Shelltyper

Kan noen forklare en stakkar uvitende forskjellen på de mange typer "shells" i jakker? Jeg fant ikke noe som forklarte alle sammen.

Jeg har sett benevningene:
shell
softshell
hardshell
comfortshell
...og det er bare på Norrøna.For alt jeg vet finnes flere også.

Hva i all verden er forskjellen?

"Shell" oversettes med "skall"; altså harde og myke skall, ettersom hva de egner seg til av vær og føre.

Hard shell: Vind-/vanntet ytterlag.
Soft shell: Vindtett, gjerne vannavstøtende ytterlag for godværsdager. Kan med hell brukes innenfor et "hard shell" når det er drittvær.

Gore Tex Soft Shell: Variant av XCR, men med flosset, mer komfortabel innside.
Gore Tex Pro Shell: Det nyeste og antatt beste membranet fra den kanten.
Gore Windstopper: Vindtett membran, mye brukt i fleece-produkter.

For å forvirre deg ytterligere har du et tilsvarende utvalg av forskjllige membraner hos mange andre produsenter enn Gore, alle selvfølgelig med egne (merke-)navn.

Hard shell: "hard skall" uten isolasjon som puster og skal være en barriere mellom deg og elementene. Som nevnt både vanntett og vindtett.
Soft shell: "mykt skall" for når været ikke er så ille og du kan ofre vanntetthet for mye bedre pusteegenskaper.

Hard- og softshell er ikke trademarks eller noe sånt, men bare hverdagsnavn på to typer plagg man bruker i den moderne måten å kle seg i lag på lag på lag.

Gore-Tex ProShell: trelags laminat og høyeste standarden til GT. ProShell beskrives ikke så mye selve membranen som at det skal brukes nylon både på utsiden og innsiden av jakka for maksimal slitestyrke. Puster, men dårligst av alle GT-membranene.

Gore-Tex performance shell: også trelags eller to-og-et-halvt-lags laminat hvor innerstoffet kan være av mykere og tykkere materialer. Hvis den har nettingfor eller noe så er det to-og-en-halv.

Gore-Tex Softshell: Mykeste ytter- og innerstoff. Kjennes ut som softshell men er det ikke!! Det er en tett GT membran i disse plaggene, og de puster som ei hvilken som helst annen GT-membar og altså IKKE like bra som softshell. Er vanntett.

Gore-Tex Paclite: Tolags membran for å spare vekt

Ok, takker. smile

Hvor havner da "comfortshell"?

Under kategorien "dårlig markedsstrategi"...

I praksis er det liten til ingen forskjell mellom Performace shell og Comfortshell. Comfortshell har gått ut av GTs rekke nå, så jeg regner med det er Performance shell som overlapper.

Det viktige er uansett at graden beskriver heller ytter- og innerstoffet enn selve membranen mellom! GT lager virkelig haugevis med forskjellige membraner, og de brukes mer eller mindre om hverandre ettersom slitestyrke, vekt og komfort vurderes mot hverandre.

Skulle tro at comfort og performance havner på samme nivå, kanskje like under, gamle XCR. Godt nok for de fleste =)

Sitat Peddyslate:
Under kategorien "dårlig markedsstrategi"...

Bra kommentar, Peddyslate.

Gore-Tex har klart å rote seg selv inn i et virvar av ulike betegnelser på de ulike membranene sine, idet de har byttet de fleste gamle betegnelser, men beholdt noen.

Ikke rart folk blir forvirret.

For øvrig er det du (og Captain Slow) listet opp av GT-membraner helt riktig.

Hva i all verden er forskjellen?

Du mener vel forshellen...?

Comfortshell er stort sett akkurat det samme som (GT)SoftShell. ProShell er som nevnt over "toppmodellen" av GT membranene, men den puster bedre (ikke dårligere) enn de andre. For å lage enda mer forvirring er det som tidligere ble kallt XCR nå stort sett det som nå kalles PerformanceShell

(Denne tråden greier jeg ikke holde meg unna...)

Må bare få rose folk for oppklarende informasjon!

Om noen ønsker å lære mer, anbefales GTX' egne hjemmeside: www.gore-tex.com

Der finner du også bra tips til vedlikehold av produkter med GTX- og WS-membraner!

-Også må jeg bare få dele et lite hjertesukk...:

Alle snakker om PUSTING meg hit og PUSTING meg dit... Nå har jeg saumfart alle mine GTX-, WS- og fleece-plagg, uten å ha funnet noe som minner det minste om lunger... Veit det kanskje er flisespikk', men kan man ikke bare bruke det gode og beskrivende ordet "VENTILERE"?? -for det er nemlig det det handler om!!

*SUKK*

Dessuten er det dårlig gjort av GT å kalle en laminat for "softshell". Det finnes riktignok ingen standard for hva softshell faktisk er, men de aller aller fleste forbinder det med jakker som ventilerer mye bedre enn membranjakker med den tradeoff at de ikke er vanntette. Når så GT lager en standard hvor de bruker en membran som i alle andre GT-laminat, med eneste forskjell at ytterstoffet er tykkere og mykere så er dette misvisende og vil lede til mange nedsvetta og søkkblaute turfolk som mer eller mindre er blitt lurte..

Altså: GT softshell er mer komfortabel enn andre GT-laminat, men er IKKE det man vanligvis tenker på med "softshell"..

Jeg må få skryte litt av GT softshell. Kjøpte en i høst, og det er den desidert beste gore-texjakka jeg har hatt til "vanlig" bruk, dvs ikke ekstrembruk som klatring eller topptur i snøstorm. Myk og lett som en vanlig vindjakke, ventilerer bra og holder regnet ute. Etter jeg kjøpte den har jeg ikke brukt de vanlige softshelljakkene mine, de tåler jo ikke engang yr før man blir våt.

Ellers vil jeg tro at det er "for mange" som kjøper hardshell (pro-shell) i den tro at det er best of the best. Det er nok best til sitt bruk, men som en allroundjakke som holder vind og regn ute er nok andre ting like bra, og mye mer komfortabelt. F.eks. ville jeg trolig valgt Narvik Comfortshell foran Lofoten dersom det kun var til heisbruk.

Synes forresten det er for lite bra jakker med nettingfor der ute, har hatt sansen for det.

Alt til sitt bruk smile Nettingjakker gjør jobben i heis og på dagsturer. Kanskje hytte-til-hytte hvis man blir lenge nok til å få tørka de ordentlig.

Jeg personlig styrer unna både GT softshell og nettingfor av samme grunn: stoffet/nettingen holder på alt for mye vann! Det blir tungt, kaldt og ventilerer dårligere. Med netting har jeg opplevd at fuktighet fryser fast i nettingforet på innsiden! Skal sies at dette var på lengre tur i Øst-Finnmark dog.

Men har man ikke så strenge krav så kan og bør(!) en spare seg for en tusenlapp eller to på å la være å kjøpe proshell og heller vurdere softshell eller tolags laminat med nettingfor.

Alt til sitt bruk. For folk som skal ha en "byjakke" eller en jakke som stort sett bare brukes i heisen og på korte turer er en GT SoftShell jakke genial. Tykkere, lunere, mykere og litt varmere enn en ProShell jakke. Dersom du skal ha en turjakke får du som nevnt over problemer med fuktighet og frost, og da er ProShell en bedre løsning.

Jupp! Kanskje det er bedre å fokusere på hva man klarer seg med istedenfor å skape et hysteri om at alle må ha proshell... Comfortshell eller tolags med nettingfor duger til de fleste. Er ikke så lenge siden alle gikk rundt i bomull med ei regnjakke i sekken og var fornøyd med det..

Sitat leug&mjuk:
(Denne tråden greier jeg ikke holde meg unna...)
Må bare få rose folk for oppklarende informasjon!
Om noen ønsker å lære mer, anbefales GTX' egne hjemmeside: www.gore-tex.com
Der finner du også bra tips til vedlikehold av produkter med GTX- og WS-membraner!
-Også må jeg bare få dele et lite hjertesukk...:
Alle snakker om PUSTING meg hit og PUSTING meg dit... Nå har jeg saumfart alle mine GTX-, WS- og fleece-plagg, uten å ha funnet noe som minner det minste om lunger... Veit det kanskje er flisespikk', men kan man ikke bare bruke det gode og beskrivende ordet "VENTILERE"?? -for det er nemlig det det handler om!!
*SUKK*

strengt talt tror jeg prossessen heter diffusjon,
men jeg har heller ikke funnet lunger noe sted i jakka mi, jeg hellerwink

Starten på tråden er jo fornuftig!

Men; det er jo så mange her på Fri Flyt som er mer opptatt av hvordan klærne ser ut; og, ikke minst hva som er kult (nei ikke forsøk å forkløar meg noe annet). Har selv benyttet bommullsanorakk i mange år, ikke nå nei, men det er grunnet at anorakken er utslitt.

Shell meg her og Shell meg der cool

Ja; alle har vel nå forstått at jeg er gammel. Mange av dere har driti på draget om 10 år cool

Sitat The Animal:
... Mange av dere har driti på draget om 10 år cool

Hva mener du med dette?

Sitat henrikh:

Sitat The Animal:
... Mange av dere har driti på draget om 10 år cool

Hva mener du med dette?

Mulig jeg tar feil, men jeg tipper at Animal mener at mange av oss driter oss litt ut med pengene vi bruker på fancy skallbekledning.

At vi øser ut penger på dyre tekniske klær, som vi i realiteten ikke alltid behøver for å nyte skisport.

Hvis dette er hva han tenkte på, så er jeg egentlig ganske enig. (Selv om jeg er litt utstyrshore, og trives bra med Dermizax og Gore Tex-membranene i klærne mine...)

Men MÅTTE jeg hatt de...?

Nei...

Var det så vanskelig å forstå da?

Shell meg her og Shell meg der! Om 10 år har noen av dere oppdaget hvor liten betydning skalltyper har!

Jeg så ikke innleget ditt "tb77" før jeg svarte, men du beskriver helt riktig hva jeg mente smile

Jeg holder en knapp på Euroshell.
Det gir ekstra bonus på pølsemeny.
Viktig med energi når man skal til fjellsgrin

 
Annonse
Annonse
Annonse