Haute route: Chamonix - Zermatt

Jeg kunne tenkt meg å ta den turen til våren.

Jeg har selvsagt Googlet masse, men det er mye som er beregnet for fete amerikanere: "ability to execute hop parallel turns or pedal-hop turns on 35° firm snow".

Er det nødvendig med guide, eller kan en gjeng friske nordmenn med en del fjell- og toppturerfaring erfaring (inkl. vinterteltturer) kan gjennomføre det på egenhånd?

Jeg lurer f.eks. på: Holder det med vanlig toppturutstyr, eller er det greit å ha litt klatreutstyr også? Finner man fram med kart, kompass, GPS og guidebok, eller må man ha med en som er kjent? Er det april som er best? Hva lønner seg med fly, tog, etc? Orker man en uke på ski - med heis - etterpå? Er det noe mange glemmer? Må man reservere plass på alle hyttene for å slippe dobbeltdager?

Hvis noen har gått ruten og har noen tips, hadde det vært vedlig hyggelig å høre om det.

Du må selvsagt ha med deg breutstyr og ellers andre selvfølgeligheter for vinterfjellet. Helt klart mulig å ta turen uten guide, men det krever grundig planlegging, reservering av hytter osv. Har ikke tatt turen selv, men kom langt i planene. (lå å ventet på været i Verbier) Det er også en viktig ting, du trenger stabilt vær - og det er det ikke bestandig i april/mai. Annbefaler guide for å slippe alt styret i forkant, og ikke nødvendigvis av sikkerhetsmessige årsaker. Sjekk disse. www.chauvinguides.com, www.path.cam.ac , www.cosleyhouston.com

Jeg gikk Haute Route for noen år siden. Normalruta er enkel skikjøring - nærmest litt skuffende etter å ha lest alt våset som amerikanere skriver. Har du kjørt en del på ski, kan man gjerne gjøre turen med lave støvler. Men om en gidder å trekke med seg plastikkstøvlene, får man ekstra trøkk og kan kjøre de mange avstikkerne fra ruta som kan gi svært bra kjøring.

Vi rappelerte ned en av rennene på grunn av isete forhold. Renna var 45 grader - kanskje mer - og litt uggen, men bør fint la seg kjøre under riktige forhold. Brekunnskap, tau mm er en selvfølge på hele turen.

Jeg gikk med guide og syntes det var greit siden vi var en stor gruppe. Det hadde vært litt mer orging for å få plass på hyttene siden vi gikk i påsken. Det var dessuten greit med lokalkunnskap ned to av breene - i dårlig sikt kunne det fort blitt mye styr med å finne veien gjennom sprekkområdene. Guiden visste dessuten om noen renner som ikke hører til normalruta som ga utfordrende skikjøring. Samtidig forsvant litt av eventyret når man går i beina på en som har vært der før.

 
Annonse
Annonse
Annonse