Er skisenter ansvarlig for ulykker utenfor løypen?

I følge Borgating lagmannsrett er svaret ja. Se artikkel i aftenposten;
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article780301.ece

Jeg kjenner ikke selv saken, men to brettkjørere hadde kjørt utenfor merket løype i Hemsedal, falt utfor et stup, og den ene hadde pådratt seg varige ryggskader. En lei sak.

Men spørsmålet er om brettkjører eller skisenter bør være ansvarlig for slike ulykker? Jeg mener NEI, med mindre det er snakk om farer i terrenget som er svært vanskelig for ski/brettkjører å oppdage og som i tillegg er meget farlige (gruvesjakter fex). Vanlig terreng som er synlig bør fremdeles være skikjørers ansvar.

Problemet er at dersom skianlegget skal gjøres ansvarlig for denne type ulykker, vil de samtidig være i sin fulle rett til å "forby" kjøring utenfor skianlegget - inndragelse av kort etc. Dette kan bli en katastrofe for off-piste kjøring i Norge.

Der kan jo skisenteret bli saksøkt for zillions og er fullstendig nazi på merking av hvor offpist grensen begynner og deres ansvar slutter. Der inndrar de også heiskort, men folk kjører jo offpist allikevel. Du burde heller se på det som en mulighet; det blir jo bare enda mer spennende å kjøre offpist - ikke bare kan du dø, men du risikerer også miste heiskortet! Spaning i kvardagen!

Om det er merket av hvor løypene slutter og eventuelt står skilt om at "her er det farlig" osv. har ikke skisenteret noe ansvar.
Er det derimot åpent fra de vanlige løypene til farlige steder utenfor bakken har skisenteret ansvar.

Mener å ha lest dette et sted, og at det var tilfellet i denne saken...

Er ikke sikker though

vi som kjører utenfor merket løype må selv ta ansvaret. Alle som har drevet med dette en stund vet selv hvilken risiko dette innebærer, slutt og saksøk ski anleggene de går konk (stryn) og reglene blir strengere og det byr på mere problemer for oss som kjører utenfor løypa. De som ikke er villig til og ta dette ansvaret selv bør ikke bedrive sporten på denne måten, det er mange bra bakker i landet, ikke ødelegg for oss andre.

at de potensielle problemene med dette er at:

1. heiskortene blir dyrere på grunn av skisentrenes økte utgifter til eventuelle forsikringer for å kunne takle større erstatningssumer.

2. skisentre kan komme til å forby off piste, fordi de ønsker å unngå erstatningssøksmål ved ulykker

3. denne logikken overføres til områder også utenfor skisentre, dvs ved ulykker i områder som lyngen, jotunheimen etc - der redningsaksjoner er dyre og vanskelige (jf problemene etter den tragiske baseulykken med han engelskmannen i kjerag)

jeg tror løsningen ligger i at vi kjørere må akseptere at en del av de tingene vi gjør innebærer en viss risiko, og at når vi utfordrer egne grenser ved å bevege oss utenfor preparerte områder derfor aksepterer eget ansvar - også økonomisk - dersom uhellet skulle inntreffe. for mange tror jeg det vil innebære at man må gå en ekstra runde med seg selv i forhold til hva man aksepterer, men for min egen del anser jeg dette som relativt uproblematisk.

ja til eget ansvar, la oss beholde anleggsnær off piste!

Er det noen som vet hvor denne ulykken skjedde ?

Hemsedal

Har da lest linken...Herregud. I mellom løypene ? Djeveldalen ? Gummiskogen ? Nei der er det skiltet...samme med både Morten og Reidar. I Tottenskogen kanskje ? Hmm..... Noen som vet ???

Litt usikker... Men mener å huske at det var en alvorlig ulykke oppe i Roni-omådet for noen å siden. Tror det var ned mot området ved Skarsnuten. Skikjøreren skulle droppe ned fra en kant. Men under den tilsynelatende dype snøen var det en stein... Men er som sagt litt usikker på om det er dette saken gjelder.

riktig det.....
Takk!

Fikk forresten en tanke, da jeg leste noe i en litt mindre seriøs tråd om saksøking av skisentere. Neste vinter, etter et solid dump, vil noen flittige sjeler muligens vente på et skred i nærheten av løyper. (Radius 3 km ?). Og når det har gått, løper man opp og graver seg ned i det, og venter på "redningen". Når man så blir "reddet" går man til sak. 100% psykisk og fysisk ufør og blablabla. Fordi skisenteret ikke sikret omerådet. GRØSSSS!!! Så en gang et opptak fra USA hvor folk løp inn i en buss som hadde kræsjet. Dette for å kunne gå til sak.

en kan jo alltids gjøre som i andre land, der en skriver under en kontrakt på at man kjører på eget ansvar...de har måtte ta forbehold på det i f.eks argentina pga amerikanere. enkel løsning på en tåpelig sak!

ganske sikker på at ulykken hendte i området mellom holdeskarsveien og veslestølen fra turistløypa....

 
Annonse
Annonse
Annonse