Hvor ekstrem er du egentlig?

"Ekstremsport" er et litt ullent begrep. Hva er egentlig eksstremsport? Noen grener defineres automatisk som ekstremsport, men det er vel også slik at det er HVORDAN man utøver sporten som avgjør om man er ekstrem eller ikke. En skikjører som puser seg ned grønn løype i Hafjell kan vel neppe kalles ekstremutøver, mens en big mountain-kjører i en smal renne defineres som ekstrem. Selv er jeg telemarkkjører og liker alt som er bratt, men jeg bakker ut hvis risikoen med et fall er invaliditet eller død. Er jeg da ekstremutøver? Ser egentlig ikke på meg selv som det. Hva med deg? Hvor ekstrem er du? Hva avgjør definisjonen?

.

Men har lest noen utalelser fra noen som påberoper seg kunnskap om emnet; for ski var det vel kravet til at et run var ekstremt et visst anntall hundremeter i min 45%.

Ikke vet jeg. Jeg mener en trehundre meters fjellside på 40 grader med knallhard is som ender i en steinrøys er jo forsåvidt ekstremt nok det, mens en 50 graders renne med myk deilig snø (dersom det ikke er skredfare) kan fremstå som langt enklere.

Så svaret er vel at jeg har ikke peiling og tviler vel på at det finnes noen definisjoner, kun oppfatninger. Men er like vel nysgjerrig på synspunkter.

Sånn jeg oppfatter det er det ikke nok at det er bratt eller forbundet med en viss risiko En utøver ikke ekstremsport før risikoen ved feil kan/er være fatal. Bratt skikjøring er ikke ekstremsport i seg selv, men er det så "eksponert" at et fall sannsynligvis medfører fatal utgang beveger en seg over i den grenen.

Markedsføringsbegrep. Skjerp dere. Står dere på Ski og Brett??? eller er det imagebuilding som gjelder.

Dette er et viktig tema fordi media bruker begrepet "ekstremsport" meget hyppig, uten at begrepet er definert skikkelig. For å illustrere problemet: Begrepene "motorsykkelmiljøet" og "MC-klubb" blir i media brukt om alt som har med de kriminelle bandene Hells Angels og Bandidos å gjøre. Dermed stigmatiseres de 90000 lovlydige motorsyklistene i landet som kriminelle. Media har en tendens til å bruke uttrykket "ekstremsportutøver" gjerne kombinert med en påstand om uansvarlighet straks det skjer en ulykke med offpistekjøring, elvepadling og liknende. Men man trenger ikke ha utsatt seg for en kalkulert høy risiko selv om man kommer ut for en ulykke. Det er altså mange som ikke oppfatter seg selv som ekstremsportutøvere, som likevel stigmatiseres gjennom påstand om uansvarlighet under utøvelse av aktiviteter som egentlig ikke er ekstremsport. Dette skyldes jo dels at journalistene i mange redaksjoner ikke har peiling på hva de snakker(skriver om, og dels at de samme journalistene er sensasjonshungrige (som journalister skal være, ellers hadde de ikke fått jobb).

er telemark kjører og ser ikkje på meg sjølv som ekstrem. Eg svingar meg ned tunnel sida i røldal uten større problem, og dett eg, er det ute med meg. Eg synes at det byrjar å bli ekstremt når ein kjører beint ned slike fjellsider.

hvis man er ekstemt god i en ekstremt døll sport som har ekstemt liten risiko for og bli invalid.
kan man da si man bedriver ekstrem sport?

Sånn jeg ser det kan vel ALT bli ekstrem sport egentlig, spørs bare hva man gjør ut av det.

Viktig med en definisjon fordi media hausser begrepet til usunne høyder. For eksempel har det vært snakket mye om at uheldige basehoppere bør betale redningsaksjonene selv osv. I verste fall kan det bli innført tvungen forsikring på "ekstremsport", og da er det ganske viktig at begrepet er definert godt. jeg tror ikke dette lar seg gjøre for alle grener, men det er vel liten tvil om at basehopping og fallskjermhopping for øvrig er ekstremsport. En feil her, og du DØR, noe som er relativt ekstremt.

Hva er mest ekstremt av å bølgesurfe og å fiske uten redningsvest når du ikke kan svømme? Det er noe i dette pappa ikke skjønner.

det er vell kanskje ikke uten grunn at man er forsikret når man kjører bil?

Det er ikke ekstremsport å utsette seg for andres feil og dårlige vurderinger. Slik som å kjøre bil. Dette kalles idioti. Vi kjører altså rundt og passerer 40 tonns motgående vogntog kjørt av en trøtt og rusa sjåfør med en halv meters klaring. Eller hva var det jeg sa nå?

kunne kanskje vært et alternativt begrep.....

er ordet smile

Når en feil, eller et uhell, høyst sannsynlig medfører døden, er det ekstremt.
(Jeg er definitivt ikke ekstrem lenger ...... sikrer)

"WHO THE FUCK CARES?"

Likevel:

Hanggliding er IKKE ekstremsport, men KAN være det ved acro-flyging.

BASE-hopiing er vel en av de sportene man nærmest forbinder med EKSTREMSPORT, ikke vanlig fallskjermhopping.

Vanlig snowboard, fallskjermhopping, daffkjøring ned bratte fjellsider, mountainbike, skateboarding etc er ikke ekstremsport.

På TV er ALTFORMYE definert som ekstremsport.

MEN: Er det så inni hampen viktig å være "ekstremsportutøver"? Vi har KUN ETT liv. Hvorfor ikke utnytte/nyte denne UNIKE sjansen vi har til heller Å NYTE DET LIVET VI HAR FÅTT I GAVE?

når det er over 90% kjangse for dødsfall ved den potensiell føkkup. Men dette er vel et begrep/kategori som er skapt av media/industrien til å omhandle det vi sjølv gjerne kallar new school/freeride type idrettar. eg vil ikkje seie at eg sjølv bedriv noko som liknar på ekstrem sport, medan mora til dama mi meinar det eg driv med er ekstremt, poenget er vel at brattkjøyring for meg er det som er over 50 grader medan ho opplev over 15 grader som bratt, dine opplevelsar av ekstremitet er avhengige av ditt eige nivå

tardivel(litt usikker på skrivemåten til dette namnet) sa at det per dagsdata ikkje finnst meir enn 6/7 ekstrem kjøyrarar i cham, men mange 100 freeride tullingar

Han derre Seth Pisstol er i kvart fall ekstrem, spør du meg, men det gjer du vel kanskje ikkje?

om dette for en stund siden. da var det en eller annen som foreslo en definisjon der det følgende var hovedelementene:

1. utøveren tar en betydelig risiko (selvfølgelig, ikke sant...)

2. risikoelementet er ikke bare knyttet til utøverens egne ferdigheter, men også til at det finnes risiko som utøver IKKE er herre over.

det vil si at om du kjører jævlig bratt og tryner i en skikkelig no-fall-zone, er det ikke nødvendigvis ekstremt. poenget er at fjellet (i form av eksponering mht isfall, steinsprang, ekstreme værskifter e.l) eller hva det måtte være bidrar til en risiko som utøveren selv ikke kan påvirke gjennom egne valg for å redusere risikoen... elementet ev ekstremisme ligger altså i omgivelsene, og ikke i utøveren selv - om dere skjønner hva jeg mener.

altså: skateboard, jibbing på ski og brett, vanlig off piste, mtb i ulike former osv er IKKE ekstremsport - men kall det gjerne adrenalinsport, det gir jo kick!

base, storveggsklatring, høyalpin brattkjøring osv ER ekstremt...

enige?

Yess der har vi det, kanskje vi til og med skulle kutte ut ...sport, for det forbindes ofte med konkurranse...
frihetsutøvelsegrin

Som en guide vi hadde i Chamonix sa det:
(Uttales med Clouseau-engelsk) That is what we call extreme skiing in France. If you fall - you die.

 
Annonse
Annonse
Annonse