Privat vern?

Har jeg lov å stille meg ved et hopp i et skianlegg å fotografere folk som hopper, for så å legge bildene på nett? Var i Bavallen på Voss i dag og tok litt bilder. En del ble ganske god, men kan jeg bare legge bildene på nett uten å snakke med de jeg tok bilder av? Hvis noen var i Bavallen i dag å hoppet, ta kontakt...

Et omdiskutert spørsmål som ikke egentlig finnes helt klare regler for. I utgangspunktet er det ikke noe ulovlig i å ta bilder av personer i det offentlige rom, og spesielt ikke offentlige personer. Likevel skal du være litt varsom med å bruke identifiserende bilder uten å ha snakket med vedkommende. Bruk av bilder i annen sammenheng enn den opprinnelige bør du også styre unna hvis du ikke har klarert med avbildede på forhånd.
Du må nok vurdere litt selv, hadde du likt at noen bare tok bilder av deg og la dem ut på et lugubert nettsted?

Som oftest ser de som hopper at det står noen og tar bilder. Hvis de da føler seg ukomfortabel er det ikke verre enn at de tar kontakt med deg og spør hvem du tar bilder for, og hvordan du skal bruke dem.
Hvis du får et flott bilde som du kunne tenkt å bruke til flere formål, ville i hvertfall jeg (hvis du tok bilde av meg) lyst å vite at du skulle bruke det. Det er en del av fotografens jobb, klarere og skaffe informajson om komponenter og perosner på bilder.

I journalistikken heter det at bilder av identifiserbare personer skal navngis med fornavn, etternavn og alder.

Men for å få gode bilder må du uansett samarbeide med den du fotograferer, det innebærer at du må snakke med vedkommende, og dermed vet han/henne at du tar bilder og skal bruke dem.

Hvor i bavallen er det du tar bilder av folk som hopper? Får du ikke mye bedre bilder på slettafjell eller Horgaletten?

Jeg mente Slettafjellet. Trodde det var det samme... Sto ved nederste hoppe...

Hei! Sølv har eg lært i frå min fotolærer, at i det offentlege-rom kan ein ta så mange bilder ein makter. Men denne lova gjeld bare Norge. Ein kan lett bli saksøkt om ein tar bilder offentleg andre stader som t.d. Frankrike. Eg er einig med Eivind at det er ikkje så bra med identifiserande bilder flytande rundt...

dette var en tanke som egentlig aldri har slått meg, selv om jeg har tatt en del bilder oppigjenom...

nå er ikke dette en stort problem her jeg holder til fordi alle kjenner stort sett alle, men det er ikke alltid jeg er her hjemme

man skal ikke dra alle over en kam, men i det store og det hele så er det vel heller få som ikke vil få publisert fete bilder av seg selv hvor det enn måtte være..

bare de ikke blir brukt på en måte som kan virke støtende for vedkommende

 
Annonse
Annonse
Annonse