Vinterpose

Jeg har bestemt meg for å kjøpe meg en skikkelig vinterpose. Jeg får gode priser på mammut poser, så valget mitt står vel mellom Tyin 5-season og Denali. Har noen erfaringer med disse? Er den ekstra kiloen Denali veier vært å bære på?

Hvis du får gode priser på Mammut ville jeg gått for Altitude Winter eller 5 season. Dunposer og halve pakkvolumet. Vinn vinn situasjon pluss at dun er utrolig behagelig å ligge i smile

og de veier 2 kg mindre enn Denali, 1 kg mindre enn Tyin!

skal du på langtur om vinteren er ikke alltid dun det beste, selv om det er lett og varmer bra. Mye kondens gir fuktig pose som igjen er en dårlig greie med dun. Hvorvidt du trenger versting posen avhenger av hvor versting turer du skal på, men når du legger deg på de kaldeste vinternettene og de andre i teltene hakker tenner så er du utrolig glad for at du bar på litt ekstra. En god natts søvn er verdt litt ekstra slit etter min mening...

Etter mine erfaringer bør du kjøpe enten tyin 5-sesong eller denali hvis du skal flere uker på tur. Hvis du er under en uke på tur og det er kaldt og stabilt vær, velg dun. En ting er hvor mye vekten er, men spesiellt pakkvolumet er av betydning, og der vinner dunposer suverent. Eneste er jo at dunposen koster 3-4 ganger så mye, og isolasjonen blir dårligere når det er fuktig. Du må vurdere det ut i fra bruksområde, økonomi og kanskje plassen du har i sekken/pulk.

Nå skal det sies at jeg ikke har vært på de kaldeste turene, men jeg kjøpte Tyin 5-seasons og har aldri tatt den med på tur av den enkle grunn at den tar veldig mye plass! Det kommer an på hvor du skal hen og hvor lenge som nevnt ovenfor, men jeg ville ha vurdert å bruke to soveposer. Selv bruker jeg En Ferino dunpose innerst (med komforttemperatur rundt 0) og en gammel Helsport Alta sovepose som tåler noen kuldegrader (husker ikke hva komforttemperaturen er). Dette ble iallfall jeg anbefalt og burde holde til ca -20, men jeg har aldri testa det ned til sånne temperaturer. Når det gjelder fukt og dunposer, så er det vel mulig å bruke fuktsperre? Noen som vet?
Det er helt riktig som nevnt, at dun mister mye av isolasjonsevnen når den blir fuktig, men fordelene er lav vekt, lite volum og suveren isolasjonsevne (i tørr tilstand).


Magnus
 
Annonse
Annonse
Annonse