IKKE FOELG ETTER SESONGERE!

Okey folkens: Naa sitter jeg ved internet nede i Europa et sted, og tenker gjennom sesongen som snart er slutt. Jeg har vaert noen sesonger ved det samme stedet naa, og hvert aar ser jeg det samme. Skandinaviske skikjoerere kommer paa en ukes skikjoering med et eller annet reisebyraa,og vil ha det kult paa ski i Alpene. Og det er helt greit det.... De fleste skisystemene i Europa er stoerre enn hjemme,og man kan ikke forvente aa faa de beste linjene paa en uke om man ikke er kjent. en god grunn til aa leie en lokalkjent guide paa stedet man besoeker. Men "Ola Nordmann" eller " soeta bror" bruker ikke penger paa guide, de foelger heller etter sesongerene! Jeg har ikke tall paa hvor mange ganger jeg denne sesongen har hatt "vecko-turister" etter meg. Og det er overhodet ikke greit! Jeg er ute og kjoerer paa ski med kompisene mine,og vi vil ha en bra dag uten dere. Om dere ikke er smarte og dyktige nok til aa vurdere turene selv i forhold til deres eget nivaa,saa faar dere holde dere til pisten. Og ikke har jeg tenkt aa fortelle dere de beste turene heller! Hvem i helvete er det som sier at det er greit aa folge etter sesongere?

Opplevde det samme i whistler, men heldigvis var det lite nordmenn der. Hørte etter en pudderdump noen østlendinger på reise med langley som diskuterte hvor de skulle kjøre. Idiotene tenkte seg inn i tetteste skogen i den desidert flateste delen av anlegget, og jeg lot de dra dit jegsmile Går ann å tenke litt, sier seg selv at når det er pudder så drar du opp i de høyalpine delene så lenge det ikke er skredfare. Enhver idiot som kan lese et løypekart ser dette

Så lenge du cruiser rundt i et skianlegg må du regne med at folk kjører samme sted som deg! Skal du ha alt for deg selv må du reise ut i ødemarka.
Hvordan fant du de fete linjene? Du var sikkert ikke førstemann....
Makan til kjøtthue egodust!
Reis hjem!

Hvis jeg er oppegående nok til selv å finne disse områdene, og om dette innebærer å følge etter noen som tydeligvis har vært her før, så kan jeg vel faen meg få lov til å kjøre der vel??

For de av oss som er i fast arbeid, og derfor må holde hjulene i gang her hjemme, og videre kun har tid til en ukes alpetur i ny og ne, må vel også ha lov til å kjøre i fresh pudder?

så lenge de jeg forfølger holder seg på offentlige steder. Må også få skrive at jeg er mye ute som skiturist og aldri hatt noen problem med å kjøre sammen med sesongere. De er alltid hyggelige og hjelpsomme, har faktisk aldri møtt på noen som dere over.

Man må vel regne med at man kan få noen påheng engang i blandt. Selv setter jeg pris på at de som henger seg på er høflige nok til å la oss som viser vei kjøre ned først. Har vært både uketurist og sesongare, og lever man etter kardemommeprinsippet går alt bra. Vi er da sammen om dette, om man er ny på et sted eller lommekjent så deler man de samme gledene.

Forøvrig, hvis man nå har noen "hemmelige" perler så kan man ha på seg vintercamo og børste vekk sporene etter seg med en busk. På indianervis. Det går også an å sette ut feller. Snublebluss og slikt. Det får folk til å snu fortere enn storm.

Få deg et liv. Tipper du har problemer med at det kommer ukesturister som griser deg på din egen hjemmebane.

"Sesongere" (hvis dere er representative, noe jeg tviler sterkt på) kan da ta begge skia eller brett og stikke opp i ... veeeeldig langt oppi. Vi som er hjemme og jobber og betaler inn til folketrygdfondet som skal sponse sykehusbehandlingen og uføretrygden til sesongidiotene som knekker ryggen etter et eller annet dustete dropp, må da ha rett til å ta for oss av det pudderet som finnes. Neste gang jeg ser en "sesonger" (for et utrolig teit uttrykk), skal jeg drite i anorakkhetta hans.

kjære sesonger, dette handler jo bare om myten om den dedikerte skibumsen. skikjøreren som lever sitt alternative og mystiske liv, helt fritt og avsondret fra den vanlige manns virkelighet. charterturistenes ærefrykt er en del av sesongernes identitet, fordi det selvfølgelig er viktig for "de ekte" skikjørerne å opprettholde et skille overfor mannen i gata, så og si.

gjennom slike utspill som du kommer med bidrar du selvfølgelig til å opprettholde myten, og det er i grunnen greit. myten om skibumsen er en viktig del av den moderne skikulturen, fordi tanken på å kunne utfolde seg fritt i flotte fjell uten bekymringer som jobb og hverdag er en drøm for de aller fleste skikjørere.

problemet er holdningen. for uten at du gir litt innsikt i ditt mystiske liv, så vil jo myten dø? jeg tror ditt arge utspill kommer fra en ektefølt bekymring om at det du driver med kanskje ikke er så unikt som du skulle ønske, og at du kanskje føler deg litt truet? poenget er jo at du som sesonger burde ha funnet steder og fjellsider som charterturistene ikke engang har i tankene, og som de er langt unna å kunne finne på egenhånd.

samtidig gir jo det å "henge på en sesonger" et pluss i boka for mange. og hvis de klarer å henge på, så er det vel ikke så stor sjanse for at du er så hardcore som myten vil ha det til, ikke sant? eller kanskje charterturistene er like gode skikjørere som deg? har gjort en sesong eller to selv, og selv om mange av ukesturistene ikke hadde ferdigheter å skryte av, så dukket det likevel opp en og annen "ekte skikjører" innimellom.

nåvel. myten er død, leve myten! bumser er vanlige folk de også, og akkurat like snevre som charterturister!

Det siste innlegget var bra. Når kommer svaret?

Det kan jo være at stoltheten får seg ett skudd for baugen når turister holder følge med en....

Jeg tror at man kan lære litt av surferne. Alle som har surfet litt vet at det er et ganske strengt hierarki som råder. Hvis du som nykomling padler ut til en ny spot, så sier du hei og smiler. Da får du respekt med engang, og de slipper deg lettere inn blandt de beste bølgene. Men man må trå forsiktig. Det skal ikke mere til...
Analogien her kan du finne ut av selv!

kjør først og la sesongerne vente, drit i dem.

Kanskje bedre om den som har første nedkjøringa får patent og retten til å opprette bomstasjon, alternativt sperre hele linja for alle andre?

Som tidligere nevnt, sjansen er nok stor for at noen har vist deg veien også.

Er selv bare borte fra noen uker av gangen, men er tidvis like godt/bedre kjent enn enkelte sesongere noen steder, og deler gledelig av kunnskapen, på samme måte som jeg selv ofte får tips.

Likevel er jeg enig i at et vennlig spørsmål om en kan få henge på kanskje er på plass. Uansett er det jo greit og avsjekke ferdighets/utstyrs nivå som kreves for å komme ned. Men har liten forståelse for de som skal hevde råderett over et fritt område ved å nekte andre og følge etter bare på faen.....

Selv om jeg også skulle ønske mange ganger at endel linjer kun ble kjent bland de som besitter dyktigheten og den ekte begestringen til å utnytte de fullt ut. men sånn er det ikke, og tanken er nok litt egoistisk også, har tross alt selv lært mye av å få bli med andre.

Er sesonger i Kolsåsbakken og irriterer meg grønn over alle turister som kjører ut på siden der. Skikkelig harry å rappe linjene mine, ass!

Har tilbragt hele sesongen i Hovdebakken på Gjøvik. Alltid masse tyske turister som henger på oss gutta når vi drar de fete linjene på baksia. Jævla irriterende ass! Dra hjem!

Ikke noe galt i å ha linjene for seg selv, men å si at det er drøyt å påberope deg enerett. Husk at det ofte er gunstig å kjøre i områder med noe trafikk, tenk deg en kammerat med et knukket lårbein øde i høyfjellet. Hvis "Vekkisne" er utstyrt for fjellferdsel bør du unne de et par svinger og tenke "he he, han skulle vært her for 3 uker siden da det snødde som grønnhælvete osv osv". Noen av de beste skikjørerene jeg har kjørt med har vært tilreisende proffer, tenk på det!!!

Men det er ett problem som ikke er nevnt her med Turister som følger etter.
Når man selv tenker på sikkerhet og kjører en og en mens kompisene er på safespots, er det lett å å blir grisebanke forbanna når wannabeturister kjører ut på oversiden av deg gjerne flere samtidig.
Når de da topper det hele med å bruke rumpebremsen for å stoppe og ikke har sekk med spade sonde osv er det ikke bare greit lenger. (dette gjelder seff ikke alle, men faktisk en stor andel av stokerene)

Sessongere burde bli mere åpne på å dele, mens uerfarne turister må bli mer ydmyke. Selv om man har 20skidager på norefjell eller hdal i beina er det ikke sikkert at man ikke er en idiot i alpene.

Er i stanton fem dager hver vinter og har et "secret spot" der det er alltid er virgin, selv tre uker etter siste snøfall. ALDRI har jeg møtt en sesonger her, og området er faktisk ikke vanskelig tilgjengelig heller, ikke noe gåing eller noe. Derimot treffer jeg utrolig mange sesongere nede på postkeller, funky chicken eller på jobb bak disken i telemarksjappa. Sesongere har liten cred hos meg...

Utrolig mange mennesker, spesielt Skandinaver blir "Verdensmestere" bare de har hatt mer enn 40 dager i et kjent skisted. "Sessongere" som dere prater om 19-20 år gamle kids uten spesiell fjellerfaring. Hjelper ikke bo et sted hvis dere ikke kan bruke fjellene dere bor ved. En vanlig feil er at Nordmenn flytter til Alpene, kjøper seg skred ABC utstyr og tror siden de har litt kantkontroll at det er UIAA guiding neste. Lær fjellet å kjenne, studer klima, topografi, vindrettninger, nedbør, temperatur, lær dere breer. Lær ras. Lær ydmykhet. Det blir på en måte ærligere når en dum ukesturist dør som følge av dumdristighet i fjellet, enn når en "Sessonger" dør som følge av han eller han kameraters manglende reddnings kunnskap og trening. Ingen er fjellsupermenn spesielt ikke "RESORT SKIERE" som 90% av Norske Skibomser er... Ville ikke stått på Brett med halvparten av dere en gang. har bodd mye i et veldig populært og oppkjørt rottehull i frankrike og hatt lite problemer med å finne fresh snø selv en uke etter snøfall. Gå på tur og vær ikke sur.... Husk UTEN PUNTERS, THE MACHINE AINT TURNING. Alle "Vekkisene" gjør det økonomisk mulig å drive heisen og mulig for dere å være "Sessongere". Del heller av deres kunnskap om sikkerhet og snø til de irriterende turistene som dere møter i Backcountryen, så alle kan ferdes trygt.
Peace out

?

Jeg har vært sesonger og er etterhvert lommekjent i mitt lille paradis Chamonix..
Grunnen til at jeg er lommekjent der er fordi jeg har fått være med mer erfarne skikjørere på stedet, men jeg spør alltid og legger mye tid å krefter igjen på de lokale barene for å skaffe de rette relasjoner...

Nå gir jeg gjerne tilbake, det er bare å spørre, så kan man vurdere ferdighetsnivå opp mot ruten som skal kjøres....

MEN IKKE FØLG ETTER: Det kan vise seg farlig, du vet ikke hvilket utstyr de du følger etter har i sekken og hvor de har tenkt seg ned...

Har flere ganger måttet avverge farlige situasjoner for Ola og Kari Nordmann og liknende.. Noen steder må man Rappelere eller gå kilometervis med skoene man har i sekken for å komme til nærmeste transportåre!!

IKKE følg etter spor, men hvis dere følger etter spor, FØLG etter spor!!!!

Kos dere!!

 
Annonse
Annonse
Annonse