Hjelmdiskusjoner

Jeg vet det finnes utallige diskusjoner rundt ski/bretthjelmer, men jeg er bare nødt til å dra igang en til.

Har akkurat kjøpt meg ny hjelm. Kjøpte den enste som passet mitt hode, En Bula Freesoul flame.
Jeg er likevel litt skeptisk til Bula og KT hjelmer da disse virker litt amatørmessige...?? Det er bare en følelse jeg har. Er det noen som har noen formening om dette?? Jeg vet hjelmene er ce merket, men alle som jobber med f.eks elektriske produkter vet at et ce merket produkt fra f.eks claes ohlson eller ikea er noe dritt. Så ce merking er ikke nødvendigvis ensbetydende med kvalitet/sikkerhet.

er enig at ikea er noe dritt.....men det samme gjelder ikke bula helmets, de funker fett de! har hadd bruk for den mange ganger, men synes ikke de er like bra som Giro sine......hvis du ikke er en prylbøg så

sweet ruler, half cut

Sweet er i allefall merket CE EN 1077, dette er den høyeste standaren. visst hjelmen din er merket med d er dn garantert sikker nok!


Wæææt!

for svar, skal sjekke opp ce merkingen i morgen tidlig. hva mener du med at det finnes flere typer ce-merking?

CE EN 1077 er dn ``beste`` merkingen, denne blir brukt på utstyr som gir maksimal beskyttelse. I fjor vinter v ar d mye diskusjoner om Giro nineMX, fordi dnne ikke fikk dn merkingen. Grunnen var at hjelmen hadde luftehull som kvister og lignende kunne trenge gjennom. Husker ikke hva den merkingen het, mn du finner sikkert noe om d med et raskt søk på google...


Wæææt!

jeg vet at det er stor forskjell på hjelmer... men jeg tror at utviklingen på hjelmer er kommet så langt at de fleste hjelmene er gode og solide. så lenge man kjøper en hjelm som sitter godt på hodet, fra en butikk og et merke som ellers har kvalitet på andre produkter så er det vell egentlig greit.

Cebe No-Gravity, min første revna fra nakken og opp på hodet. Min andre har fått sprekker fra skallen og langs med siden, slik at ene ørelappen er på tur av.
Kjøp de gamle briko hjelmene, de ser ikke bra ut, men de passer bra på hodet ditt.

At det finnes nivåer av CE-kvaliteter visste jeg ikke,men jeg lærer noe hver dag..
Hjelmer er laget for "kollapse" ved harde sammenstøt, så det er ikke uvanlig at hjelmer revner. Man slipper for eksempel ikke hjelmen i bakken med hensikt, da det skader hjelmen, akkurat som man ikke slenger fra seg karabiner og klatreutstyr, fordi skadene som oppstår (og kan være fatale)ikke kan oppdages uten bruk av røntgenfotografering. Bil-karosserier er jo også konstruert for å kollapse, for å absorbere mest mulig energi i sammenstøtet. Hjelmer og ryggplater er dyrt, men bør byttes ut etter harde kollisjoner. Desverre.


LK

Det er vel på tide at man begynner å tenke litt på hva CE er!
Det var en utrolig bra artikkel i MBA om sykkelhjelmer en tid tilbake, den klaret opp i en del ting for min del.
Dette gjaldt riktignok det amerikanske markedet som ikke bruker CE normering men har sine egne normer, DOT merking for MC hjelmer og i bunn og grunn 2 andre for sykkelhjelmer. Problemet her var at sykkelhjelmer følger endel regler, f.eks er standarden der lagt litt utfra hvor fort en sykkel kan bevege seg for menneskekraft osv.I og med at hjelmene under dette systemet er de samme som blir solgt her på berget så regner jeg med at amerikanske normer hvertfall er like strenge som de norske om ikke mye strengere.
De amerikanske normene blir revidert hvert så og så år, når det da siden sist revidering har vokst frem en voldsom vekst i syklingen der gravitasjonen driver sykkelen har normen i utgangspunktet blitt foreldet fordi farten og terrenget man nå beveger seg i er mildt sagt nådeløst ved en skikkelig smell i stor fart, i forhold til hva en damesykkel langs sykkelstien gjør. Derfor sa f.eks PR folk fra Bell at man til den hardeste delen av syklingen i dag burde benytte en hjelm ment for motocross og ikke basere seg på god nok beskyttelse fra hjelmer som bare holdt sykkelstandarden.
På vester for vannsport mangler CE systemet en hel masse forhold til det amerikanske UL systemet. F.eks så sjekker ikke EN393 (som CE flytevest normen heter) om en vest henger på om du faller i vannet i stor fart, og tenker man på hvilke motorbåter som blir solgt for tiden så burde jo absolutt dette vært med i testen.
Konklusjonen er derfor dette!
Bruk litt tid på å finne ut hva normen den er testet etter betyr for produktet og så bruker du CE, UL, DOT, DIN, Veritas merkingen som en forsikring på at det hvertfall holder minstekravet. Skulle du helst sett at hjelmen, vesten holdt litt mer enn det normen sier (noe jeg mener du er gal hvis du ikke tenker i enkelte tilfeller), så sjekker du med produsenten om de har noen ekstra tester de kjører gjennom. Faren med endel av disse testene er jo nemlig at endel produsenter bestemmer seg for at de hvertfall ikke skal levere mer enn minimum for å holde kostnadene nede.
Har så mye mer sansen for dem som prøver å lage det beste de kan (f.eks sweet), istede for å lage det billigste!
Nøtten og livet ditt er forhåpentligvis mer værd enn noen hudrelapper!

Her er en link til en bra men laang artikkel om skihjelmer, forskjellige standarder.

http://www.telemarktips.com/Helmets.html

NB: Engelsk og laaang.

Så vidt jeg har forstått så betyr CE-merking at produktet tilfredstiller EUs minimumskrav til sikkerhet innenfor det aktuelle området. Så at et produkt er CE-merket vil ikke nødvendigvis ikke si at det er et kvalitetsprodukt.

Dette er korrekt. Det finnes 3 kategorier for øyeblikket.
1. CE 1077
2. ASTM:F2040
3. Snell RS-98

CE 1077 er den enkleste testen og lettest og kvalifisere seg for.
Er du spesielt interessert så står det endel om disse standardene i linken jeg postet over.
Snell er den vanskligste testen og jeg tror ikke det finnes ski/snowboard hjelmer til dags dato som kvalifiserer for Snell. Kjører du motorsykkel er det godt mulig du har en hjelm som er Snell merka. Grunnene til at ingen skihjelmer er Snell merka er i hovedsak de spesielle testene de bruker, noe som gjør at hjelmene må være tykkere, større og tyngre for å klare kravene. En annen ting kan være kostnadene, Snell krever så og så mye for hver model samt betaling for testkostnader etc.
Syns skihjelmer minst burde kvalifisere for de to første standardene.

På sweet sine sider står følgende om sertifisering av hjelmene

"meets and exceeds CE EN 1077 certification"

Det vil i praksis si at de bare støtter den enkleste av disse standardene.

Eg har ein sweet trooper halfcut hjelm, men lurer på om eg skal "oppgradere" til fullface. Er det mulig å kjøpe ekstra hakebeskyttelse og skjerm for å montere på halfcut hjelmen, eller må eg kjøpe heilt ny fullface hjelm? Nokon som har peiling??smile

Kor får ein sweet hjelmer billigst evt? Såg dei kosta passe mykje på oslo sportslager..

Det er bare mulig å kjøpe ny skjerm, ikke hakebeskyttelse. Sweet hjelmene koster ca det samme over alt, så det er 0 sjangs for å finne noen billige sweethjelmer

Sitat Otac:
Eg har ein sweet trooper halfcut hjelm, men lurer på om eg skal "oppgradere" til fullface. Er det mulig å kjøpe ekstra hakebeskyttelse og skjerm for å montere på halfcut hjelmen, eller må eg kjøpe heilt ny fullface hjelm? Nokon som har peiling??smile

Som andre har påpekt her, så får man ikke billige Sweet-hjelmer. Sweet-utstyr, klær bl.a, er jo faktisk dyrt, enkelt og greit.

Personlig mener Sweet er kunstig høyt priset, for å være ekstra kult blant de med mye penger...altså, eksklusivt, og at man får andre merker som er like bra kvalitetsmessig. Men disse er kanskje ikke like trendy...?

Men, Sweet lager kvalitet, for all del!

Likevel, hva angår hjelmer, så synes jeg Giro lager de kuleste, og de mest behagelige å ha på.

Jeg har kjøpt inn en Giro G10 fra USA, med innebygde høytalere i øreflappene. (Den koster jo minst 1500,- i Norge, så ikke akkurat billig den heller)

Gleder meg uansett til å teste den i fjellet!

ENDELIG snør det rundt omkring!!!! smile

Takker for svarsmile Tenkte nesten det at det ikkje gjekk med hakebeskytter.. Sweet er dyrt, ja.. Er smertelig klar over detsmile Hehe, men er ikkje det meste ganske dyrt i Norge! Har sweet hjelm frå før, så lurte berre på om det gjekk an å bygge på den, sidan eg ikkje har råd til nysmile Nokon som veit kor ein får kjøpt skjerm? Fant ingenting på sportslager...

OG!! Herlig at snøen endelig er på veismile
Ynskjer alle ein fantastisk ski-sesong!!!!!

Che

Sjekk vpg.no, der finnes det skjermer til sweet.

Til tb 77: Mener og ha hørt at sweet sine hjelmer ikke kollapser som f.eks giro men "sprer" kreftene ved kollisjon rundt hele hjelmen og den er laget av carbonfiber; dette gjør at den kan brukes etter flere kresj og etter du har mista den i stuegulvet.. Noen som kan bekrefte dette for det er mulig jeg er på villspor? Men hvis det stemmer er det jo kvalitetsforskjell fra sweet og f.eks bula.. Selv får jeg en "sykkelhjelmfølelse" av giro og vil ha noe som føles mere solid selv om jeg er fullt klar over at de redder skallen like bra som den hjelmen jeg har nå..

Da jeg kjøpte min sweet-hjelm sa selgeren at hvis jeg hadde mitt "store" krasj, burde jeg bytte den ut...

 
Annonse
Annonse
Annonse