Reise til Chamonix

eg og 4 kompiser (skientusiaster) ska til chamonix i vinterferien. Noen som har vært der som kan anbefale steder og stå offpist i. Hvordan er snøforholdene i midten av februar.

Dere burde glede dere! smile Var i Chamonix 1 uke i mars i fjor og det var utrolig bra der! Når det gjelder snøforholdene så skal det være bra i midten av februar, men det varierer fra år til år.. Vi var heldig i fjor fordi det var et enormt snøfall de siste dagene før vi ankom Chamonix, så kom fin været.. Da hadde vi masse pudder og mye sol..
Steder som er bra for offpist er flere: Vest siden på Les Grands Montets (der kan man finne mange spennende off-pist ruter) Så har du jo Aiguille du Midi toppen som er 3842 meter høy. Der kan du finne bra ruter ned breen Vallée Blanche.(fallhøyde ca 2500 meter). Men lei en guide til å finne passe utfordrene rute til dere og som er kjent i forhold til bree sprekker..

I tillegg kan man finne fin off-pist i gå avstand fra løypene når det har vært snøfall. Vær tidlig ute for folk er ivrig etter å komme seg i urørt snø!

Kan vel kanskje legge til at det er veldig lite anfalt å kjøre den ruta uten guide. Vi gjorde det, men heldigvis var det andre folk der vi kunne følge etter, ellers hadde vi sikkert vært der enda.

..en ting som gjelder. Stå opp tidlig!
Eller ta bussen til Courmayeur, Italia rett over grensen. Der er det svært få som kjører pudder..

var fire stykken som var i Chamonix i slutten av januiar i år. Skiforholda var overraske gode selv om det var en stund siden sist snø fall. Dessverre led nok off piste muligheten under dette da det ble skare og skavler. Eier av chaleèt vi bodde på viste oss heldigvis noen mere bortgjemte plasser utenfor løypene. Og de som er kjent vet hvor det er bra å stå hvilke dager, fordi forholdene avhenger mye av vindforholdene og Chamonix er et veldig smalt (etter norsk standard) dalføre. Vinden stoppet gondol heisene noen ganger for vår del. Faktisk en hel dag på det verste, men da fikk en gratis heiskort (evnt refundert) i andre enden av chamonix dalen. Var mildt i denne perioden, og da det nesten regnet i chamonix prøvde vi å dra gjennom mt blanc tunnelen til italia og fant mye ny snø der. Desverre var det veldig mildt også her og tunge forhold. Men moro likevel.
Har i alle fall et tips som funka for vår del (ikke noe must): leiebil. Kosta ikke all verden fordelt på 4 og ga oss så mye frihet til å dra dit vi ville (Chamonix er som sagt en langstrakt dal), når vi ville.
Have fun.
Henning

å være der mer enn en ukewink

Dra til Le Tour innerst i dalen og ta deg helt til toppen i den øverste stolheisen. Derfra tar dere transportstrekket rundt Domaine de Balme, og dere kommer til gondolen som kommer opp fra Valloricine. Litt lenger borte vil dere komme under en stolheis som kalles Les Esserts, kjør til bunnen av denne og ta den opp. På vei opp har dere fin sveitsisk lerkeskog på venstre side. Her er det som regel veldig bra både under og etter snøfall. I tillegg er det en fin plass å være dersom det er skodde eller tåke (det er det ofte i dalen) siden det er skog. I tillegg er det som regel lite folk der. Bare ikke kjør for langt fra heisen da det er lett å komme for langt ned..

Etter stort snøfall er det bra i alle de fire store områdene i dalen. Grand Montets er nok det beste og største, men også det med mest folk. Jeg ville tatt turen til Flegere og tatt L´Index heisen til toppen av fjellet. Derfra traverser ut til venstre (skiers right) og over en liten bakketopp. Nede i dalen dere da har foran dere har jeg hatt mange fine pudderstunder....

Skaff dere et kart på forhånd og studer dette litt. Vær obs på skredfaren (flaggsystem) og allier dere gjerne med noen som har peiling der nede (man kan se på de at de er skibomser). Og får dere sjansen, kjør Valle Blanche ned fra Aguille Du Midi, MED guide!

God tur (skulle ønske det var meg).

Pas de Chevre er en klassiker visstnok.

Sjekk freeride.nu

Var der en lang periode i fjor og dere er utrolig heldige som skal dit. Problemet der, som mange har sagt, er at det er mange om benet. Dere må opp tidlig og kjøre på tidlig for å få noe av det som er lett tilgjengelig. Ellers kan det anbefales å leie guide og ta offpiste turer på bre. det finnes utrolg mange turer i området om man har utstyr til det(feller og evnt tau og stegjern). Kan anbefales på det varmeste! Vær forsiktig med skred og breer. Som sagt er forholdene veldig varierende. Var en lang periode i jan/feb uten snø i fjor og siden dumpet det masse. Er froskjellig fra år til år. Bare å håpe man er heldig! God tursmile

Har vært der to ganger, og kjørt bren begge gangene. Siste gang var i 2002, hvor en i følge datt ned i en bresprekk.

Man kan si at det ikke var hans tur til å reise bort -

alt startet slik:
Alle hørte et rop, i det han satt stavene i snøen, skiene og han forsvant bakover, og tuppene slo rett inn over øyet (to kutt). Han havnet på en hylle 10-15 meter ned - og kunne faktisk ikke se bunn sa ha. Så da var det full aktivitet med Guiden, og frem med tau. Guiden var noe ny og gjorde en stor feil ved å dra over skiene. Vips - tauet røyk 3 m fra åpning, og ned bar det igjen. Nok en gang traff han den ene kanten. Heldigvis ble helikopter så tilkalt og han ble dratt opp.

Må innrømme at det var rart å dra på afterski med han senere...

Ellers, er Chamonix enten veldig bra eller veldig dårlig. Er det lite snø, er det heller trist der.


Mvh.
Klaus Andreassen
Frilanser

takk for innleggene skal ha det i bakhode. har visst kommet noen dumper så regner med pudderføre.

Hvis du vil ha litt inspirasjon så filma jeg litt da jeg var der i 2000 i bra snøforhold. Det er ikke en skifilm som går inn i historiebøkene, men du får jo sett noen interessante steder å kjøre, og det er jo alltid fine fjell i bakgrunnen smile Gutta med de små droppene på slutten er ikke noen av oss, det er fra en freeridekonkurranse der nede...
http://pogostick.net/~joar/filmer/chamo2000-768.wmv

 
Annonse
Annonse
Annonse