avklaring? avstemming?

etter lang tids diskusjon og forvirring, er det på tide med en avklaring. plastdingsen nederst på stavene mine heter tydeligvis mange forskjellige ting. her er tre alternativer: kringle, trinse og krans. jeg foreslår en avstemming her på forumet, så får vi avklart dette en gang for alle... altså: KRINGLE eller TRINSE eller KRANS?

En kringle er noe man spiser. En krans er noe man binder (for eksempel av blomster). En trinse er det som er nederst på stavene.

kan jo også være noe man benytter når man skal heise opp noe tungt, ikke sant? dette hjelp jo ikke i det hele tatt.

Kringle???
jaja. Ta ein kik på denne (om det fungerar). Trinse er ordet
http://www.dokpro.uio.no/perl/ordboksoek/ordbok.cgi?OPP=trinse&begge=S%F8k+i+begge+ordb%F8kene&ordbok=nynorsk&alfabet=n&renset=j

dermed er diskusjonen av sluttet. TRINSE er svaret, og etableres herved som gyldig begrep på plastdingsen nederst på stavene mine. end of discussion. finfint.

Hvis man bruker en smule tid på å studere terminologi og ikke minst lingvistikk knyttet til snebetinget monagnering, løper man muligens fort i den villfarelse at synonyme begreper skal være et berikende tilskudd til vårt vesle, usle norske begrepsapparatus. Derfor påminner jeg de herrer og quinder at tage notis av følgende:
1: Trinse er utledet av det sanskritbaserte begrep transustik som oppsto da Rigveda skulle nedskrives. Det hadde seg nemlig slik at de riter som ble fulgt under denne nedskrivingen baserte seg på heftige rotasjonsbevegelser slik at skribenten kom i en slags transe. De sirkulære sporene etter dette ritual ble kalt transutrinsus, mens et sinnrikt bindesystem for å holde skribenten på steady sirkulær kurs ble kalt trinsustrinsus. da romerne senere vanket i de gamle ariers fortspor, adopterte og forkortet de begrepet til trinsus. Senere adapterte de germanse språk dette som trinsé, eller "lose roll" som taljeredderne ynder å kalle en dobbeltrinse spent mellom to tau og en bresprekk. 2: Kringle er noe man spiser. resten av begrepene gidder jeg ikke engang nevne.

har du litt fritid å låne meg?

 
Annonse
Annonse
Annonse