Nybegynner - hva burde jeg velge?

Vil bare begynne innlegget mitt med å si at jeg er helt amatør, så ta det for det det ergrin
Har begynt å ta en [url=http://www.flickr.com/photos/espenmyren/show/]del bilder/url]
, men har til nå bare brukt et kompakt-kamera. Ettersom jeg vil ha mulighet til å stille inn lukkertid osv. kunne jeg tenke meg et digitalt speilrefleks kamera (hva er egentlig fordelene med dette?). Hvilket kamera er fornuftig å begynne med? Evt hvilket objektiv?

Hehe. Litt knot med linken. Men her er den.

Hmm.. Kommer an på hvor mye du vil legge i det da... Og hva dul vil bruke det til...

Skal du ta actionbilder er det en fordel med et litt raskt kamera, slik at du slipper å bomme på de feteste bildene. Der er jo Nikon D300 (ca 9500 på Foto Knudtsen PRO) et godt alternativ, som samtidig har god kvalitet, fint å jobbe med rent anatomisk, og er et kamera som tåler mye (http://www.idg.no/pcworld/article88098.ece).

Men du kan alltids gå for et litt billigere og, du får veldig mye bra for en billig penge for tiden, og da har du penger til for eksempel vertikalgrep (bra med ekstra batterikraft), bedre objekter osv.. Har litt erfaring med Canon sine 350D og 450D, men mener Nikon sine i samme prisklasse er hakket bedre...

Håper jeg ikke forvirrer deg (veldig) mye mer nå..!

Hm. Var veldig mye bra info i det svaretwink
Vil du anbefale å kjøpe et bra kamera brukt, eller kjøpe et nytt kamera til tilsvarende pris som det brukte? Slites et kamera fort?
Vet det blir mange spørsmål som kanskje virker dumme. Men lærte en gang at den eneste måten å lære påsmile

på www.bhphoto.com kan du får brukte kamera/linser som er så godt som nye. Har de karakteren 9 f.eks så er de boksfreshe som det heter. Var billig der for noen måneder siden, men i disse dager med høy dollar er det nok ikke like billg. Uansett en meget bra nettbutikk som har alt du er ute etter.

Er nok ikke noe dum idè å kjøpe brukt nei.. Lanserers mange nye modeller for tiden, og er mange som bytter ut utstyret sitt. Selv kjøpte jeg nettopp brukt objektiv, og sparte en tusenlapp der....

Kamera slites som regel ikke noe særlig fort, med mindre de brukes i veldig harde forrhold.. Linser slites enda tregere, og varer som regel lenge..!
Du kan se på fotopia.no foto.no eller finn.no.. Mye å finne over alt, og visst du er litt ofte inne å sjekke kan du fort komme over en superdeal...

1. For å leite etter informasjon om kamera, og for å få full oversikt over alle tester, pris i nettbutikker, erfaringer og anbefalinger etc, kan du ta en titt på http://www.akam.no. I forumet der vil du også lett finne mye bra tips og få svar på det du lurer på.

2. Bruktmarkedet på http://foto.no/cgi-bin/bruktmarked/index.cgi er et bra sted for å finne brukt utstyr. Det gjelder både kamera og objektiver. Kamerautstyr varer lenge, men legg merke til at bildebrikken på digitale speilreflekskamera (dSLR) ofte blir støvete/skitten etter mye bruk, og å få det renset hos f.eks. Nikon koster over 1500kr. Så det kan være lurt å høre om bildebrikken har vært renset eller om den er skitten...

3. Som første objektiv vil jeg anbefale et lyssterkt zoomobjektiv med hovedvekt på vidvinkel. F.eks. hvis du finner noe á la 17-50mm f/2.8 eller liknende (til et typisk Nikon eller Canon-kamera med cropfaktor på 1.5-1.6). Men valg av objektiv er naturligvis avhengig av hva du skal bruke kameraet til - skal du ta skikjøringsbilder på avstand trenger du mer tele (200-300mm) mens hvis du skal ta nærbilder eller bilder med natur som bakgrunn vil det være kjekt med vidvinkelen.

4. Hvis du leiter litt rundt blant bildene på http://www.foto.no og finner den typen bilder du liker, kan du ofte lett sjekke hva slags brennvidder og blenderåpninger fotografen har brukt på disse. Kanskje det kan gi en pekepinn på hva slags objektiv du trenger.

PS. Generelt er det tryggere å kjøpe objektivene brukt enn å kjøpe selve kameraet brukt. På objektiv er vanligvis alle eventuelle skader godt synlige på utsiden, og ser objektivet pent ut er det bra sannsynlighet for at objektivet er strøkent også innvendig. For kamerahuset er det litt vanskeligere å sjekke, og det er kjekt å ha kvittering (uansett om du kjøper nytt eller brukt) i tilfelle noe går istykker.

Sitat anderfo:
..finner noe á la 17-50mm f/2.8 eller liknende..

Hm. Tydelig mange uttrykk å lære seg her.wink
Hva betyr dette?

Når man oppgir tall i forbindelse med optikk i mm, er det brenvidde det er snakk om. Dette er lengden på objektivet, kort fortalt. Det vil si hvor mye zoom det er på objektivet. Et objektiv med lav vidde er et vidvinkel opbjektiv (Typisk fra 8mm til 17-18mm). Jo høyre mm jo nærmere kommer man motivet. Samtidig krever høyere mm tall stabilistator og mer lys, og de blir ofte derfor dyrere.

F-tall (som nevnt f/2.8) er blendertall. Det vil si hvor "åpent" objektivet er, og hvor mye lys som slipper inn. Jo LAVERE f-tall jo mer lys, men mindre dybdeskarphet. Lave f-tall gjør at du kan ha raskere lukkertid, siden mer lys kommer inn, men at bildet ikke blir skarpt helt fra kamera og uti horisonten. Funker fint for å ta portretter ol da bakgrunnen blir uskarp. Jo høyere f-tall, jo mer av bildet blir skarpt, men da slipper en og inn mindre lys. De fleste objektiver har blender som på det største (laveste f-tall) er på 3,5. Lavere tall blir dyrere.

Selv har jeg nettopp kjøpt et Tamron 17-50mm objektiv. Altså et zoom-objektiv med litt vindvinkel på 17mm, og litt zom på 50mm, som ligger på f/2.8. Altså veldig lysskarp. Et veldig gunstig og skarpt objektiv til 3400 ca.. wink Absolutt å anbefale...

Finnes en del objektiver som har zoom helt fra 18mm til 2 eller 300mm som kan virke praktisk. Men disse er så godt som aldri veldig skarpe, og har som regel f-tall på 3,5 når du har zoomet helt ut, og gjerne helt opp til 6 når du zoomer inn.. Så ikke så veldig gunstig. Vil heller anbefale to opbjektivet!

Forklaringer på begrep som teleobjektiv, vidvinkelobjektiv, zoom og brennvidde:
http://no.wikipedia.org/wiki/Objektiv

Kanskje du finner noe nyttig her:
http://www.akam.no/artikler/anbefalinger_av_optikk/46172

 
Annonse
Annonse
Annonse