Ryggskinne og sekk

Lurer litt på å skaffe meg ei ryggskinne, men spørsmålet er om det er nødvendig når en bruker sekk? Går stort sett bare på toppturer.Sånn som jeg ser det blir det vel mye og drasse på til fjells, med både ryggskinne og sekk.

enig med dine betraktninger. Har selv en ryggskinne, men bruker den stort sett bare i anlegg. Synes det blir litt for mye pes på topptur. En sekk gir selvsagt ikke like god beskyttelse, men som regel føler jeg det er godt nok. Må heller vurdere litt fra gang til gang med tanke på lengde og bratthet på turen.

Eg traske rundt på alltid med ryggskinna og sekk. Tenke ikkje over at eg har den med. Og syns ikkje d er nåke problem med begge to.
Og viss du har ein metall spade i sekken trur eg ikkje den e d besta å få i ryggen uten skinna ved eit fall wink

sekk med ryggskinne integrert.

Finnes mange snedige løsninger fra flere sekk produsenter som dekker både sekk og rykkskinne behovet. dakine feks har en del modeller med ryggskinne.

Har i et par år nå kjørt med Ortovox toprider med integrert skinne. Veldig behagelig både å gå og kjøre med, begrensningen er kun at den er litt liten og at du ikke har plass til alt stæsjet du trenger på en lengre topptur. Oppsiden er at den bygger lite og dermed slipper å sitte med rumpa helt på kanten av stolheisen.

En fullpakket topptursekk gir da minst like god beskyttelse som en enkel ryggplate...!? Selv bruker jeg plate i anlegg eller dersom jeg kun har liten sekk (spade, søker, stang pluss litt), men på topptur med litt ekstra stash og kanskje dunjakka i sekken utgår platen. Spaden pakker du uansett ytterst på sekken, så den er neppe noe problem (1st line of defense...). Ellers så er det greit å tenke gjennom hvordan man pakker sekken – stegjern innerst mot ryggsøylen er neppe en slager. Sekken min har i alle fall holdt unna flere harde fall – myk som pudder smile

En som selv har brukket ryggen – med ryggplate, uten sekk!

Lol

Hvis ryggen din i sekken din er så stiv at den kan ta av for et fall har du kjøpt en dårlig sekk!

Videre er jeg enig med de andre:
-Sekk alene holder i MASSEvis!
-Spade i sekken stiver av sekken ytterligere, helt topp
-Pakk sekken riktig

Kjøper du ryggskinne MÅ du passe på at den sitter helt som den skal, du må også etterse den flere ganger i løpet av dagen. En ryggskinne som ikke sitter riktig på gjør ingen nytte!

Remmene som fester sekken til kroppen din blir relativt fort revet av hvis du blir tatt av et skikkelig skred. Da er du relativt ubeskytta uten ryggplate.

Jeg går uten på vei opp(hekter den utenpå sekken), men spenner den på når jeg kjører ned fjellet.

Godt poeng, men skred vet vel neppe om du er på vei opp eller ned...!?

Jeg er enig med alle som sier at sekk med litt mer enn bare spade og søkestang er mer enn bra nok. Bruker ryggplate i annlegg, men bare sekk når jeg er på topptur.

Og sekk, ryggplate og skred. For det første tror jeg ikke at en sekk blir veldig fort revet av under et skred. da har du i så fall kjøpt en dårlig sekk. Det er riktignok et poeng at man skal prøve å få av seg sekken om man blir tatt av et skred (noe som ikke er så lett). Og sjansen for at et skred går må være minst like stor på vei opp som på vei ned. Du kan kanskje gå mer på rygger og steder hvor det ligger lite snø, men de gangene du går i skredbanen så er du like utsatt om ikke mer. Går man for eksempel med skiene på ryggen er belastningen veldig mye større på snølaget enn om du hadde kjørt nedover.

Jeg er enig med alle som sier at sekk med litt mer enn bare spade og søkestang er mer enn bra nok. Bruker ryggplate i annlegg, men bare sekk når jeg er på topptur.

Og sekk, ryggplate og skred. For det første tror jeg ikke at en sekk blir veldig fort revet av under et skred. da har du i så fall kjøpt en dårlig sekk. Det er riktignok et poeng at man skal prøve å få av seg sekken om man blir tatt av et skred (noe som ikke er så lett). Og sjansen for at et skred går må være minst like stor på vei opp som på vei ned. Du kan kanskje gå mer på rygger og steder hvor det ligger lite snø, men de gangene du går i skredbanen så er du like utsatt om ikke mer. Går man for eksempel med skiene på ryggen er belastningen veldig mye større på snølaget enn om du hadde kjørt nedover.

Jeg kjører alltid med ryggplate, uansett. Har blitt så vant med å ha den på at den ikke merkes. På toppturer tar jeg den av og til av hvis det blir for varmt. Enkelt å feste den utenpå sekken, og greit å ikke ha gjennomvåt plate av svette når du skal kjøre nedover. Det kan bli kaldt.

Om sekk er like bra som plate blir veldig vanskelig å si noe generelt om. Selvsagt kan en sekk ta imot like mye støt som en plate. Den kan til om med ta imot mer fordi den bygger ut fra ryggen i mye større grad en plate. Alikevel kan plate være helt avgjørende hvis du har uflaks, selv om sekken er på plass. Konklusjonen blir at både plate og sekk vil gi ultimat beskyttelse ved maks uflaks, men at det i mange tilfeller kan holde lenge med bare sekk.

En av de tingene jeg liker best med plate er at den varmer veldig godt på ryggen. Dermed blir musklene gjennomvarme, noe som gjør de mer i stand til å tåle fall, trykk og smeller. Med ryggplate og hjelm har du en veldig billig forsikring mot vitale hode og ryggskader. Jeg er ikke interressert i å ødelegge hverken rygg eller hode og på den måten aldri få kjørt med brett. Selvsagt kan man aldri gardere seg mot alle farer og skader, selv med hjelm og plate, men man er hakket bedre rustet enn å kjøre uten. Bare spør han som braste inn i steinura på Stryn for et par år siden. Uten ryggplaten hadde han ikke hatt følelse i beina idag.

Snakker kun for meg selv, men liker å velge en mindre skredutsatt rute på vei oppover.. Er det skredutsatt på vei opp tar jeg selvfølgelig på platen og er beredt for det verste, men stort sett klarer man å finne en "rygg", forblåste steder osv. hvor det ikke er så mye snø. (I alle fall sen-vinter og vår da det er mest vanlig med toppturer for min del)

Når jeg begir meg ned fjellet har jeg pudder i hovedfokus og ser derfor på ryggplate som et must HVIS sekken skulle bli revet av, for det KAN skje hvis monster flakskredet skulle hilse på. I tillegg skal man jo også som det har blitt nevnt, uansett prøve å kvitte seg med sekken hvis man blir fanget i snø og is massene.

smile

Ved mindre du har en sinnsykt stiv sekk og/eller har stappet den sprekkeferdig av klär kan den aldri erstatte beskyttelsen du får av en ryggskinne. Ryggsekken tar av for stöt, men fordi den er myk vil den i liten grad fordele trykket. Spaden og sökestangen stiver åpenbart av, men dekker bare et lite område. Det betyr at dersom du blir slengt med ryggen först mot feks. et tre eller en stein vil det trykket som "slipper gjennom" polstringen treffe et svärt begrenset område av ryggraden. Ryggplaten er derimot designet for å spre energien fra anslaget over et större område, hvilket er helt avgjörende fordi ryggraden er svärt sårbar for direkte stötbelastninger. Bladet på spaden som er helt stiv dekker riktignok et stort område, men dette er så stivt at du får et skarpt knekkpunkt ovenfor og nedfor området det dekker. Effekten av dette blir som å pröve å knekke et kosteskaft; Det skal godt gjöres å knekke det med bare hendene, men tar du god fart og knekker det over kneet lar det seg gjöre.

Hvis noen önsker en demonstrasjon av forskjellen i beskyttelse mellom sekk og plate foreslås fölgende: Pakk en vanlig topptursekk med det du vanligvis har med, sett den med ryggen mot veggen med en pakke ukokt spagetti tapet fast til ryggen og gi sekken et saftig rapp med et balltre. Gjenta forsöket med en ryggplate og se hvilken pakke som har blitt mest ödelagt.

Kombinasjonen sekk og plate er anbefalt. Orker du bare en av delene er det ryggplate som beskytter best. Sikkerhetsutstyr er som en forsikring; du håper du ikke trenger den, men hvis det smeller er den god å ha. En bilforsikring er dyr og du kjöper den ikke fordi du har tenkt vrake bilen, en ryggskinne er varm og litt ubehagelig og du kjöper den for å slippe i havne i rullestol den dagen du er på feil sted til feil tid. Bruker du den i tillegg til mer enn å imponere småripsene i varmestua har den en j.....g bra effekt.

Mener å ha lest et sted her at ryggskinne og Osprey Switch ikke er så veldig kompatibelt..?

Finnes det èn eller flere ryggskinner som funker sammen med denne sekken? Det er en 25+5 Switch.
Kan vel nevnes at jeg er bare 170 cm høy også.

ryggskinne er lurt uansett. det er jo ikkeno problem å ha den under sekken. eventuelt kan du kjøpe sekk ned innebygd ryggskinne. jeg har sett det før. en vanlig sekk beskytter litt men ikke hvis gen er uten spiler i ryggen.

Jeg skulle kanskje ha postet dette i en ny tråd, men prøver likevel.

Jeg vil altså vite om noen her inne har erfaring med en ryggskinne som fungerer sammen med Osprey Switch 25+5.

Ryggskinne er lurt selv om du har sekk! sekken har ikke like stor sikkerhet som en ryggskinne. du føler deg tryggest med en plate, å da blir kjøringen med en gang mye bedresmile

Informerer kort om at ryggskinne i vestutgave fra Scandinavian IKKE funker. Fjordårets sesong ble avsluttet med skinna forskriftsmessig festa på ryggen 2. juledag. Det gjorde vondt leeeenge.
Når du skal i sjappa å skaffe skinne så pass på at den ikke er for behagelig. Veldig løs og ledig er ikke kompatibelt med god beskyttelse. Jeg har gjort flere liknende tryn med sekk, og kommet fra det bare med skrubbsår på nesa. Har allikevel tro på at en skikkelig stiv skinne er bedre enn sekken. De fleste stive sekker er så små at du er nødt for å pakke dem helt feil for å få med deg alt. -men de er kule...

I et skred burde man kvitte seg med sekken, jeg lurer på hva begrunnelsen er for dette? Jeg vil ihverfall ha min på lengst mulig selv når det ikke står ABS på den smile

Og til svar på innlegget må jeg si at en skinne støtter opp mer med vridninger bakover enn en skisekk som i prinsippet bare gir en ekstra polstring. Jeg bruker ikke konsekvent skinne på toppturer, men når det skal dras på er den alltid med. Nå drar jeg sjelden på så jeg sparer ofte de ekstra grammene wink

 
Annonse
Annonse
Annonse