dunjakke

hvilken dunjakke bør jeg gå for? har ca 2000 kr å handle for. har sett litt på bergans sin jakke. men er åpen for andre forslag.

skal brukes til friluftsliv generelt og toppturer. så er fordel at den kan pakkes sammen

hva bør jeg se etter ved kjøp av dunjakke?

salomon sin 1080 jakke er ganske feita meita, siden den tåler en del, koster ca 2000,- men skal du ha en lett og fin en som pakkes lett vekk er RAB, Mountain Equipment, men de er gjerne litt dyrere. men hva med en norrøna primaloft jakke, som tåler vann litt bedre, og koster ca 2900,-

det er en jungel der ute, bare å se seg litt om før du velger lijane!

Lol

Her er det vannvittig mye forskjellig å velge i..

Kan oppsummere litt hva som blir de grunnleggende forskjellene på dun og primaloft:

Dun
Fordeler: Lett, varmt, ekstremt lite pakkvolum..
Ulemper: Isolerer dårlig hvis det blir fuktig..

Primaloft
Fordeler: Varmt, isolerer godt selv om det er fuktig..
Ulemper: Tungt, høyt pakkvolum..

Dun deles igjen opp i kvalitet, og det meste ligger mellom 550-850 på målestandarden. Her går det på hvor fin og lett dunen er.. En kan også tenke på litt andre ting:

- Du får dunjakker med vanntett ytterstoff (blir da større pakkvolum og tyngre)
- Hvordan jakkene er sydd har også en del å si på hvor mye varme de klarer å holde på..

Men dun er desverre veldig dyrt og for 2000 kroner kommer en ikke veldig langt om det ikke er salg..

Men til det egentlige poenget:

- Bergans lager rimelige og allrighte dunjakker som funker flott til norsk allroundbruk..

- Ser du bor i Volda og det er jo litt våt nedbør på vestlandet og da kunne det vært aktuelt med primaloft, men jeg anbefaller deg heller dun. Ta heller på en ekstra ulltrøye/fleece om det skulle bli både kaldt og vått..

Noen her som har prøvd årets modell av Hagløfs sine dunjakker til ca 3000kr. Er disse noe å satse på? Virker lette og varme.

Sjekk dunkvalitet. Bør være Gåsedun med fordeling 85/15 eller bedre (dun/fjær). Styrke eller "fillpower" er også viktig. Det bør være minst 600 enten det er europeisk eller amerikansk skala.

Begge disse faktorene, samt stoffet som benyttes påvirker selvsagt vekten. Pertex, Pertex Microlight og Pertex Quantum er bra stoffer å ha på dunjakken.

Forøvrig kan nevnes at Montane Anti-Freeze Jacket er en av de letteste dunjakkene i verden, 400g/Medium.

Får som oftest hva du betaler for..

Du jakker koster det de koster...

Personlig er det tre produsenter som er i verdenseliten når det gjelder Dun.
RAB, MountanHardware -->MW har faktisk membran i sine jakker, som gjør at de er vanntette, vindtett og puster.. på den måten unngår man at dunet blir vått..
Og så vår alle kjente The North Face.

Titt litt rundt på disse, får de til forskjellig dunfyll og priser, men de bruker alle dun/fjær forhold på den høye delen av skalaen. (80/20)

For de som holder til i Oslo så har Anton i Bogstaveien, og etter det jeg husker, OSL i Torggaten et stort utvalg fra disse tre produsentene...

Lol

Hvis vi først skal snakke om hvem som har de beste dunjakkene må vi også nenve Mountain Equipment sammen med de tre andre..

Om du vil ha mykje dunjakke igjen for pengane, ville eg kika på "Mammut Hooded Down Jacket". Eg har brukt denne på Svalbard i to år, og er fortsatt i god stand etter å ha blitt komprimert på en masse toppturar. Denne finn du på www.oslosportslager.no til kr. 1250! Om du vil legge ut litt meir pengar på jakke så er Mountain Equipment eit godt tips.
Helsing utflytta volding!

Joda, dun er bra det. Da jeg hadde vært på toppturer med kamerater som dro opp feite dunjakker og dertil breie glis litt for mange ganger, sprakk det for meg. Slo til på Mammut Hooded down til 1250, men sende i retur - ikke helt finish og passform, men sikkert grei til prisen. Så - dagens røver fra Sportsnett - Mountain Equipment Trango til 2k, normalt 3k - slo til, og har ikke angret. På knallsalget hos Oslo Sportslager nylig kjøpte jeg Rab Neutrino til kånå, fet jakke det også - spesielt prisen:1600,-!! Moralen i visa er at det går an å følge litt med og kanskje gjøre et lite kupp. Forøvrig mange gode poeng i øvrige innlegg. Lykke til, og med ønske om en varm vinter (inni dunjakka..)

kejo fra monsieur scabal eller bokstaveien..

for 2000 spenn kan jeg sterkt anbefale Mountain Equipment Helium Jacket (se på Sportsnett). Ei fantastisk jakke som er lett (400g) og liten sammenpakket så du slipper å vurdere om den skal få plass i sekken. Har brukt min året rundt (sommeren på Sunnmøre er jo ikke så varm...) og gleder meg til å dra den frem på toppene i vintersmile
Lykke til med kjøpet!

Vurderer og kjøpe meg Burton Down jakke.. Noen som har denne eller har noen meninger om denne jakken?

Tror dere dette er en bra jakke til bruk på toppturer og dager i bakken?

Her er linken til jakka:

http://www.burton.no/bysvis.pl?sublistekat=18

Hva er lissom varmest/(best?) av "550-850 på målestandarden" ?

Fillpower skal helst ha så høy verdi som mulig. 850 er veldig bra. Det finnes 900.

Fordeling dun/fjær bør også være høyt tall på dun/lavt tall på fjær. 90/10 er supert...

Lol

I fjor fantes det noe 900 dun, The North Face kjøpte opp alt sammen og lagde noen jakker. Vet at Oslo Sportslager har igjen et par, kanskje Sportsnett også..

I år finnes det ingen jakker med 900 dun...

Har hørt noe greier om at grunnen til det ikke er noen 900 dun å oppdrive er fordi eneste måten man kan lage 900 dun er å plukke det fra levende gjess..

Og det er ikke akuratt humant, og derfor lager de ikke det mer..

Men dette er noe jeg har hørt, kan ikke si at jeg har fått bekreftet det fra "sikre" kilder..

Dette er slikt vi i bransjen ikke snakker så mye om...
(Forøvrig skal ikke dyr behandles humant - selvmotsigelse. Men jeg forstår argumenter mot levendenappingen.)

ACG barrier ridge down jacket er tingen.. Legg på et par hundrelapper så har du jakka du trenger. Ikke for tykk og ikke for tynn og tåler en del vann.


Bøen

ja er den nike jakka bra????
har tenkt til å kjøpe den selv sewink

På Oslo Sportslager kan du nå få kjøpt ei brukbar Nanokjakke til 1899,- Kjempelett, 700 fillpower, boxwall, 90/10 dun, eneste minus er kanskje ar den er uten hette. Tror det er et bra kjøp.

Eg fann ei heilt ok dunjakke på fretex.

 
Annonse
Annonse
Annonse