til på under en a4 side. Har du ingen som du kan lære av ute i felten eller ingen mulighet til å ta kurs, kan du ta en prat med ditt lokale NRKH. De sliter med rekruteringen, har mange resurspersoner på skredkunskap og driver kyndig opplæring av eget manskap for b.l.a. fjellredningstjeneste.
Skal du bruke penger på kameratredningsutstyr ville jeg startet med spade og sonde. Det er nærmest obligatorisk. Har du penger, og de som du kjører sammen med har, eller har tenk å anskaffe seg s-m utstyr, ville jeg også kjøpt det. De digitale uten for mye skru stasj er de enkleste å bruke, men alle jeg kjenner til på markedet er forholdsvis greie. Passive systemer som recco er det ingen vits å bruke. Forsvaret og skipatruljen i Trysil er de eneste i Norge jeg tror er oppsatt med det. Og i første tilfellet her, tror jeg vi kan regne med at det utstyret er låst langt ned i en kasun og bruksanvisningen kastet.

Selfoelgelig er det mulig aa aldri bli utsatt for ras selv om en staar mye paa ski/brett utenfor loypene. Og forstaar at mange synes det er mye penger aa bruke. Men med tanke paa hvor mye mange av oss bruker paa ski/brett gjennom vinterhalvaaret og antall sesonger skredoseker/spade/sonde holder saa er ikke regnestykket saa ille lenger.

Hovedpoenget er saa enkelt som at om uhellet er ute saa kan redningsutstyret vaere det eneste som kan redde deg, selv om noen paastaar at det gaar ann aa svoemme ut av ras. Jeg vil heller satse paa skredsoeker enn svoemmegenskapene mine, til tross for extra utgifter.

IFor et par aar siden var jeg saa uheldig aa havne midt oppi en ras situasjon i alpene. Ble ikke tatt selv, men var med paa aa soeke etter folk tatt av ras. 3 ble tatt, 2 overlevde. Begge hadde soeker, sistemann hadde ikke. Kan hende utfallet hadde blitt det samme om alle hadde hatt soeker, men det hadde garantert ikke tatt 3 timer aa finne han....

Veldig sant at skredkunnskap og forsiktighet er minst like viktig som skredsoeker, men det er naa slik saann at mange av oss finner fristelsen for stor og setter utfor steder vi strengt tatt ikke skulle ha gjordt naar pudderet er dypt nok!! Da er det greit aa bedre oddsene litt

har skredkurs på vinterstid..., ei langhelg... var på det i vinter................................

 
Annonse
Annonse
Annonse