Helhjelm på fjellet

Fant igjen en gammel tråd... Hva sier folket nå? Jeg mener nå i hvert fall å ha registrert en markant økning i bruk av helhjelm. Er det mote? Fornuft? Lar vi oss påvirke og styres av utstyrsprodusentene eller har ikke fete bilder av kjørere staset opp i årets nyeste noe særlig å si?

Sitat Cpt. Kex:
Fant igjen en gammel tråd... Hva sier folket nå? Jeg mener nå i hvert fall å ha registrert en markant økning i bruk av helhjelm. Er det mote? Fornuft? Lar vi oss påvirke og styres av utstyrsprodusentene eller har ikke fete bilder av kjørere staset opp i årets nyeste noe særlig å si?

Jeg føler det har blitt en markant økning i bruk av hjelm generelt.
Er kanskje blitt som en trend i bakken, noe som forsåvidt er ganske positivt. Føler meg mere komfy med hjelm på, for det skal så utrolig lite til å slo hodet og sitte igjen med tidenes skallebank resten av kvelden :p

Helhjelm kunne jeg faktisk tenkt meg til frikjøring.
Det kan jo også ha litt med å gjøre at kjørere som Seth Morrison og CR Johnson bruker det.
Ser jo hvordan det gikk med CR når han kjørte uten.. Og da var han også en utrolig erfaren kjører.

Det beskytter jo trynet også, noe som må være ganske digg.
Kjørte med en bandana på tirsdagskveld, litt pow-kjøring mellom ganske tett bjørkeskog.
Endte med at tørkleet falt ned, og jeg fikk en ufin PISK rett over begge leppene. Føltes ut som begge var kløyvd i to vertikalt, men var heldig og fikk bare et par små kutt smile

kjører du hardt freeride der det er steiner, trær osv... kan det nok være lurt... men blir man ikke vell innesperra i en helhjelm?
mange slalom utøvere bruker jo helhjelm.

Har kjøpt en Sweet fullface og føler meg mye tryggere i skogen. Ulempen er at det dugger på brillene når jeg står stille og at det ikke er like greit å trekke jakken høyt over nesa når det er kaldt. Har litt blandet følelse med hvordan det ser ut, men det kommer i annen rekke.

Man bør iallefall ikke velge bort helhjelm fordi man føler at det er overkill.

Et annet moment, som muligens ikke er helt sammenlignbart (?) er at utforkjørere har gått bort fra helhjelm (mener jeg), dette grunnet at helhjelm for dem var mer risikofylt mht å brekke nakken. Her kommer det muligens inn hvor langt hakepartiet på helhjelmen stikker frem (???). I slalom derimot, der det er lavere fart, benyttes veldig ofte bøyle som jo gir samme fareeffekt som nevnt for utfor.

Synspunkter?

Helhjelm eller "bøyle" er forbudt i utfor. Dette fordi man kan brekke nakken hvis man tryner og hekter bøylen i snøen i stor hastighet. Slalom går såpass sakte så det er ikke noe problem dersom man tryner. En forskjell er at de gamle utfor helhjelmene skulle beskytte ansiktet ved fall, mens bøylen på en slalomhjelm skal beskytte mot å få porter i trynet.

Du skriver nettop det jeg hadde veldig lyst til å skrive "ski&die", men jeg var bare 99% sikker på dette med forbudet i utfor og valgte derfor å uttrykke meg litt forsiktig.

Da min yngste sønn var ca 11-12 år kjøpte jeg ham hjelm med fastskrudd bøyle grunnet en del småskader i munnen ved alpinkjøring; merkelig nokk ikke nesen. Men han var veldig råkjørt, og etter å ha lest om denne faren for nakkebrudd, spesielt i utfor, valgte jeg å skru av bøylen.

Men; dette koker vel ned til at man også i dag bør ta med denne faren for nakkebrudd ved bruk av helhjelm og stor fart? Det er en god del løpere som virkelig drar på både i preparert bakke og utenfor. I dag kjører min sønn med en Sweet fullface hjelm, noe jeg er litt skeptisk til, men vet ikke hvor fast denne ansiktsbeskyttelsen sitter. Synspunkter?

Sweet fullface er, meg bekjent, slik konstruert at bøylen absorberer energi som en fjær. Dermed vil den bøye seg hvis den blir utsatt for belastning oppover (les:underifra), og dermed ikke flytte hjelmen ned i nakken.
Jeg skal ikke si meg skråsikker på dette, så hvis noen sitter inne med annen informasjon er det bare å rette.

Bøylens hovedoppgave er vel først og fremst å beskytte tenner og munn fra kvister/stein o.l.

De virkelig tøffe, de som man ikke ser ofte i bakkene i det hele tatt. Men som man hører summende rykter om i varmestua/ heisen. Ja de sverger kun til en ting.

HOCKEYHJELM med gitter. Drit i briller. Øynene er til for å brukes. Da får man full face beskyttelse. Dette er alternativet for menn som virkelig gir faen

har noen av dere hørt om mange som har slått trynet i steiner eller trær? jeg har aldri hørt om det. man har da litt reflekser og får henda forran trynet om man skulle fly inn i noe er min erfaring. selvfølgelig kan det skje, og skjer sikkert fra tid til annen, men det er en maks uflaks situasjon. noen greiner derimot må man tåle.

som snowboarder ville jeg aldri vurdert helhjelm, fordi den skal hjelpe mot er knær som skulle havne opp i trynet, noe som skjer veldig skjelden på snowboard, på ski hadde jeg sikkert likt det, særlig med de overdrevene dropene mange skifolk ser ut til å like.

Bare for å understreke: Jeg vet ikke hvordan det er med dagens hjelmer, det kan godt hende at de har "knekkpunkter" eller lignende som skal hindre at den hekter seg i snøen. Beskyttelsen foran haka på dagens helhjelmer ser også ut til å være mindre (stikker ikke så langt ut) som på gamle utfor hjelmer.
Vet heller ikke om noen faktisk brakk nakken av disse hjelmene (Ikke bestandig FIS sine regelendringer virker veldig logiske)

Mine synspunter på helhjelm: Det er sikkert digg for å hindre busker, knær og andre ting i ansiktet. Den hjelper kanskje også som "pustehjelp" i snorkelføre??
I lav hastighet tror jeg heller ikke bøylen er farlig for nakken fordi; ved fall i lav hastighet har man som regel mer kontroll på kroppen når man faller og fordi kreftene på nakken er mindre. Ved fall i høy hastighet er det ofte man ikke rekker å beskytte hodet, eller man har null kontroll når man går i rundkast nedover (har prøvd å tryne i utfor noen ganger). Dette gjelder vell i off-piste der det er sinnsykt bratt også, bøylen vil beskytte mot steiner o.l., men det vil være en mulighet for at den hekter seg fast i noe når man tar 20 "ruller" ned en fjellside. Uansett; hjelm er bra!!

Dette var selvsagt bare mine synspunkter. Hva som er fasit vet jeg ikke.

vet at Sweet sin fullface er laget slik at den knekker, om smallen blir for hard. Det vil si at den knekker før det går ut over nakken. Kjører selv en del med fullface, men føler ofte det blir litt overkill de dagene man ikke drar på noe serlig. Selv om fullfacen er bedre ha på en trooperen (halfcut) min.

Helhjelm er veldig kjekt i skogen, man slipper og tenke på greiner. Men det som ble sagt ang. pudder, at det er bedre kjøre pudder med blir feil. Den fyller seg fort med snø om du er nedpå. Og tetter "luftehullet" i front. Da dogger brillene veldig fort.

Synes de som vil kan kjøre med helhjelm, men vi er litt skeptiske på allt "nytt" slikt. Som i sykkel er dette helt vanlig. Bruker selv min Sweet fullface både til ski og sykkel.

Bra debatt dette her, driter egentlig hva folk bruker. men jeg funderte litt hva vil skje når en blir tatt skred? Snø i ansiktet? når enn blir begravd av snømassene er det viktig å dekke til ansiktet med hender for å ungå at man blir kvalt av snøen som virler opp mens man er på vei ned over og når man blir pakket med snø når det stopper opp. Kan tenke meg at dette kan bli vanskelig med fullface og hjelmen vil bli full av snø. Vanlig hjelm kan man dekke til med hender, men kan man det men en fullface? Du vil ha åpning under haken hvor snøen kommer til pluss i front hvor briller og konstruksjonen på hjelmen gjør det vanskelig å dekke til fullstendig med hender. Jeg tror hvis enn bruker fullface hjelm og blir tatt i et sikkelig løsnø skred med mye vrirvel snø som kan gjøre at man blir kvalt? Er det noen andre sysnspunkter?

Har vært selv i løsnøskred med og hadde stor vanskeligheter med å puste pga av snøen som ble virvlet opp. Avlung er nettopp konstruert for å unngå dette! Kan man bruke Avlung til fullface??

 
Annonse
Annonse
Annonse