Skredopplevelse

Hadde en skredopplevelse i helgen som kan være verdt å dele med dere:

Kjørte samme stedet som dagen før i en leside rett over åpen bjerkeskog tenkte ikke engang på at det kunne være skredfarlig, tipper det var 200 meter med 40gr helning før det flatet litt ut og ble mer skog.
Tippet over kanten og vurderte hvor beste linja var: KABOM så var det flak over alt.
Jeg fikk stoppet etter ca 20 meter og skredet fortsatte ca 150 meter til. Skredet var 20-25 cm dypt og 30 meter bredt.
Kunne nok ikke blitt begravd, men føkkings tankevekker uansett: Hadde kjørt der dagen før og vi snakket da om hvor godt feste det var i snøen (noe det var generelt sett), det hadde blåst endel om natten med denne helningen som lehelning og akkurat på dette punktet hadde det altså pakket seg. I samme helning 300 meter bortenfor tok vi en titt på snøen og her var det umulig at det kunne gå skred denne dagen.

KONKLUSJON: Jeg sto helt klart på et dumt sted der skredet gikk (rett under en konkves kant og lehelning), men ihh til å kunne vurdere at det var skredfarlig der krever nitidig og veldig lokal skredvurdering (samme helning like bortenfor virket veldig trygg), en slik nitidig/lokal vurdering har de færreste som kjører ski har mulighet til (dette er vel et av poengene til Landrøes skredterori også?).
Jeg tror og håper at dersom det hadde vært større forhold (=større fjell/lengre fjellside) så hadde vi vurdert anderledes og bedre.

Jeg er velig ydmyk ift dette og prøver ikke på noen måte å si at vi gjorde rett og burde ha kjørt der, men tross alt så var vurderingen om at det ikke var skikkelig farlig her riktig: Fordi skredet stoppet etter 150 meter og ble ikke bredere enn 30 meter (tviler og på at det kunne blitt særlig bredere da det gikk over en slags kolle-form) og av det skredet som gikk så kunne jeg antagelig ikke blitt begravd.

Dette ga meg en skikkelig tankevekker om hvor vanskelig det er å vurdere skredfare.

...det er egentlig helt utrolig at ikke dette skjer oftere....
folk tar ofte sinnsyke risikoer på ski, ofte uten å tenke over det. har sikkert gjort det selv også.
tenkte på økende skredfare i helga da vinden pakka snøen, men gutta sa "neei, ingen skredfare...."

...og det som er virkelig skremmende er at mange mener de ikke trenger å lære om skred eller trenger skred-sikkerhetsutstyr fordi de ikke skal kjøre i skredfarlig terreng.

Ignoranse er det aller farligste ift sked!

noe om skred og skredfare, kan du heller ikke vurdere om terrenget du ferdes i faktisk er skredfarlig....
Ergo, kjører du utenfor oppkjørte tilrettelagte løyper, må du ha en viss form for skredkunnskap. Kjører du litt i skogen i Hafjell trenger du ikke være ekspert, men du bør vite noe om hva dette faktisk går ut på.

 
Annonse
Annonse
Annonse